Haberler

Manavgat'taki Barınağa Türk ve Alman Hayvanseverlerden Tepki

Güncelleme:

Manavgat'da turistler, belediyeye ait barınakta köpeklerin aç bırakıldığı, birbirini parçaladıkları, birçoğunun hasta ve bakımsız olduğunu tespit etti.

Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde Alman turistler, belediyeye ait barınakta köpeklerin aç bırakıldığı, birbirini parçaladıkları, birçoğunun hasta ve bakımsız olduğunu tespit etti.

Almanya'da 4 dernek, barınaktaki hayvanların kurtarılması için Antalya Hayvan Dostları Derneği ile bağlantı kurdu. Barınağı 'ölüm kampı' olarak değerlendiren dernek yöneticileri, bu durumu yerinde görüntüledi.

Antalya'nın dünyaca ünlü turizm merkezlerinden Manavgat İlçesi'nde Manavgat Belediyesi'ne ait hayvan barınağının durumu Almanya ve Türkiye'deki hayvan severlerin tepkisini çekti.

Manavgat'a tatile gelen bir Alman grup, yaklaşık 20 gün önce barınağı ziyaret etti. Barınakta onlarca köpeğin aç bırakıldığı, açlıktan birbirini parçaladığını gören turistler, fotoğraf ve görüntü çektikten sonra ülkelerine döndü.

ALMANYA'DAN İRTİBATA GEÇTİLER

Manavgat'taki bu görüntüleri Almanya'da sokak hayvanlarına yönelik faaliyetler yürüten Hayatı Koruma Derneği'ne iletildi. Daha önce Antalya'da benzer birçok konuda da faaliyetler yürüten dernek yöneticileri, Antalya Hayvan Dostları Derneği Başkanı Jale Ünsal'la irtibata geçti.

BARINAĞI DÜZENLEYECEKLER

Almanların 15 gün önce çekilen fotoğrafları gönderdiğini belirten Jale Ünsal, köpeklerin aç, bakımsız, ıslak taşlarda yattıkları, durumlarının çok kötü olduğu ve hep birlikte gelip çalışarak bu barınağı beraber düzeltme teklifinde bulunduklarını anlattı. Bunun üzerine 4 gönüllüyle birlikte dün Manavgat'a gittiklerini belirten Ünsal, oradaki gönüllülerin de mama verilmediği, veterinerin işini yapmadığı gibi sorunları ağlayarak anlattıklarını dile getirdi.

HİÇ MAMA VE SU YOK

Anlatılanlar üzerine barınağa gittiklerinde kimse olmadığı ve köpeklerin durumunun içler acısı olduğunu gördüklerini kaydeden Ünsal, "Veterineri 1.5 saat aradılar gelsin diye. Bir bölmede 50-60 köpek var. Ortada hiçbir mama, su yok. Hayvanlar birbirini parçalıyor bir lokma kemik için. Bazı bölümlerde mamalar hayvan dışkısıyla karışmış ve yemiyorlar zaten. 1 metre yüksekliği olan masaların üzerinde kulübe var. Büyükler oraya atlayıp çıkabiliyor. Ama küçükler, ayağı sakat veya hastalar taşta ve ıslakta yatıyor. Halbuki boşta çok yer var" dedi. Ünsal, bir köpeği titriyorken tedavi için sarıp aldıklarını, ancak ellerinde öldüğünü dile getirdi.

KÖPEKLERİ BİR KAFESE YIĞMIŞLAR

Bir çalışanın saat 12.00'de yeni uyandığını belirten Ünsal, "Biri uykudan kalktı fermuarını bizim önümüzde çekerek. Veteriner 1.5 saat sonra geldi. Gayet rahat, veteriner gibi de değil herkesin anlattığı gibi. Rottweiler'i almak istediğimi söyledim çok kötüydü durumu. 'Yok ben bunu kısırlaştıracağım' dedi. 'Veteriner sizsiniz bu hayvanın kısırlaştırılmayacağını herkes bilir, hayvan ölecek, ameliyata mı girer' dedim. 'Dün geldi' dedi. 'Bana resimler 15 gün önce geldi Almanlardan' dedim. Bunun üzerine bakıma ihtiyacı olduğunu söyledi. 'Bakım yok, mama, su yok. Diğer alanlarda tüm kafesler boşken neden belli kafeslerde hayvanlar birbirini öldürsün diye mi. 3-5 kafese yığmışlar 150-200 hayvanı, birbirini parçalasın öldürsün diye. İlgilenen de yok. Veteriner çok vurdumduymaz o kadar rahattı ki" diye konuştu.

8 HAYVAN TEDAVİYE ALINDI

Barınakta durumu kötü olan 8 köpeği iki araca alabildiklerini ve Antalya'da tedaviye alındıklarını anlatan Ünsal, "Barınakta küçük ırklarla büyük ırkları ayırmıyorlar, beraber ve tabii ki küçük olanları büyükler parçalıyor. Hepsinin gözü, bacağı hep bir yerleri yaralı. Kavga, ıslak, pislik, mama yok. En önemlisi açlık zaten. Veteriner, çalışanlar yok. Bir deri, bir kemik hayvanlar. 8 hayvan alabildim, aklımda kalanlar da oldu, onları da getirmek istiyorum. İkisi çok hasta. Hem uyuz hem de rahimde tümör kanaması vardı. Bir kangalın durumu çok kötüydü" dedi.

