Haberler

Lice'deki Heykel Gerginliği

Güncelleme:

HDP: "Sağduyulu davranmak, var olan çatışmasızlık durumunun yara almaması için çaba ve hassasiyet göstermek temel yaklaşımımız olmalıdır"

HDP'den, Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki bir örgüt üyesine ait heykelin kaldırılması sırasında çıkan olaylara ilişkin, "Sağduyulu davranmak, var olan çatışmasızlık durumunun yara almaması için çaba ve hassasiyet göstermek temel yaklaşımımız olmalıdır" değerlendirmesinde bulunuldu.

HDP'den yapılan açıklamada, Lice'deki mezarlığa yerleştirilen heykelin kaldırılması sırasında, vatandaşların üzerine ateş açıldığı savunuldu.

Olayda yaralananlar bulunduğu, yaşamını yitiren Mehdin Taşkın'ın ön otopsi raporuna göre başından tek kurşunla vurulduğu öne sürülen açıklamada, şu iddialara yer verildi:

"MHP lideri Devlet Bahçeli'nin kışkırtması ile büyüyen ve diyalog yoluyla çözülmesi gereken bir konunun askeri bir saldırı ile karşılık bulması, heykelin yerinden alınması, mezarların bir kısmının asker kurşunlarıyla tahrip edilmesi, asker ve sivil bürokrasinin, siyasi iktidarın çözümden ve müzakereden ne anladığını göstermiştir."

"Çözüm ve barışla sonuçlanması gereken müzakerelerin en önemli yaklaşımlarından biri de karşılıklı anlayış ve değerlere saygıdır" ifadesine yer verilen açıklamada, toplumsal barışın, ancak halkların değerlerine saygı gösterilerek geliştirilebileceği, yaraların sarılmasının ancak bu yolla mümkün olacağı kaydedildi.

"Mezarlara ve o alanlarda yaratılan sembollere tahammülsüzlüğün" kabul edilemeyeceği görüşü savunulan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Halka yönelik bu saldırıyı kınıyoruz. Halkın üzerine ateş açma emrini veren askeri yetkililer hakkında derhal soruşturma başlatılmalı ve bu kişiler açığa alınmalıdır. Heykel için bir günde yıkım kararı alan mahkemenin, bir kişinin katledildiği saldırıda aynı hızla soruşturma yapmasını bekliyoruz. Yargının tutumu barışa hizmet etmelidir."

Olayların, demokratikleşme, çözüm, barış ve müzakere söylemlerinin yoğunlaştığı dönemde gerçekleşmesinin manidar olduğu belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"AKP iktidarı, asker ve sivil bürokratlar, halkın değerleriyle oynama hevesinden bir an önce vazgeçmelidir. Hükümet bu tür saldırgan tutumların oluşmasına zemin hazırlamamalı, müzakerelerin adil bir barış ve onurlu bir yaşamla sonuçlanması için gereken adımları hızla atmalıdır.

Sağduyulu davranmak, var olan çatışmasızlık durumunun yara almaması için çaba ve hassasiyet göstermek temel yaklaşımımız olmalıdır." - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Devlet Bahçeli Diyarbakır Lice Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title