Haberler

Lozan Antlaşması 88'inci Yılında İnönü Evi Buluşması

Lozan Antlaşması'nın 88'inci yıldönümünde, CHP Konak İlçe Örgütü, İnönü Vakfı ve Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün müzeye dönüştürülen doğduğu evde buluştu.

Lozan Antlaşması'nın 88'inci yıldönümünde, CHP Konak İlçe Örgütü, İnönü Vakfı ve Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün müzeye dönüştürülen doğduğu evde buluştu. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, İnönü'nü Lozan'da emperyalist ülkelere karşı dik duruşu bugün AK Parti Hükümeti'nin terkettiğini, IMF politikaları ve dışarıdan yazılan reçetelerin uygulandığını söyledi.

CHP Konak İlçe Örgütü ve İnönü Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği Lozan Antlaşması'nın 88'inci yıldönümü etkiliğine katılan 50 kişi saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı okudu. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının emperyalist ülkelere karşı kazandıkları zafer sonrası Lozan'da dayatılan kapitülasyonlar başta olmak üzere Türkiye aleyhine kararlar nedeniyle birkaç kez masayı terkettiğini hatırlattı. İsmet İnönü'nün görüşmelerdeki kararlı tutumu sonrası kapitülasyonlar, adalar, boğazlar başta olmak üzere Türkiye lehine şartları 8 müzekereci ülkeye kabul ettirdiğini belirten Çam, "Ne yazık ki süreç sonunda bugün AKP Hükümeti, Türkiye'nin o dönemdeki dik duruşunu terketti. IMF politikalarını, dışarıdan yazılan reçeteleri uyguluyor. Belki de Kurtuluş Savaşı'nı bir anlamda yeniden başlatmanın zamanı geldi. Bunu yapacak olan parti ve kitle de İnönü'nün çizdiği yolda hareket edecektir" dedi.

CHP Konak İlçe Başkanı Aytekin Tunus, Lozan Antlaşması'nın ulusal bağımsızlığı ve üniter yapının tescili olduğunu söyledi. Günümüzde üniter yapı yerine farklı anlayışların dikte ettirilmeye çalışıldığını belirten Tunus, "Lozan'ı yeniden, özellikle gençlere anlatmamız gereklidir. Dış politikayı mevcut hükümet iyi yürütemiyor. Kıbrıs konusunda yıllarca karşı çıkmalarına karşın, bugün CHP'nin savunduğu düşünceleri dile getirmeye başladılar. CHP olarak Cumhuriyet'e her zaman sahip çıkacağız" dedi. Etkinlikte ADD Foça Şubesi Yönetim Kurul üyesi Neşe Urpak, 68'liler Platformu'ndan Ertuğrul Gezenoğlu'da konuşma yaptı. Etkinlik, İnönü'nün evinin gezilmesiyle son buldu. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title