Haberler

Manisalı 82'lik Mucitten Yeni İcat

Güncelleme:

Manisa'da, daha önce bağlar için yongalı aşı makinesi üreten Osman Nuri Ses; şimdi de meyve bahçelerindeki verimi artırmak için dilcikli aşı kesim makinesi geliştirdi.

Manisa'da, daha önce bağlar için yongalı aşı makinesi üreten 82 yaşındaki Osman Nuri Ses; şimdi de meyve bahçelerindeki verimi artırmak için sert çekirdekli meyve fidanlarının aşılanması sırasında kullanılacak dilcikli aşı kesim makinesi geliştirdi. İncelemeli patent başvurusunda bulunan Ses, makineden büyük verim sağladıklarını vurguladı.

YENİ İCATTAN BÜYÜK VERİM SAĞLANDI

Yongalı aşı makinesiyle bağcılık sektörünü sevindiren Osman Nuri Ses, bu kez de üç aylık bir çalışmanın ardından meyve bahçelerindeki verimi artıracak dilcikli aşı kesim makinesi geliştirdi. Emekli ziraat teknikeri Berat Gülcan'ın gözleminde 15 bin ceviz fidanı üzerinde denenen makineden büyük verim sağlandığı belirtildi. Pedallı olan el makinesiyle aşıdaki tutma oranının yüzde 90'ların üzerine çıktığı ifade edildi. Sadece bir hareketle dakikada 11 aşı kesimi yapabildiği kaydedildi.



PATENT BAŞVURUSU YAPTI

İcat ettiği makine için incelemeli patent başvurusunda bulunduğunu kaydeden Osman Nuri Ses, "30 seneyi aşkın bir süredir çalışıyorum. Dolayısı ile işe bağ aşı makinelerinin üretimi ile başladım. Aradan geçen süreçte gelen talepler üzerine meyve bağları aşı çalışmaları üzerinde çalışmaya başladım. Dolayısıyla onunla ilgili değişik türde aşı yapan makineler yaptım. En son dünyada fazlası ile kullanılan dilcik aşı denilen bir aşı türü var. Bizim Türkiye'de de yaygın vaziyette kullanılıyor. Yapılacak aşı işleminde kesim çok önemli. Bunu sağlamak için çok sağlıklı bir makineye ihtiyaç var. En son tutma oranı yükselmesini sağlayacak hassas kesim yapan bu makineyi yaptım" dedi.

KÜÇÜK SANAYİ SİTESİNDEN DÜNYAYA

Makinenin yurt dışına pazarlanması için Azerbaycan, Afganistan gibi ülkelerle görüştüğünü belirten Osman Nuri Ses, "Makineyi 15 bin ceviz fidanı üzerinde denedik. Aslına bakıldığında tutma oranı yüzde 100'lerde fakat, yanlış uygulamalardan dolayı yüzde 90'ların üzerinde. Günümüzde insanlar dilcikli aşıyı elleriyle yapıyor. Aşının tutma olasılığı yüzde 40'larda. Fakat bu makinede yüzde 90'ların üzerinde. Bu da çok büyük bir verim. Makine için Azerbaycan ve Afganistan ile görüşmelere başladık. Uygun gördükleri taktirde ihraç edeceğiz" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Afganistan Azerbaycan Önemsiz Yaşam Ekonomi Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (17)

yalnız:

tebrik ederim. inşallah bakanlık sahip çıkar.

24
0
yanıtYanıtla
FADIR:

Bos isler bunlar kim ne yapacak kaldir cöpe at

0
22
yanıtYanıtla
Namık özdemir Mobil-ANDROID:

Ne kadar güzel ne kadar hoş allah uzun ömürler versin dedeye tam destek

16
1
yanıtYanıtla
kimmobilWeb@haberler.com:

İllede ak parti

5
12
yanıtYanıtla
MADE iN TOPRAK:

Bizim insanimizin japonlardan eksik bir tarafi yokki, , , !!

16
0
yanıtYanıtla
ÖzgemobilWeb@haberler.com:

Dede gururumuzsun

14
0
yanıtYanıtla
DİLCİKLİ AŞI:

SÜPERSİN DEDE

12
1
yanıtYanıtla
chn hnçMobil-ANDROID:

yürü be helal olsun...

11
0
yanıtYanıtla
Rıfkı Çoksever:

hastasıyız dedeeeeeeeeeee.

10
0
yanıtYanıtla
ardamobilWeb@haberler.com:

Maşallah dede.....devam.

9
0
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title