Haberler

Makedonya'daki Öğrenci Eylemi

Makedonya'da yüksek öğretimle ilgili bir yasa değişikliğine karşı çıkan ve üniversitelerin özerkliğinin elinden alındığını savunan bir grup üniversite öğrencisinin geçen hafta başlattığı eylem devam ediyor.

Makedonya'da yüksek öğretimle ilgili bir yasa değişikliğine karşı çıkan ve üniversitelerin özerkliğinin elinden alındığını savunan bir grup üniversite öğrencisinin geçen hafta başlattığı eylem devam ediyor.

Üsküp'teki Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi'ndeki bazı fakültelerde "özerk bölge" ilan eden öğrenciler, sekiz gündür fakülte binalarında kalıyor. Eğitimle ilgili yeni bir reform süreci talep eden öğrencilerin, sorunun çözümü için Eğitim ve Bilim Bakanı Abdulhakim Ademi'nin de katılımıyla çalışma toplantısı düzenleyeceği bildirildi.

Eyleme katılan öğrencilerden Anya Bebekovska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışma toplantısının ardından Öğrenciler Kurulu olarak bir araya geleceklerini ve toplantıdan çıkacak sonuca göre atılacak adımları belirleyeceklerini söyledi.

Öğrencilerden Dark Malinovski de her geçen gün yasa değişikliğinden memnun olmayan yeni öğrencilerin kendilerine katıldığını belirterek, ilan ettikleri "özerk bölge"lerde her gün eğitim üzerine tartışma toplantıları düzenlediklerini ve girmedikleri dersleri telafi ettiklerini dile getirdi.

Makedonyalı bir grup öğrenci, mecliste ocak ayında onaylanan yasa değişikliğini protesto etmek amacıyla 12 Şubat'ta üniversitenin felsefe, filoloji, hukuk ve ekonomi fakültelerine girerek, bu fakültelerde "özerk bölge" ilan etti. Ertesi gün mühendislik ve elektroteknik fakültelerine de yayılan eylem sürüyor.

Makedonyalı üniversite öğrencileri, daha önce de devletin biri ikinci, diğeri son sınıfta olmak üzere iki kez "devlet sınavı"na tabi tutulmalarını öngören yasaya karşı çıkmış, birçok kez protesto gösterisi düzenlemişti. Mecliste ocak ayında onaylanan yasa değişikliği ile üniversitelerin özerkliğinin elinden alındığını savunan öğrenciler, yüksek öğrenimde yeni bir reform sürecinin başlatılmasını savunuyor.

Yasa değişikliğine gösterilen tepkiler üzerine, değişikliğin bir yıl ertelenmesini öngören karar mecliste kabul edilse de öğrenciler uygulamanın ertelenmesini değil, tamamen kaldırılmasını talep ediyor.

Kaynak: AA / Güncel

Makedonya Üsküp Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title