Haberler

Lübnan'da Türk Varlığı ve Osmanlı Mirası Raporu" Lansmanı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Kudret Bülbül, "Bizim medeniyet sınırlarımız siyasal sınırlarımızı aşmaktadır.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Kudret Bülbül, "Bizim medeniyet sınırlarımız siyasal sınırlarımızı aşmaktadır. Ecdadımız öylesi bir geniş miras bırakmış ki bazen bu mirasın muhtevasını anlamakta bile güçlük çekiyoruz" dedi.

YTB desteği ile Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) tarafından saha çalışmasına dayalı hazırlanan "Türkiye- Lübnan Dostluk Köprüsü: Lübnan'da Türk Varlığı ve Osmanlı Mirası" başlıklı raporun tanıtım toplantısı YTB'de yapıldı.

Bülbül, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, dünyada çok az ülkenin medeniyet sınırlarının siyasal sınırlarının ötesine geçtiğini belirterek, "Bizim medeniyet sınırlarımız siyasal sınırlarımızı aşmaktadır. Ecdadımız öylesi bir geniş miras bırakmış ki bazen bu mirasın muhtevasını anlamakta bile güçlük çekiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bülbül, "Maalesef son yüzyılda bu mirasa yeterince sahip çıkılmamış, bazen neredeyse bu mirastan utanır hale gelmişiz" diyerek, "Çok daha içine kapanan, farklılıklarından çekinen bir ülke haline gelmişiz. Ulus devlet anlayışı siyasi arenaya yeni çıkmış devletler için anlamlı olabilir ancak bizim gibi devletler için çok sığ olsa gerek" değerlendirmesinde bulundu.

Son dönemde söz konusu mirasa sahip çıkmak için bir anlamda istikşafi çalışmalar yapıldığına işaret eden Bülbül, "Mirasımızı yeniden keşfetmeye yönelik çalışmalar söz konusu" dedi.

Rapordan notlar

"Türkiye- Lübnan Dostluk Köprüsü: Lübnan'daki Türk Varlığı ve Osmanlı Mirası" raporu, Türkiye'nin Lübnan Türkmenleri ile son dönemde yakınlaşan ilişkisine ışık tutuyor.

Türkiye-Lübnan Türkmenleri arasındaki bağların özellikle 2009 ile beraber hızlı bir gelişim gösterdiğine dikkat çekilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Bu konuda dönüm noktası dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Temmuz 2009'da Akkar Türkmen bölgesini ziyaret etmesi olmuştur. Bu ziyaret kapsamında Kavaşra köyü ziyaret edilmiş ve böylece Lübnan Türkmenleri ile üst düzeyde bağlantı kurulmuştur. İkinci dönüm noktası da dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kasım 2010 tarihinde gerçekleşen Lübnan ziyareti kapsamında Kavaşra ve Aydamun'u ziyaret etmesidir. Kavaşra Köyü civarında gerçekleşen miting Lübnan tarihinin en kalabalık mitinglerinden biri olmuştur."

Raporda, bu ziyaretlerin ardından, 2013'ün Mart ayında Beyrut Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ve 2014'te TİKA Lübnan Koordinatörlüğünün açıldığına dikkat çekilerek, her iki kurumun da Lübnan geneli için hizmet vermekle birlikte Türkmenlere yönelik ilgi ve yardımların artması açısından önemli rol oynadığı vurgulandı.

Türkiye'nin 2009'dan itibaren Lübnan Türkmenlerine birçok açıdan yardım ettiğine değinilen raporda, yardımların bir kısmı ise şu şekilde sıralandı:

"El Beri'de yapılan sağlık ocağı. Kavaşra'da yaptırılan sebil. Aydamun'da inşa edilen okul binası. Akkarda inşa edilen prefabrik okul. Aydamun'da su şebekesi ve depo yapılmış, cami ve kilisedeki eksiklikler giderilmiş, spor sahaları inşa edilmiş. Hem Akkar hem de Baalbek'teki Suriye Türkmenleri'ne yönelik yardım faaliyetleri yürütülmüştür. Türkmenlere tüm Baalbek bölgesinde kullanılmak üzere bir ambulans tahsil edilmiştir."

Raporda, YTB'nin 2010'dan itibaren yıllık ortalama 30 Lübnanlı gence burs vermeye başladığı kaydedilerek, bunun yanı sıra Lübnan'daki sivil toplum kuruluşlarına yönelik kapasite arttırılmasına yönelik programların da düzenlendiği belirtildi.

Lübnan'daki okullarda Türkçe eğitimin olmamasının en büyük eksikliklerden olduğu gösterilen raporda, iki ülke siyasi ilişkilerinin bu konuda belirleyiciliğine işaret edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Yunus Emre Türk Türkiye Lübnan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 4 Mayıs Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 4 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Kerim Rahmi Koç kimdir? Ali Koç'un oğlu Kerim Rahmi Koç kimdir? Fenerbahçe Beko Monaco maçında ne oldu? Fenerbahçe EUROLİG ceza alacak mı 2024? Kızılcık Şerbeti hangi üniversitede çekiliyor? Yalı Çapkını Seyran ölüyor mu? 4 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Temel Karamollaoğlu bırakıyor mu, istifa edecek mi? 4 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI 69. bölüm FRAGMAN İZLE! #127916 Yalı Çapkını 69. bölüm fragmanı yayınlandı mı? 4 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title