REZİLLİĞİ TURİSTLER BİLDİRİYOR

Yaşanan bu skandal karşısında Almanya'da da hayvan severlerin ayağa kalktığını ve Manavgat'ta belediye başkan yardımcısıyla görüştüklerini söyleyen Ünsal, "Hayvanlar aç. Küpeli hayvanlar 5199 sayılı kanuna göre alırsın kısırlaştırır, yaşadığı yere ya da mama bulacağı bölgeye bırakırsın. Ama onlar barınakta duruyor. 'Niye barınakta duruyor' diyorum başkan yardımcısına, 'Oteller ve halk hayvanları istemiyor' diyor. 'İstemiyorsa bunlar burada mı kalacak? Otellerle anlaşılıp artıklar belli bir yerlere konulabilir. O kadar artık var ki, turist gelsin diye uğraşıyorsunuz ama turistler sizin bu rezilliğinizi bildiriyor. Onlar orada yayın yapıyorlar' diye tepki gösterdim. Şubat sonu gibi Alman dernekleri de zaten geleceklerini bildirdi" diye konuştu.

SOSYAL MEDYADA BÜYÜK TEPKİ

Manavgat'taki bu olaya ilişkin köpeklerin içler acısı halini gösteren fotoğraflar sosyal medyada paylaşılınca, Türkiye'nin dört bir tarafından hayvanseverler belediye yöneticilerine tepki gösterdi. Jale Ünsal, barınak ziyaretine ilişkin, sosyal medyada şunları paylaştı:

"Bugün insanlığımdan bir kez daha utandığım, acı çektiğim, çaresiz kaldığım kötü bir gündü. Yavruların hepsi hasta. Belki 3, belki 5 gün yaşarlar bu şartta. Kedi evi var gönüllünün yaptırdığı ama ne mama ne su ne kum hiçbir şey yok. Her yer dışkı. Bir açık bölümde 50'ye yakın köpek var. Yağmurda sadece 10 köpeği koruyacak kapalı yer var. Hayvanlar aç susuz. Kendi kendilerine yaralı hasta şekilde duruyorlar. Almanya'dan Care 4 Life Derneği ve Antalya Hayvan Dostları Derneği bu barınağın düzeltilmesi için ne gerekiyorsa yapacaktır. Canlarımız sessiz dostlarımız için bu işkenceye son verelim."

İHMALİ OLAN CEZALANDIRILACAK

Manavgat Belediyesi Başkan vekili Ersan Özden, hayvan severlerin iddialarına ilişkin inceleme başlatıldığını, ihmali olan görevli varsa gerekli soruşturma ve cezaların da uygulanacağını söyledi. Barınakta incelemelerin sürdüğüni ve bir rapor hazırlanacağını kaydeden Özden, "Orada kış döneminde hayvan yoğunluğu olmuş olabilir. İki görevli veteriner var. Kış dönemi biraz yoğun geçiyor. Hayvan sever arkadaşların bunu dikkate almaları gerekiyor. İşletmeler kapandı, çevre bölgelerden de başıboş köpekler alınıyor ve onun yoğunluğu var. Bu olumsuzlar içinde ufak tefek aksamalar olabilir. Biz de hayvan severiz, dikkate alalım. Manavgat Belediyesi duyarsız değil, aksi takdirde barınak yapılmazdı" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Manavgat Türkiye Almanya Antalya Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (2)

Zehra Erarslan:

Sokakta yüzlerce köpek, barınakta yüzlerce köpek, bence kısırlaştırma işini aksatmamak gerek, en önemli çözüm bu, ikincisi de hayvanları müşteri çeksin diye pazardan domates alır gibi alan esnaf kayıt edilmeli, kış ayında ortalığa onlar serbest bırakıyor o canım hayvanları, onlar kontrol edilmeli hayvan duruyor mu diye, serbest bıraktıysa cezalar kesilmeli, caydırıcılık sıfır o konuda, 3-bu bölgede Pitt bull gibi tehlikeli köpeklerin tutulması yasak olduğu halde her ergenin elinde hava atma aracı olarak bir tane görüyorsunuz, sonrada ona saldırdı buna saldırdı oluyor. . izin vermeyin kardeşim bunlara.

4
0
yanıtYanıtla
Simay KAYA:

BEN de köpeğimi oradan aldım inanın veterinere zor yetiştirdim hastalıklıymış su kaplarında çamur vardı. Benim köpeğim veterinerde kaldı 1 veya neredeyse 2 hafta boyunca serumla yaşadı ama artık çok sağlıklı . Ben o kapları görünce veterinere çıkıştım hepsini temizlettim ve yeni mama ile su doldurttum. Bu yaz veterinerde gönüllü çalışmayı düşünüyorum. Bir köpek istedim hastası olarak bu yorumu yazmak istedim. Orada hayvanlar aclıktan ölüyor ve ölen hayvanı diğerleri yşyor bnce gereken yapılmalı. . .

2
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title