Haberler

Kuzey Yarımkürenin İlk Kirazı

İzmirli çiftçi Mustafa Özyurt, Türkiye’de ilk kez serada yetiştirdiği kirazların yaklaşık 1 ay önce olgunlaştığını bunun da kuzey yarımkürenin ilk mahsulü olduğunu belirtti.

İzmirli çiftçi Mustafa Özyurt, Türkiye'de ilk kez serada yetiştirdiği kirazların yaklaşık 1 ay önce olgunlaştığını bunun da kuzey yarımkürenin ilk mahsulü olduğunu belirtti.

İzmir Kemalpaşa Bağyurdu Yaş Sebze ve Meyve Pazarlama Kooperatif Başkanı Şeref Ergun da, Türk kirazının kalite, tadı ve aromasıyla dünyanın en iyi kirazı olduğunu söyledi.

İzmir Kemalpaşa'da 3 bin 200 metrekare alanda 120 kiraz ağacının bulunduğu serada ürettiği kirazla kuzey yarım kürenin ilk mahsulünün sahibi olan çiftçi Mustafa Özyurt, seracılık yönteminin Türkiye'de artması gerektiği çağrısında bulundu. İlk iki yıl bilmediği birçok yanı olduğunu anlatan Özyurt; şöyle konuştu: "Çünkü örtü altı üreticilik pek bilinen bir durum değil. Bizim iki yıllık tecrübelerimizden dolayı başarılı olduk. Almanya'da katıldığımız bir fuarda bizlere dünyada en çok tüketimi yapılan hatta İspanya ile İtalya kirazlarının yerine en çok Türk kirazlarının tercih edildiğini belirttiler. Seracılık da çoğalmalı. Geçen yılın kirazı 180 TL'ye satılıyordu. İnşallah bu yıl seracılık ile bu rakamları ikiye katlarız. Çünkü bu kuzey yarım kürenin ilk kirazıdır. Umarım bu bir model olur."

FİKİR TORUNDAN HÜNER DEDEDEN

Serada üretim fikrinin torununa ait olduğunu belirterek torununun fikri üzerine harekete geçtiğini aktaran çiftçi Özyurt, serada kiraz üretiminin hikayesini şöyle anlattı: "7 yaşındaki bundan üç yıl önce torunum, 'dede kiraz olmadı mı?' diye sordu. Serada olmaz mı diye sormuştu. Ben de hemen ertesi sabah sistemi kurdum üretime başladım. Başarılı olduktan sonra torunum bana 'dede ben de memnun oldum' demişti. Ben de 'senin sayende oldu' diye karşılık verdim."

İzmir Kemalpaşa Bağyurdu Yaş Sebze ve Meyve Pazarlama Kooperatif Başkanı Şeref Ergun, serada yetiştirilen kirazın erkenci özelliğiyle pazar değerini artırdığını, üreticinin açık alanda karşılaştığı, zirai don, dolu ve yağmur gibi sorunları da ortadan kaldırdığını ifade etti. Şeref Ergun, Türk kirazının kalite, tadı ve aroması ile dünyanın en iyi kirazı olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu üretim çiftçiler için de şahıslarına ekonomik katkı sağlar. Çünkü bu kirazlar iç piyasada tüketilen kirazlardır. İhracat için pek de uygun değil."

Türkiye'de ilk kez serada kiraz üretimini değerlendiren Şeref Ergun; sözlerini şöyle tamamladı: "Nasıl yetişeceğini, nasıl olacağını bilmiyorsunuz? Hiç kimse bilmeden Mustafa ağabey bir adım ileri gitti ve böyle güzel bir çalışma ortaya koydu." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mustafa Özyurt Kemalpaşa Türkiye İzmir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title