Haberler

Maliye Bakanı Şimşek Açıklaması

"Şu andaki en önemli sorunumuz enflasyondaki yükselmedir, enflasyonun mutlaka ve mutlaka kontrol altına alınması ve hızlı şekilde aşağıya çekilmesi lazım" "Merkez Bankasının itibarının korunması, kredibilitesinin artırılması, Türkiye için olmazsa olmazdır" "Bu ülkenin ikiz açığı kaldıracak lüksü yok. Bir yandan cari açık var, onu kontrol altına alıyoruz.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şu anda en önemli sorunlarının enflasyondaki yükselme olduğunu belirterek, "Enflasyonun mutlaka ve mutlaka kontrol altına alınması ve hızlı şekilde aşağıya çekilmesi lazım" dedi.

Şimşek, NTV'nin canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dün faiz indirimi sinyali vermedi. Ekonomi yönetiminden, 'faizi indirin, hesabını biz üstleniriz' şeklinde açıklamalar var. Bu iki değerlendirme ekseninde bakarsak, siz nasıl bir değerlendirme yaparsınız? sorusu üzerine Şimşek, doğru bildiğini tekrarlayacağını söyledi.

Prensip olarak para politikası ve faizlere ilişkin yorumda bulunmak istemediğini, Merkez Bankasının bağımsız olduğunu dile getiren Şimşek, şunları kaydetti:

"Enflasyonda başarı için Merkez Bankasının itibarının korunması, kredibilitesinin artırılması, Türkiye için olmazsa olmazdır. Eğer biz gerçekten yüksek sürdürülebilir bir büyümeyi yakalamak istiyorsak, enflasyonu düşük tek haneye indirmemiz lazım. Çünkü düşük tek hane enflasyon demek, kalıcı şekilde düşük faiz demek. O da özellikle sanayicimizin, girişimcimizin, yatırımcılarımızın finansmana erişim noktasında imkanlarını artırmış olacağız. Ölçek büyütmelerinin, dünya ile rekabet etmelerinin önünü açacağız."

Enflasyonun yüzde 9'lar seviyesinde bulunduğuna işaret eden Şimşek, "Şu andaki en önemli sorunumuz enflasyondaki yükselmedir. Enflasyonun mutlaka ve mutlaka kontrol altına alınması ve hızlı şekilde aşağıya çekilmesi lazım" dedi.

"Enflasyonla mücadele için beklentiler bozulmamalı"

Şimşek, enflasyonla mücadele için beklentilerin bozulmamasının önemine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Merkez Bankasına ilişkin tartışmaları çok faydalı bulmuyorum. Merkez Bankamızın kredibilitesinin, itibarının gözetilmesi gerektiğine inanıyorum. Merkez Bankamızın da inanıyorum ki en öncelikli hedefi enflasyonu düşük tek haneye çekmektir ama bu arada siz makro finansal istikrarı düşünmek zorundasınız. Çünkü ondan bağımsız o hedefi gerçekleştiremiyorsunuz. Yani cari açığa umursamaz yaklaşım içine giremezsiniz. Yüksek cari açık, eninde sonunda kurda oynaklığı, riski artırıyor. Dolayısıyla aslında Merkez Bankamızın diğer hususları da dikkate aldığı kanısındayım. Bunu görmemiz lazım. Burada enflasyon çok temel sorundur. Cari açık da önemli bir sorun ama cari açıkta göreceli bir iyileşme var. Bu sene muhtemelen milli gelire oran olarak yüzde 6'ın altına düşmüş olacak. OVP hedefinden daha iyi."

Aldıkları tedbirlerin önemli olduğunu ama uzun dönemde cari açığın çözümü için makro ihtiyati tedbirlerin bile yetmeyeceğini ifade eden Şimşek, "Bizim mutlaka yapısal dönüşümü başarmamız lazım. Yapısal dönüşüm yıllar alıyor. Uzun yıllardır yapısal dönüşümü sağlamak için gerekli tedbirleri aldık, çalışıyoruz, bunu başaracağız. Enflasyonda da aynı şekilde" diye konuştu.

Enflasyonun uzun vadede aşağıya çekilmesi için sadece para politikasını fonksiyon olarak görmemek gerektiğini belirten Şimşek, bu anlamda verimliliği artıracak yapısal düzenlemelerin önemine dikkati çekti.

