Haberler

Marmara Depreminin 15. Yılı

BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Karahan: "Yapılan araştırmalar, depremlerdeki yıkımların büyük bölümünün, su yalıtımı eksikliğinden kaynaklanan korozyon (paslanma) yüzünden meydana geldiğini gösteriyor" "Geçen yıl tüm kamu binalarında su yalıtımı bir genelge ile zorunlu hale geldi.

Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, "Yapılan araştırmalar, depremlerdeki yıkımların büyük bölümünün, su yalıtım eksikliğinden kaynaklanan korozyon (paslanma) yüzünden meydana geldiğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Karahan, Marmara depreminin 15. yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, 17 Ağustos 1997'deki Marmara depreminde binlerce binanın yıkıldığını, binlerce kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, "Gerekli önlemler alınmadığı takdirde benzer bir depremde aynı felaketi yeniden yaşayacağımız yadsınamaz bir gerçek. 17 Ağustos depreminde binaların yıkılmasının en önemli nedeni olan korozyondan (paslanmadan) korunmanın tek yolu ise su yalıtımı" değerlendirmesinde bulundu.

Burhan Karahan, Türkiye'nin büyük bölümünün deprem kuşağında olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Yapılan araştırmalar, depremlerdeki yıkımların büyük bölümünün, su yalıtımı eksikliğinden kaynaklanan korozyon (paslanma) yüzünden meydana geldiğini gösteriyor. Kentsel dönüşüm kapsamında riskli ve çürük yapıların yenilenmesi sürecinde geçmiş hatalardan ders almak önem taşıyor. Binaların, yeni yasal düzenlemeler dikkate alınarak inşa edilmesi ile çok daha dayanıklı yapılar elde edilmesi mümkün olacak."

Karahan, Marmara depreminin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hasar Tespit Komisyonu tarafından 55 bin 651 konut ve işyerinde yapılan araştırmaya göre, binaların yüzde 79'nun  hasarlı olduğunun ortaya çıktığını aktararak, şöyle devam etti:

"İncelenen bu binaların yüzde 64'ünde su yalıtımı olmadığı için taşıyıcı sistemlerin korozyon nedeniyle paslandığı yani çürüdüğü gözlemlendi. Aslında bu rakamlar çok ciddi bir tehdide karşı bizleri uyarıyor. Türkiye'deki mevcut binaların yüzde 85'inin su yalıtımı olmadığı düşünüldüğünde, ülkemizdeki yaşanacak depremlerde binaların birçoğunun korozyon nedeniyle yıkılması kaçınılmaz. Bir binanın güvenliği ve dayanımı için su yalıtımının önemini her fırsatta vurguluyoruz. Son dönemlerde çeşitli bölgelerimizde yaşanan depremler bize yeniden ülkemizin deprem riskini hatırlattı. Artık zaman kaybetmeden depreme karşı gerekli önlemleri almak gerekiyor. Geçen yıl tüm kamu binalarında su yalıtımı bir genelge ile zorunlu hale geldi. Su yalıtımı uygulaması sadece kamu binaları için değil, tüm binalar için zorunlu olmalı. Bu konuda da bu yılsonuna kadar güzel gelişmelerin yaşanmasını bekliyoruz." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Marmara Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title