Haberler

Manisa'da Tedavi Gören Kanser Hastası Sayısında Ürküten Artış

Manisa Tabip Odası Başkanı Derya Pekbayık, ilde geçen yıl 2 bin 374 kanserli hastanın tedavi gördüğünü söyledi.

Manisa Tabip Odası Başkanı Derya Pekbayık, ilde geçen yıl 2 bin 374 kanserli hastanın tedavi gördüğünü söyledi. Kentsel ve çevresel faktörler nedeniyle kanserli hasta sayısında her yıl artış yaşandığına dikkat çeken Pekbayık, 2013 yıllındaki kanserli hasta sayısının 1600 olduğunu hatırlattı.

Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Derya Pekbayık, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine dayanarak 1 milyon 368 bin nüfusa sahip Manisa'da çevresel faktörlerden dolayı kanserli hasta sayısının artmasından endişe duyduklarını söyledi. Pekbayık, Manisa'da kanser tedavisi görenlerin sayısının 2010 yılında 1409, 2011 yılında 1510, 2012 yılında 1547, 2013 yılında 1600 ve 2014 yılında ise 2 bin 374'e çıktığını kaydetti. Türkiye'de tam bir kayıt sistemi yeni oluşturulmaya başladığı için bu rakamların tüm Türkiye ve Manisa için tam olarak gerçeği yansıtmadığını düşündüklerini vurgulayan Pekbayık, şöyle dedi:

"Sağlık Bakanlığı verilerinde en yeni bilgiler 2010 yılına aittir. Bu veriler ülkemizde her yıl yaklaşık 97 bin erkek, 62 bin kadın ve toplamda 159 bin kişi kansere yakalandığını göstermektedir."

"TERMİK SANTRALLER KANSERLİ SAYISINI ARTIRACAK"

Erkek ve kadınlarda en sık görülen kanser türlerini açıklayan Pekbayık, kentteki hava kirliliğinin kanser vakalarında etkili olduğunun altını çizdi. Pekbayık, şöyle devam etti:

"Erkeklerde en sık akciğer, prostat, kolorektal, mesane, kadınlarda ise meme, tiroid, kolorektal ve rahim kanseri görülmektedir. Kadınlarda en sık görülün meme kanseri. kadınlarda görülen her dört kanserden biri meme kanseri. Çocukluk çağı kanserlerinde ise lösemi en sık görülen tür. Tütüne bağlı kanserler erkeklerde önemini korumaya devam etmektedir. Manisa hava kirliliğinin özellikle kış mevsiminde daha çok görüldüğü illerden bir tanesidir. 2013 yılında Dünya Sağlık Örgütü, hava kirliliği ve özellikle gözle görülemeyen parçacık maddelerin başta akciğer ve mesane kanseri olmak üzere pek çok kanser çeşidine sebep olduğunu açıkladı. Havadaki kirliliğin sebepleri arasında sağlık için en tehlikeli olanı, PM 2,5 adlı, saç telinden bile küçük olan ince parçacık maddelerdir. Her gün tonlarca kömürün yakıldığı kömürlü termik santrallerde, kansere yol açan bu maddenin en önemli sebepleri arasındadır. Manisa Soma'da kömürlü bir termik santral var. Yapılması planlanan ikinci kömürlü termik santralden ise Yırca köylülerinin direnişi sayesinde şimdilik vazgeçildi. Ancak ülkemizde planlanan 80 kadar yeni santral var. Bunların Türkiye de kanser sayılarında artışa yolacağı malum."

ŞEHİRDE YAŞAYANLAR KANSOREJEN MADDEYE MARUZ KALDI

Greenpeace'in Stuttgart Üniversitesi ile birlikte hazırladığı 'Sessiz Katil Raporu'nun sonuçlarına göre Soma Termik Santrali'nin 2010 yılında Avrupa'nın en çok can alan santrallerinden bir tanesi olduğunu öne süren Pekbayık, "Ayrıca, Avrupa Çevre Ajansı'nın verilerine göre 2012 yılında Türkiye'de şehirde yaşayanların yüzde 97.2'si yıl içinde sağlık sınırlarının üzerinde parçacık madde kirliliği olan hava soludu. Bu da demektir ki başka faktörleri bir kenara bırakırsak bile şehirde yaşayan insanlar hava kirliliği ile kanserojen maddeye maruz kaldılar" diye konuştu.

URANYUM TEHLİKESİ

Manisa Köprübaşı ilçesindeki eski uranyum madeni nedeniyle kansere yakalanan kişi sayısında artış olacağı endişesi taşıdıklarını dile getiren Pekbayık, "Köprübaşı uranyum yatağının bulunduğu alandaki suların, Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre en az on katına kadar daha fazla kirlendiği ortaya konuluyor. Yeraltı sularına karışan uranyumun yetişen tarım ürünlerinde de birikmesinin olabileceğinden bahsediliyor" dedi. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye İstatistik Kurumu Sağlık Bakanlığı Derya Pekbayık Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title