Haberler

Libya Özel Temsilcisi İşler Açıklaması

AK Parti Milletvekili ve Libya Özel Temsilcisi Emrullah İşler, Libya'daki diyalog sürecinin ruhuna uygun biçimde tarafların ateşkese riayet etmelerinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Çatışmaların durmasını arzu ettiğimiz bir dönemde ülkeye daha fazla silah ve mühimmat girmesi barışa hizmet etmeyecektir.

AK Parti Milletvekili ve Libya Özel Temsilcisi Emrullah İşler, Libya'daki diyalog sürecinin ruhuna uygun biçimde tarafların ateşkese riayet etmelerinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Çatışmaların durmasını arzu ettiğimiz bir dönemde ülkeye daha fazla silah ve mühimmat girmesi barışa hizmet etmeyecektir. Bu bağlamda, Libya'ya silah ambargosunun kaldırılmasına yönelik olarak BM Güvenlik Konseyi'ndeki girişimleri yapıcı bulmuyoruz" dedi.

Beşiktaş'ta Malta Köşkü'nde gazetecilerle yemekte bir araya gelen İşler, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Libya'nın istikrar ve güvenliğinin yeniden tesisine büyük önem atfettiğini belirterek, "Devrimin başından bu yana bu anlayışla hareket ettik. Libya'da kalıcı barışın tesisi amacına yönelik olarak BM kolaylaştırıcılığında sürdürülen kapsayıcı diyalog sürecine desteğimiz aynı kararlılıkla sürmektedir" diye konuştu.

"Bu çabalarımızda gerek uluslararası aktörlerle gerek Libya'daki taraflarla iletişim kanallarımızı açık tutmaya devam ediyoruz" diyen İşler, kalıcı çözümün Libya'daki tüm tarafların katılımıyla ve uluslararası toplumun desteğiyle sağlanabileceğine inandıklarını ifade etti.

İşler,  bu çerçevede,  Libya Özel Temsilcisi olarak, 20-21 Ekim 2014 tarihlerinde Tobruk, Misurata ve Trablus, 3 Kasım 2014 tarihinde ise Beyda'yı ziyaret ettiğini hatırlattı.

İşler, bu ziyaretlerde verdiği mesajları şöyle özetledi:

"Libya'daki sorun siyasidir. Dolayısıyla sadece siyasi diyalogla çözüm bulunabilir. Meşruiyet tartışmaları bizi herhangi bir sonuca götürmez. Ateşkes sağlanmalı ve hava saldırıları sona ermelidir. BM'nin siyasi diyalog başlatma çabalarını destekliyoruz. Siyasi diyalog süreci kapsayıcı olmalıdır. Libya'daki tüm kesimler sürece katılmalıdır. Terörist gruplar dışında, tüm siyasi aktörler diyalogda yer almalıdır. Tüm tarafların destekleyeceği ulusal birlik hükümeti kurulmalıdır. Dış müdahale kabul edilemez."

Kasım ayında Ankara'yı ziyaret eden BM Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon'la yaptığı görüşmede de bu mesajları etraflıca aktardığını anlatan İşler, "Çözüme yönelik çabalarda eşgüdümün sağlanmasını teminen, Leon'la yakın diyaloğumuz sürmektedir" diye konuştu.

Genel Ulusal Kongre (GUK) Başkanı Nuri Ebu Sehmeyn'in Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun daveti üzerine 16 Ocak 2015 tarihinde Türkiye'yi ziyaret ettiğini anımsatan İşler, "Görüşmelerde muhatabımıza, BM tarafından başlatılan siyasi diyalog sürecine katılım sağlanmasının ve ulusal birlik hükümeti kurulmasının önemini vurguladık. Ayrıca, konuk GUK Başkanı'nın Türkiye'de Leon'la görüşmesini de sağladık" dedi.

Libya'daki BM sürecine davet edilen diğer tarafı da önce 14 Ocak, sonra da 27 Ocak'ta Türkiye'ye davet ettiklerini söyleyen İşler, "Davetimize ilke olarak olumlu yanıt veren Temsilciler Meclisi Başkanı İsa Guveyder'in ziyareti için tarih belirlemede maalesef ilerleme sağlanamadı. Karşı öneride bulunacaklarını belirttiler. Ancak bildirmediler. Bizim kapımız kendilerine açıktır" ifadelerini kullandı.