"BDDK'nın 10 bankayı takibe aldığı haberleri öyle görünüyor ki kasıtlı, uydurma"

"BDDK'nın 10 bankayı takibe aldığı yönünde haberler var. Bu haberler gerçeği ne ölçüde yansıtıyor?" sorusu üzerine de Şimşek, "Öyle görünüyor ki bunlar kasıtlı, uydurma, birtakım spekülasyonlar, haberler" dedi.

Bakan Şimşek, Dünya Bankasına ve diğer tüm uluslararası tarafsız gözlemcilere bakıldığı zaman da Türk bankacılık sektörünün, gerek sermaye yeterliliği, gerek likidite gerekse de aktif kalitesi açısından sadece Avrupa'nın değil, aslında dünyanın en güçlü bankacılık sektörlerinden birisi olduğunu söyledi.

Büyümedeki yavaşlamaya, tüm jeopolitik gerginliklere ve Avrupa'daki sorunlara rağmen sektörün tamamına bakıldığında, tahsili gecikmiş alacakların toplam krediler içindeki payının yüzde 3 civarında olduğunu anlatan Şimşek, sermaye yeterlilik oranının ise yasal gereklilik olan yüzde 8'in 2 katından daha fazla olduğunu ifade etti.

Şimşek, sektörün sermaye yapısı ve aktif kalitesinin güçlü olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla hiçbir şekilde bu türden uydurma haberlere, spekülasyonlara rağbet edilmemesi lazım. Bu tamamen muhtemelen kasıtlı üretilen bir haberdir. Bunlar dönem dönem ortaya çıkabiliyor ama bunların cezası da ağırdır. Bankacılık sektörünün, bankaların itibarı çok önemlidir ve bu itibarın korunması için gereken tabii ki yapılacak. Şunun altını tekrar çizmek istiyorum, Türkiye'nin büyük resmine baktığınız zaman eğer sağlam bir boyutu kamu maliyesi ise bir diğer alanı bankacılık sektörüdür. Bir diğer alanı da son yıllarda istihdamda yakaladığımız başarıdır ve bunun hanehalkı bilançosuna yansımasıdır. Bunlar çok önemli. Zayıf taraflarımız var mı? Var. Cari açık önemli bir kırılganlık noktası."

"Bütçe hedeflerini tutturacağız"

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye hakkındaki değerlendirmelerinin sorulması üzerine Şimşek, bu yıla nasıl bir ortamda başlanıldığını herkesin bildiğini söyledi.

Bu dönemde siyasi motivasyonlarla yapılan operasyonların, Türkiye'de kaos yaratmaya yönelik çabaların görüldüğünü hatırlatan Şimşek, bunların üstüne bir de seçimlerin olduğunu ifade etti. Bunlara rağmen yılın başında, "Bütçe hedeflerini tutturmak için ne gerekiyorsa yapacağız" dediğini anımsatan Şimşek, "Tekrar söylüyorum, biz bu yıl bütçe hedeflerini tutturacağız" dedi.

AK Parti hükümetleri döneminde çok sayıda seçim yapıldığını ve bunların hiçbirinde mali disiplinin bozulmadığını ve popülizme izin vermediklerini anlatan Şimşek, mali disiplin konusunda son derece kararlı olduklarını kaydetti. Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü bu ülkenin ikiz açığı kaldıracak lüksü yok. Biz ikiz açığı tolere edemeyiz. Bir yandan cari açık var, onu kontrol altına alıyoruz, daha yönetilebilir seviyelere çekiyoruz. Bunu yaparken de kamu maliyesinde açığı kabul edemeyiz. Dolayısıyla açığı düşük düzeyde tutucağız. Borcun milli gelire oranını aşağı doğru trendte tutacağız. Bunlar riskleri yönetmek açısından çok önemli ama bu arada yapısal dönüşümle aslında orta uzun vadede yeniden dengelenmeyi kararlı bir şekilde sağlayacağız."

- Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası Mehmet Şimşek Erdem Başçı Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Pazar günleri döviz büroları açık mı? Döviz bürosu Cumartesi ve pazar günleri çalışıyor mu 2024? Kuaförler pazar günü açık mı? Kuaförler pazar günü çalışıyor mu 2024? Hıdırellezde dilek dilemek günah mı? Hıdırellez kutlamak caiz mi, haram mı? Buca Belediyesi hangi parti? Buca Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title