Haberler

Mazlum Der'den "Koruculuk Kaldırılsın" Kampanyası

Mazlum Der Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Ülsen: "Barış süreci olarak adlandırılan bu dönemde en öncelikli ve ivedi konunun koruculuğun kaldırılması olduğuna inanıyoruz"

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Diyarbakır Şubesi, "Koruculuk Kaldırılsın" kampanyası başlattı.

Mazlum-Der Diyarbakır Şubesi Başkan Yardımcısı Cihan Ülsen, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, silahların susmasının savunulduğu bir dönemde sivillerin hala geçici köy koruculuğu adı altında silahla dolaşmasını ve sistemin suç ve suçlu üretmeye devam etmesine göz yumulmasının barışa aykırı olduğu kanaatinde olduklarını söyledi.

Başlattıkları kampanya çerçevesinde gerçekleştirecekleri eylem ve etkinliklerle koruculuk sisteminin tümden kaldırılıncaya kadar mücadele edeceklerini kaydeden Ülsen, "Barış süreci olarak adlandırılan bu dönemde en öncelikli ve ivedi konunun koruculuğun kaldırılması olduğuna inanıyoruz. Bu kampanyada amaçlanan öncelikle suça bulaşan korucuların tespiti ve yargılanmasını sağlamak, bugüne kadar koruculuk yapmış kişilerin emekliliği veya istihdamı ile ilgili tedbirlerin alınması, yeni mağduriyetlerin engellenmesi ve sonuçta koruculuk sisteminin kaldırılmasını sağlamaktır" dedi.

Koruculuk sistemi kaldırılırken, korucuların bölge halkı ile karşı karşıya gelmemeleri ve yaşayabilecekleri travmalar nedeniyle suça bulaşanların tespit edilip haklarında gerekli yasal süreçlerin başlatılması, kalanların da rehabilitasyonu veya istihdamı gibi gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini ifade eden Ülsen, şunları kaydetti:

"Yapılan araştırmalara göre 1990-2009 yıllarında korucular tarafından gerçekleştirilen 299 silahlı saldırıda 192 kişi ölmüş, 212 kişi yaralanmıştır. 38 köy yakılıp, 14 köy boşaltılırken 454 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kalmıştır. 12 kişi taciz ve tecavüze uğramıştır. Etkin soruşturma geçirmeyen korucular, göstermelik birçok yargılama sonucunda cezasızlıkla mükafatlandırılmıştır. Zaman zaman basit disiplin cezaları gibi uygulamalara tabi tutulmuş iseler de arkalarında buldukları devlet desteği, koruculuğun kendisinin suç ve suçlu üreten bir mekanizma olarak devamını sağlamıştır." - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel

Diyarbakır Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title