Haberler

Lübnan'da 2 Türk Pilotu Kaçıranlar Belli Oldu

Güncelleme:

Kendilerini İmam Rıza'nın Ziyaretçileri olarak tanıtan bir grup, Beyrut'ta 2 Türk pilotunun kaçırılması olayını üstlendi.

Türk Hava Yolları'na ait İstanbul-Beyrut seferini yapan uçağın Murat Ağca ve Murat Akpınar isimli pilot ve pilot yardımcısı Beyrut'ta kaçırıldı. 2 pilot, sabah saat 03:00 sıralarında havaalanından otellerine gitmek üzereyken kaçırıldı.

Havalimanından otobüsle sahil kıyısında bulunan Ayn Mreisseh'deki otellerine gittikleri sırada Cocodi Köprüsü'nde önünü kesen iki otomobilin içinden inen kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırılan pilotların durumu hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.

ADI DUYULMAMIŞ BİR GRUP KAÇIRDI

Lübnan Al-Jadeed televizyonu kendilerini "Zuwar al-Imam Rida (İmam Rıza'nın Ziyaretçileri)" olarak adlandıran ve daha önce adı duyulmamış olan bir grubun Türk pilotların kaçırılma olayını üstlendiğini duyurdu.

Grup, Türk pilotlara karşılık Suriye'de rehin tutulan 9 Lübnanlı'nın serbest bırakılması talebinde bulundu.

DAVUTOĞLU TWITTER'DAN AÇIKLAMA YAPTI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Lübnan'da kaçırılan pilotlar hakkında Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. Bakan Davutoğlu "Daha önceki örneklerde olduğu gibi pilotlarımızı da sağ salim ailelerine kavuşturmak için her türlü gayreti gösteriyoruz." dedi.

Twitter hesabından, Beyrut'ta kaçırılan Türk Hava Yolları pilotları hakkında açıklama yapan Ahmet Davutoğlu, büyükelçiliğin Lübnan makamları ile iletişim içinde olduğunu söyledi. Davutoğlu,"Daha önceki örneklerde olduğu gibi pilotlarımızı da sağ salim ailelerine kavuşturmak için her türlü gayreti gösteriyoruz. Lübnan Meclis Başkanı Berri ve Başbakan Mikati ile görüştüm. Her kanaldan girişimlere başladık. Öncelikle olayı yaşayan kabin amiri Filiz hanımdan olayla ilgili bilgi aldım. Bayram sevincimize Beyrut'tan sabaha karşı gelen bir haber gölge düşürdü." ifadelerini kullandı.

THY PERSONEL GÖNDERDİ

Türk Hava Yolları (THY), Lübnan'da pilotları kaçırılan uçağın geri getirebilmesi için yeni uçuş personeli gönderdi. 2 pilot ve 4 kabin memurundan oluşan uçuş personelinin, uçağı akşam saatlerinde İstanbul'a getirmesi bekleniyor.

LÜBNAN İÇİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Çarbel de AFP'ye yaptığı açıklamada, "Kaçırma operasyonu sabaha karşı 03.00'te yaşandı. Havaalanından otellerine gitmek isteyen Türk Hava Yolları personelini taşıyan bir otobüs hedef alındı" dedi. Çarbel Cumhurbaşkanı Mişel Suleyman'ı da olayla ilgili bilgilendirdi.

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız LBCI TV'ye yaptığı açıklamada olayı takip ettiğini ve Lübnanlı yetkililerin iki pilotun serbest kalması için çalıştığını ümit ettiğini ifade etti.

Olayla ilgili soruşturma başlatan Beyrut emniyet güçleri, otobüs şoförünün ifadesini aldı. Otobüsün de Türk Hava Yolları'na ait olduğu, şoförün ise Zuayter aşiretinden olduğu bildirildi.

"TÜRKLER LÜBNANLILAR'IN DUYGULARIYLA OYNUYOR"

Yüksek Şii İslam Konseyi tarafından Suriye'de kaçırılan Lübnanlı hacıların durumunu takip etmekle görevlendirilen Şeyh Avvas Zgeyb, pilotların kaçırılmasında rolleri olduğunu reddetti, ancak "Bilseydik desteklerdik. Lübnanlılar kaçırılalı bir yıldan fazla zaman oldu ve Türkler Lübnanlıların duygularıyla oynuyor" dedi.

Kaçırılan hacıların ailelerinin sözcüsü Hayat Avali de olayla bir ilgileri olmadığını söyledi.

Aileler geçtiğimiz aylarda Beyrut'taki Türkiye Büyükelçiliği ile Türk Hava Yolları binası önünde protestolar düzenlemişlerdi. Aileler Türkiye'yi hacıları kaçıran Suriyeli isyancılarla müzakerelerde oyalanmakla suçluyor.

Mayıs 2012'de 11 Lübnanlı İran'da Şiiler için kutsal bir bölgede hac ibadetlerini yerine getirdikten sonra ülkelerine dönerken Halep'te kaçırılmıştı. Hacılardan iki tanesi serbest bırakıldı ancak diğerleri halen Halep'in Azaz kasabasında tutuluyor.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Suriye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title