Haberler

Marmara 4.4 ile Sallandı! Uzmanlar Günler Öncesinden Uyarmıştı

Güncelleme:

Marmara'da meydana gelen ve büyük paniğe neden olan 4.4 büyüklüğündeki deprem, 5.9 milyon Euro'luk fonla hayata geçirilen ve 42 ay süren İstanbul'daki deprem araştırmasını akıllara getirdi.

İstanbullular güne depremle başladı. Sabah 08.40'da merkez üssü Yalova açıkları olan 4.4 büyüklüğünde olan bir deprem oldu. Deprem İstanbul'da da hissedildi.

Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde yer alan verilere göre, sabah 08.40'da merkez üssü Yalova açıkları olan 4.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İstanbul'da da hissedilen deprem paniğe neden oldu.

Bu deprem geçtiğimiz günlerde 5.9 milyon Euro'luk fonla hayata geçirilen ve 42 ay süren İstanbul'daki deprem araştırmasını akıllara getirdi. Bu araştırmadan elde edilen bulguları açıklayan Prof. Nurcan Meral Özel şu ifadelere yer vermişti: " Marmara'daki fay tek segmentten oluşmuyor ve her değişik segment farklı etkili farklı depremler üretebiliyor. Bu da tek segmentin oluşturacağından daha düşük enerjili deprem demek. Adalar civarında 4 ayrı fay segmentinde bulduğumuz 2.5-3.7'ye kadar çıkan yer değiştirmelerin en fazla 7 büyüklüğünde depremler üretebileceğini gösteriyor."

42 AY SÜREN ARAŞTIRMADA DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR

Marmara'yı sallayan bu deprem, tsunami ve heyelan gibi doğal felaketlerin tehlike analizlerinin son teknolojiler kullanılarak yapılması ve risk azaltımı için Avrupa Birliği'nin 5.9 milyon Euro'luk fonuyla hayata geçirilen ve 42 ay süren Marmara Süpersite (MARSİte) Projesi'ni akıllara getirdi.

Yapılan çalışmalar ve elde edilen bulgular dün Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde yapılan bir toplantıyla açıklanmıştı.

ÇOK SEGMENT, AZ ENERJİ

Araştırma çerçevesinde Tekirdağ Şarköy'de kurulan Derin Kuyu Sistemi, yerin 150 metre altına doğrudan fayın içine yerleştirilerek anlık yer hareketlerini ve faylar üzerindeki gerilmelerini aynı anda hassas olarak sürekli izleyerek çok küçük sistemleri bile saptayabilecek.

Proje Koordinatörü Prof. Nurcan Meral Özel, proje sayesinde Marmara Bölgesi'nin AB nezdinde öncelikli olarak izlenmesi gereken üç bölgeden biri olarak tanımlandığını söyleyerek elde edilen önemli sonuçları özetle şöyle anlattı: "Avrupa'dan 21 Enstitü Marmara'yı inceledi. Üç buçuk yıl veri topladık. Bu süre içinde 33 bilimsel yayın çıktı. Marmara'yı yerden, uzay ve denizden inceledik. 72 farklı termal kaynak, soğuk göl ve kaynaklardan 120 örnek toplandı. 500 analitik tanımlama yapıldı. Gazların çıkışları izlendi. Kabuk deformasyonları Marmara'daki fayın gerilmeleri sürekli izlendi. İstanbul'u etkileyen yeryüzü değişimleri sorgulandı. Neticede Marmara'daki fayın tek segmentten oluşmadığı ve her değişik segmentin farklı etkili farklı depremler üretebileceği sonucuna ulaştık. Bu da tek segmentin oluşturacağından daha düşük enerjili deprem demek."

İKİ METRELİK DALGALAR

Özel şöyle devam etti: "Gerçek zamanlı deprem ve tsunamı tehlikelerinin belirlenmesi üzerine de çalışıldı. 16 noktada GPS istasyonları yenilendi. Depremden hemen sonra kaynak parametrelerini en doğru şekilde belirleyerek hazırlık senaryoları oluşturduk. Marmara'da dalga yükseklikleri maksimum 2 metre civarına çıkabilir. İlk dalga varış zamanı 15 dakikadan az. Tsunami erken uyarı sisteminin deprem uyarı sistemine entegre olması ve yurttaşların bilinçlendirilmeleri gerekiyor. Bununla beraber Avcılar'da heyelan izleme altyapısı kuruldu. Burada ve Beylikdüzü'ndeki kaymanın önemsenmesi gerekiyor. Adalar civarında 4 ayrı fay segmentinde bulduğumuz 2.5-3.7'ye kadar çıkan yer değiştirmelerin en fazla 7 büyüklüğünde depremler üretebileceğini gösteriyor."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Kandilli Rasathanesi İstanbul Marmara Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (3)

DİGORLU ÖZGÜR:

NE ZAMAN UYARDINIZ MİLLETİ MAL YERİNE KOYMAYIN BOŞ HABER YAPMAYIN . . .

15
4
yanıtYanıtla
Rasim:

''Daha büyüğü yolda'' diye manşet mi olur. Nerden biliyorsunuz?İnsanları kargaşaya sürüklüyorsunuz.

17
0
yanıtYanıtla
NAZİKÇE YAZDIM:

İSTANBULDA DEPREMDE TOPLANACAK ALANLAR YOK EDİLDİ

8
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title