İşler, 24 Ocak'ta Cezayir'e bir ziyaret gerçekleştirerek Dışişleri Bakanlığı Nezdinde Mağrip ve Afrika İşlerinden Sorumlu Delege Bakan Abdülkadir Messahel ile Libya konusunda verimli bir görüşme gerçekleştirdiğini aktararak, "Libya'daki krizin çözüme kavuşturulması konusunda Türkiye ve Cezayir'in görüşlerinin örtüştüğünü memnuniyetle müşahede ettik" dedi.

İşler, tüm bu temaslarda, Libyalılar tarafından kabul görecek bir siyasi çözüme ulaşılması yönündeki telkinleri yinelediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Gerek uluslararası aktörleri gerek Libya'daki tarafları BM'nin diyalog çabalarına aktif katkıda bulunmaya davet ettik. Bu bakımdan, 2015 Ocak ayında BM kolaylaştırıcılığında Cenevre'de başlatılan kapsayıcı diyalog sürecini, ülkede kalıcı istikrarın sağlanması amacına yönelik önemli bir adım olarak görüyoruz. Bilindiği üzere, diyalog süreci farklı kulvarlarda Libya'daki çeşitli kesimlerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantılar şeklinde yürütülmektedir. Sürecin ana gövdesini oluşturan siyasi toplantıların dördüncü turu 5-7 Mart 2015 tarihlerinde Fas'ın başkenti Rabat'ta düzenlenmiştir. Yarın ise yine Rabat'ta beşinci tur görüşmelerin yapılması planlanmaktadır. Söz konusu toplantılar, Dışişleri Bakanlığımızın yetkililerince takip edilmektedir."

"Önemli bir kilometre taşı olacak"

"Diyalog görüşmelerinde milli mutabakata varılarak, güçlü bir ulusal birlik hükümeti kurulması Libya'daki mevcut sorunların çözülmesi yolunda önemli bir kilometre taşı olacak" ifadesini kullanan İşler, bunun Libya'nın istikrara kavuşturulmasına matuf yol haritasının ilk adımı olacağını söyledi.

Anayasanın kabulü ve parlamento seçimlerinin düzenlenmesi ile geçiş sürecinin başarıyla tamamlanmasının hedeflendiğini dile getiren İşler, şöyle devam etti:

"Tüm bu gelişmelere rağmen, süreç halen kırılganlığını korumaktadır. Süreci, tek taraflı dış müdahale, ateşkes ihlali, hava saldırıları ve dış askeri yardım gibi istikrar bozucu eylemlerin etkisinden korumalıyız.  Bu bakımdan, gerek Libya'daki taraflara, gerek uluslararası topluma önemli sorumluluklar düşmektedir. Tüm ilgili tarafların teenni ile hareket etmelerini bekliyoruz."

İşler, diyalog sürecinin ruhuna uygun biçimde tarafların ateşkese riayet etmelerinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak,  "Çatışmaların durmasını arzu ettiğimiz bir dönemde ülkeye daha fazla silah ve mühimmat girmesi barışa hizmet etmeyecektir. Bu bağlamda, Libya'ya silah ambargosunun kaldırılmasına yönelik olarak BM Güvenlik Konseyi'ndeki girişimleri yapıcı bulmuyoruz. Milli birlik hükümeti kurulmadan Libya'daki taraflara askeri yardımda bulunulmasının istikrar bozucu bir etki yapacağı unutulmamalıdır" diye konuştu.

Kurulacak milli birlik hükümeti sayesinde Libya halkının terörle mücadelede daha etkin sonuçlar alacağını ifade eden İşler, "Bu sayede, terör eylemlerine kapsamlı bir strateji çerçevesinde karşı konulabileceğine inanıyoruz. Her iki tarafa da diyalog sürecine zarar verebilecek eylem ve söylemlere son vermeleri gerektiğine yönelik telkinlerimiz sürmektedir. Türkiye Libya'yı bu çabalarında desteklemeyi sürdürecektir" dedi.

İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Libya Geçici Hükümetinin ülkemizi hedef alan gerçek dışı iddiaları ve kabul edilemez tehditleri kardeş Libya halkının ülkemize yönelik hisleriyle bağdaşmamaktadır. Tobruk ve Beyda'daki muhataplarımızla tüm görüşmelerimizde, bu tür mesnetsiz iddialarda bulunmamalarına yönelik beklentilerimizi defaatle ilettik. Maalesef gerçek dışı açıklamaların ve tehditlerin devam ettiğini görüyoruz. Geçici Hükümet yetkililerinin yapıcılıktan uzak tutumlarını gözden geçirmelerini bekliyoruz."

Emrullah İşler, Dışişleri Bakanlığının açıklamalarıyla iddia sahiplerine gerekli cevabı verdiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Emrullah İşler Ak Parti Türkiye Libya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title