Haberler

Londra: İngiliz Basınında Bugün

İngiliz basınında bugün, İngiltere'de Yüksek Mahkeme'nin, terörle mücadele amacıyla kuşkulu kişilerin yakından izlenmesi uygulamasının insan haklarını ihlal ettiğine karar vermesi, İsrail ile Filistinliler arasında bir İsrail askerinin kaçırılması ve İsrail Ordusu'nun Gazze'ye girişiyle yaşanan son gerginlik ve dünya liderlerinin gizli tutkuları başlıkları öne çıktı.

İngiliz basınında bugün, İngiltere'de Yüksek Mahkeme'nin, terörle mücadele amacıyla kuşkulu kişilerin yakından izlenmesi uygulamasının insan haklarını ihlal ettiğine karar vermesi, İsrail ile Filistinliler arasında bir İsrail askerinin kaçırılması ve İsrail Ordusu'nun Gazze'ye girişiyle yaşanan son gerginlik ve dünya liderlerinin gizli tutkuları başlıkları öne çıktı.

BBC'nin Türkçe internet sitesi "http://www.bbc.co.uk/turkish/" adresinde yer alan basın özetlerine göre, İngiltere'de Yüksek Mahkeme'nin terörle mücadele amacıyla kuşkulu kişilerin yaşamlarının kontrolü ve yakından izlenmesi uygulamasının insan haklarını ihlal ettiğine karar vermesi, Guardian ve Daily Telegraph gazetelerinin manşetlerinde yer aldı. Muhafazakar Daily Telegraph ve sol eğilimli Guardian, İçişleri Bakanı John Reid'in karara öfkeyle tepki gösterip, gelecek ay Temyiz Mahkemesi'ne itirazını sunacağını yazdı. Guardian, Yüksek Mahkeme'nin uygulanamayacağına karar verdiği, terörle mücadele gerekçeli "kontrol emri" adlı uygulamaya ilişkin gelişmeleri, "Yargıç, terör zanlılarının 12 ay süreyle günlük yaşamlarına çok ağır sınırlamalar getirilerek izlenmesini sağlayan 'kontrol emri' sisteminin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5. maddesine aykırı olduğuna karar verdi. Temyiz Mahkemesi de bu kararı desteklerse, hükümetin bundan böyle açıkça mahkeme önüne çıkarıp suçlayamayacağı kişileri gözetim altında tutma yetkisi son bulmuş olacak" ifadeleriyle okuyucuya aktardı. Gazeteye göre yargıç Sullivan, haklarında yeterli delil bulunamadığı için yargılanamayan kişileri, evlerinde günde 18 saate kadar kapalı tutan, bilgisayar ve cep telefonu kullanmalarını yasaklayan, bedenlerine elektronik izleme aygıtları yerleştiren ve kendileriyle görüşmek isteyenlerin fotoğraflı bir başvuruyla izin istemelerini şart koşan İçişleri Bakanı'nın yasadışı davrandığını söyledi. Gazete, şu anda İngiltere'de 14 kişinin kontrol emri uygulamasıyla izlendiğini de ekledi. Independent gazetesi ise, bugün manşetiyle ilk 4 sayfasının tamamını yine hak ve özgürlüklerle ilgili bir tartışmaya ayırdı. Gazete manşetinde, "Dikkat: bu gazeteyi okuduğunuz takdirde, hükümetin terörle mücadele yasası çerçevesinde gözaltına alınabilirsiniz!" ifadelerine yer verdi. Independent, siyah zemin üzerinde bir tehlike işaretiyle birlikte, neredeyse birinci sayfasının tamamını kaplayan bu manşeti, alttaki şu satırlarla açıkladı:

"İŞTE GÖZALTINA ALINMANIZA YOL AÇABİLECEK MAKALE"

"Polis, dün savaş karşıtı gösterici Steve Jago'yu, 'Ciddi Örgütlü Suç'larla ilgili 2005 tarihli yasayı gerekçe göstererek gözaltına aldı. Suçu ne mi? Geçen ay, elinde George Orwell'in bir sözü yazılı döviz ve koltuğunun altında Vanity Fair adlı dergide yayımlanan bir makale bulunduğu halde parlamento yakınlarında dolaşmak. Makalenin başlığı, 'Blair'in İngilteresi, Büyük Birader ülkesi' idi. Haklı da çıktı. Çünkü polis, makalenin içeriğinin, Steve Jago'nun suç işlemeye niyetli olduğunun kanıtı olduğuna karar verdi. Makale gerçekten fitne mi içeriyor? Yoksa özgürlüklerimiz, yeni yasalardan gücünü alan düşünce polisinin saldırılarıyla mı karşı karşıya?."

