Haberler

Libya'daki Askeri Yönetim Engellenmeli"

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Tarih Kulübü ile Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği’nin ortak düzenlediği “Ortadoğu ve Kuzey Afrika Konuşmaları” başlıklı panel serisinin ikincisi gerçekleştirildi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Tarih Kulübü ile Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği'nin ortak düzenlediği "Ortadoğu ve Kuzey Afrika Konuşmaları" başlıklı panel serisinin ikincisi gerçekleştirildi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Tarih Kulübü ile Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği'nin ortak düzenlediği "Ortadoğu ve Kuzey Afrika Konuşmaları" başlıklı panel serisinin ikincisi "Ortadoğu ve Afrika Denkleminde Kuzey Afrika" paneli, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Yıldırım ile SETA Dış Politika Araştırmacısı Emrah Kekilli'nin katılımıyla üniversitenin Üsküdar Yerleşkesinde yapıldı.

SETA Dış Politika Araştırmacısı Emrah Kekilli, " Libya'nın doğusundaki askeri yönetim, daha önceki darboğazın yeniden yaşanmaması için engellenmeli. Sorunlar siyasi yollarla ve uluslararası aktörlerin yardımıyla çözülmelidir." İfadesiyle konuşmasına başladı.

"Haftar'a Karşı Çözüm Üretilmeli"

Arap Baharı sonrası Kuzey Afrika'daki toplumsal gelişmelerin ele alındığı panelde konuşan SETA Dış Politika Araştırmacısı Emrah Kekilli, Libya'daki Müslüman Kardeşler, Selefiler ve Liberallerden oluşan muhalefet hareketlerinin Kaddafi'nin devrilmesinden sonra parti kurduklarını ancak hiçbirinin iktidar olamadığını hatırlatarak, %20'yi oluşturan bu hareketlerin çok örgütlü yapısı nedeniyle %80'i manipüle edip başarısızlığa uğrattığını aktardı. Siyasetin %80'ini oluşturanların 2014 yılında, darbe girişiminde bulunmuş bir General olan Halife Haftar'a sığındıklarını söyleyen Kekilli, ülkenin doğusunu askeri yönetimle elinde tutan Haftar'a karşı bir an önce çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi. Ülkedeki mevcut ikili yönetime karşı BM öncülüğünde oluşturulan Ulusal Mutabakat Hükumeti'nin Haftar tarafından tanınmaması ve BM'nin Haftar'a yaptırım uygulamamasının düşündürücü olduğunu ifade eden Kekilli, "Libya'nın doğusundaki askeri yönetim, daha önceki darboğazın yeniden yaşanmaması için engellenmeli. Sorunlar siyasi yollarla ve uluslararası aktörlerin yardımıyla çözülmelidir." diye konuştu.

"Bölgedeki Güçler Müslüman Kardeşlerden Rahatsızdı"

Doç. Dr. Ramazan Yıldırım, Mısır ve Tunus'taki demokrasi mücadelesinde İslami hareketlerin siyasal dönüşümünü yorumladı. Müslüman Kardeşler özelinde Mısır'ı değerlendiren Yıldırım, kuruluşundan sonra kabuğuna çekilen hareketin Arap Baharı'yla yeniden siyasallaşma sürecine girdiğini aktardı. Yıldırım, Arap Baharı'ndan sonra Müslüman Kardeşlerin güçlenmesinin bölgedeki güçler açısından sorun oluşturduğunu, Mursi'nin cumhurbaşkanlığının kısa sürmesinin bunun bir göstergesi olduğunu belirtti.

Kuzey Afrika'nın Bilge Kişisi "Gannuşi"

Tunus'ta ise Burgiba'nın uyguladığı katı laik politikaların insanların dini kimliklerini bastırmasına neden olduğunu, bu politikalara tepki olarak doğan İslamcı Nahda Hareketi'nin Arap Baharı'ndan sonra Nahda Hareketi Partisi'ne dönüşerek ılımlı bir siyaset izlendiğini ifade eden Yıldırım, Hareketin lideri Gannuşi'nin hem Doğu hem de Batı'da eğitim almasının fikirleri üzerinde etkili olduğunu vurguladı. Yıldırım, Gannuşi'nin seçimlerden sonra tek başına hükumet kurma yetkisine sahipken birçok hakkından feragat etmesinin ve müzakereci tavrının, onu, Kuzey Afrika'nın bilge kişisi haline getirdiğini söyledi. Yıldırım, Nahda'nın siyasal tecrübesindeki aşırı naifliğin onun bugüne kadar gelmesini sağladığını ve Tunus'un Mısır'a dönüşmesini engellediğini sözlerine ekledi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Fatih Sultan Mehmet Kuzey Afrika Libya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title