Haberler

2200 Metrede Defile

Güneş Nemrut'tan Doğar' Defilesinde Dikiş Kullanılmadan Yapılan 44 Kıyafet Alkışlar Arasında Sergilendi.

DÜNYANIN 8. Harikası olarak bilinen, UNESCO tarafından dünya kültür mirasları arasında yer alan, devasa kral ve tanrı heykellerinin yer aldığı Nemrut Dağı, bu kez ilginç bir defileye ev sahipliği yaptı. Tanrıların tahtında düzenlenen defilede, dikiş kullanılmadan yapılan 44 kıyafet alkışlar arasında sergilendi. Defilede tasarladıkları kıyafetleri sergileyen üniversite öğrencileri, yerden 2 bin 206 metre yükseklikte defile yapmanın kendilerini heyecanlandırdığını söyledi.

Kommagene Krallığı'na ait devasa kral ve tanrı heykellerinin yer aldığı Adıyaman'ın Kahta İlçesi'nde bulunan 2 bin 206 metre yükseklikteki güneşin doğuşunun en güzel seyredildiği yer olan Nemrut Dağı'nda bu yıl 17'ncisi düzenlenen 'Uluslararası Nemrut-Kommagene Festivali', İstanbul Aydın Üniversitesi'nin hazırladığı 'Güneş Nemrut'tan Doğar' defilesi ile sona erdi.

Son zamanlarda yaşanan terör saldırıları nedeniyle konser ve eğlence programlarının iptal edildiği festivalin son gününde final defilesi düzenlendi. İstanbul Aydın Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı öğrencisi 136 öğrencinin 2010 yılı mezuniyet projesi kapsamında dikiş kullanmadan keçeden hazırladıkları 44 kıyafetten oluşan 'Güneş Nemrut'tan Doğar' defilesi için hazırlanan kreasyon, gün batımında dünyanın 8. harikası olarak bilinen Nemrut Dağı'nda; kıyafetleri hazırlayan öğrenciler tarafından sergilendi.

Tümülüs, Arsemia, Güneşin Doğuşu, Güneşin Batışı, Sunak, Doğaçlama ve Kommagene Kral ve Kraliçesi olmak üzere 7 ana temadan oluşan defilenin finalinde doğu terasında yürüyen öğrencilerin giydiği Kral Antiochos ve Kraliçe temalarını yansıtan gelin ve damat kıyafeti büyük beğeni topladı. Defileyi hazırlayan İstanbul Aydın Üniversitesi Öğreti Görevlisi Gülgün Tekin öncülüğünde üniversite atölyelerinde önce keçe yapımının inceliklerini öğrenen 136 öğrenci, saf yün elyafı ıslatıp zeytinyağı sabunu ile yoğurarak elde ettikleri kumaşları dikişsiz olarak birbirine ekleyerek hazırlayan öğrenciler heyecan içerisinde eserleri sergiledi. Nemrut Dağı'nda defile sunmak için geldiklerini söyleyen Öğretim Görevlisi Ayten Gedik, Nemrut'ta farkındalık yaratıp tanrıların tahtına dikkat çekmek istediklerini belirterek, "136 öğrenci ve 2 öğretim görevlisi bu işe gönül verdik. Hocalarımız keçelerle ilgili bir çalışması yaptı bende imalat ve hazırlanması için çaba sarf ettim. Sonuçta öğrenciler atölyede keçeleri ürettikten sonra defile düzenlemek için buraya geldik. Amacımız burada yaşamış olan uygarlıkları ve bıraktığı çeşitli izleri insanlığa anlatabilmek. Çünkü biz sanat eserlerimizin kıymetini maalesef bilemiyoruz. Bu konuda önder olmak istedik, bir ilki yapalım ve farkındalık yaratalım istedik" dedi.

İlk kez hazırladıkları kıyafetleri giyerek podyumda değil de tarihi bir mekanda yürüdüklerini belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Moda ve Tasarım Bölümü öğrencilerinden Neslihan Ademoğlu, "Çok mutluyum çünkü bütün bir sene boyunca verdiğimiz emekleri esinlenerek geldiğimiz mekanda defile yapmak bizi çok gururlandırdı. Bir yıl boyunca 136 arkadaşımızla birlikte bu tasarımlara emek verdik ve en büyük hayalimizi Nemrut Dağı'na gelerek heykellerin yanında bu defileyle gerçekleştirdik. Burası çok büyüleyici bir mekan" diye konuştu.

Gün batımında gerçekleştirilen ve büyük ilgi gören defileyi; Kahta Kaymakamı Coşkun Açık, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Saygın, İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Kahta Belediye Başkanı Yusuf Turanlı, İstanbul Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Nevzat Bayhan, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Alaköse, kurum müdürleri, belde belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları, bazı sanatçılar ve vatandaşlar da ilgiyle izledi. Nemrut Dağı'nın zirvesinde gerçekleştirilen defilenin ardından İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencileri ve hocaları, şiir dinletisini dinleyip, her birlikte güneşin batışını izledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Magazin

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title