Independent bu giriş ardından, "İşte gözaltına alınmanıza yol açabilecek makale" başlığıyla Henry Porter imzalı "hak ve özgürlüklerimize yönelik 9 yıllık bir saldırının dökümü" diye tanımladığı yazıyı sundu. Gazetelerde, dış kaynaklı konular arasında da İsrail ile Filistinliler arasında bir İsrail askerinin kaçırılması ve İsrail Ordusu'nun Gazze'ye girişiyle yaşanan son gerginlik öne çıktı. Gelişmeler, birçok gazetenin başyazılarında ele alındı. İsrail'in Gazze'ye girişini haber sayfalarında "kolektif cezalandırma" diye tanımlayan Independent, "İsrail, rehine asker krizine gösterdiği aşırı tepkiyle Filistin tarafını barışa ortak olarak görmediğini ortaya koymakla kalmıyor, böyle bir ortak istemediğini de belli ediyor" diyor. Times'a göre ise sınavda olan İsrail değil Hamas. Gazete, "Onbaşı Şalit'in kaderi, Hamas'ın siyasi diyalog konusunda ciddi olup olmadığının da ölçütü olacak" diye yazarken, Daily Telegraph, "İsrail'in kaçırılan askerini kurtarmak istemesi doğal ama Gazze'nin işgali, kimsenin işine yaramaz" yorumunu yaptı. Guardian ise tam da gerginliklerin tırmandığı bir ortamda, aslında barış şansının epey arttığını yazarak, "Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Hamas ile vardığı anlaşma sayesinde, en azından kağıt üzerinde barış görüşmeleri şansı artmış görünüyor. Bu anlaşma, İsrail ile pazarlık yapma yetkisine sahip bir Filistin Birlik Hükümeti oluşturulmasının yolunu açtı. Hamas'ın İsrail devletini tanıyıp tanımadığı tartışması devam ededursun, biz, 'Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz' görüşündeyiz" ifadelerine yer verdi.

"DÜNYA LİDERLERİNİN GİZLİ TUTKULARI"

Guardian, şiddetin son bulması ve İsrail'in üstü örtülü bir şekilde tanınmasının görüşmeler için sağlam bir başlangıç zemini oluşturacağını da söyleyerek, kamuoyu yoklamalarının, zaten Hamas'ı iktidara getiren Filistin halkının çoğunluğunun, İsrail ile pazarlıktan yana olduğunu gösterdiğini ifade ediyor. Gazete ayrıca, silahlar susmadan ve saldırı, misilleme, intikam döngüsü kırılmadan masaya oturulamayacağının açık olduğunu da belirtiyor. Independent, 'Türkiye'de faizlerin yeniden yükseltildiği' haberinde, Merkez Bankası'nın, Türk Lirası'nın değer kaybını durdurmakta zorlandığını ve bu başarılamazsa, piyasa uzmanlarına göre, döviz piyasalarını saracak ciddi bir krizin, Türkiye'den başlayarak Hindistan'dan Polonya'ya kadar bir çok ülkeyi içine alabileceğini yazdı. Financial Times ise, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü konuşmasında, piyasa krizi korkularının yersiz olduğu şeklindeki sözlerini aktardı. Independent gazetesinde yer alan haberlerden biri de, "Dünya liderlerinin gizli tutkuları" başlığını taşıyor. Gazete, dünyanın 2. en büyük ekonomisi Japonya'nın liderinin bir Elvis fanatiği olduğunu yazdı. Haberde şu bilgiler verildi:

"Başbakan Junichiro Koizumi 2001 yılında, aynı günde doğduğu Presley'in şarkılarından derlediği bir albümü, kapağında kendi fotoğrafıyla piyasaya sunmuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın en sevdiği içkinin Meksika birası olduğunu tahmin etmek zor değil. Chirac, Meksika birası eşliğinde Japon sporu sumo güreşi seyretmekten büyük zevk alıyor. 'Politikacı olmasaydım Sumo güreşçisi olmak isterdim' demiş bir mülakatında. Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'i gençliğinde orduya katılmaya iten aslında beyzbol tutkusu. Silvio Berlusconi ise koltuğunu kaybettikten sonra eski tutkusu müziğe dönebileceğini söylüyor. Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong İl sinema hastası. Onbini aşkın filmden oluşan bir koleksiyonu var ve Liz Taylor hayranı. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Thabo Mbeki tam bir internet hastası ve tabii Irak'ın devrik Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in edebiyat tutkusu biliniyor. 2002 yılında takma isimle yayımladığı 'Zebibe' ve 'Kral' adlı kitabı Irak okullarında müfredata girmişti."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title