Haberler

Kuzey Kore'nin Türkiye'deki Mal Varlığı Dondurulacak

Güncelleme:

Bakanlar Kurulunca kabul edilen karara göre, Kuzey Kore'nin Türkiye'de bulunan mali varlıkları derhal dondurulacak.

Kuzey Kore'nin nükleer, diğer kitle imha silahları ve balistik füze programlarında çalıştığı ya da bunlara destek verdiği Birleşmiş Milletler Yaptırımlar Komitesi veya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından belirlenen ya da kendi adlarına hareket eden gerçek ya da tüzel kişilerin Türkiye'de bulunan mali fonları, diğer mali varlıkları ve ekonomik kaynakları derhal dondurulacak.

BMGK'nın 1718, 1874, 2087, 2094, 2270 ve 2321 sayılı kararları çerçevesinde hazırlanan karar, Dışişleri Bakanlığının 9 Ocak 2017 tarihli yazısı üzerine Bakanlar Kurulunca kabul edildi.

YASAL UYGULAMALAR ÇERÇEVESİNDE DERHAL DONDURACAK

Resmi Gazete'de yer alan karara göre, Kuzey Kore'nin nükleer programı, diğer kitle imha silahlarına ilişkin programları ve balistik füze programlarında çalıştığı ya da diğer yasa dışı faaliyetler dahil, bunlara destek verdiği Birleşmiş Milletler Yaptırımlar Komitesi veya BMGK tarafından belirlenen listelerde yer alan gerçek - tüzel kişilerin ya da kendi adlarına veya kendi kararlarıyla hareket eden gerçek tüzel kişilerce doğrudan veya dolaylı olarak sahip olunan ya da kontrol edilenlerin Türkiye'de bulunan mali fonları, diğer mali varlıkları ve ekonomik kaynakları, ilgili yasal uygulamalar çerçevesinde derhal donduracak.

İlgili kurumlar, herhangi bir fonun, mali varlığın ya da ekonomik kaynağın Türk vatandaşlarınca ya da Türkiye sınırları içinde bulunan gerçek-tüzel kişilerce, kararda belirtilen kişilere ya da bunların yararına tahsis edilmesini engelleyecek.

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINACAK

Ayrıca Kuzey Kore'nin nükleer programı, balistik füze programı ve diğer kitle imha silahı programlarıyla bağlantılı politikalarından, bunlara destek ve teşvik dahil, sorumlu olduğu BMGK ya da Komite tarafından belirlenen kişilerin ve bunların aile bireylerinin Türkiye'ye girişini ya da Türkiye'den geçişini, önlemek için gerekli önlemler alınacak.

İlgili kurum ve kuruluşlar Kuzey Kore'ye doğrudan ya da dolaylı olarak, Türkiye toprakları üzerinden ya da Türk vatandaşları aracılığıyla ya da Türkiye bayraklı gemi ve uçaklarla ve Türkiye ya da başka bir ülkeden hareket etsin etmesin, BM Konvansiyonel Silahlar Kayıt Sistemi'nde tanımlandığı biçimiyle, her türlü muharebe tankları, zırhlı muharebe araçları, yüksek kalibre topçu sistemleri, savaş uçakları, saldırı helikopterleri, savaş gemileri, füzeler ya da füze sistemleri, yedek parça dahil bunlarla ilgili malzemeler, balistik füze teknolojisinde kullanılabilecek her türlü uçak ve füze yakıtı, kömür, demir, demir cevheri, altın, titanyum cevheri, vanadyum cevheri ve nadir bulunan ham maddeler, tüm silah ve ilgili malzemeler, ufak kalibreli silahlar ve hafif silahlar, ayrıca BMGK veya Denetleme Komitesi tarafından belirlenen eşya, malzeme, donanım, mal ve teknolojinin tedarik, satış ve transferini önleyecek.

FİNANSAL İŞLEM DAHİL YARDIM SAĞLANAMAYACAK

Kuzey Kore'nin nükleer programı, balistik füze programı ya da diğer kitle imha silahları programlarına katkıda bulunabileceği BMGK ya da komite tarafından değerlendirilecek madde, araç, gereç, mallar ya da teknolojiler de karara dahil olacak.

Bu transferlerle ilgili mali işlemler, teknik eğitim, danışmanlık hizmetleri ve söz konusu malzemelerin tedariki, üretimi, bakımı ve kullanımıyla ilgili finansal işlem dahil yardım sağlanamayacak.

İlgili kurum ve kuruluşlar, Kuzey Kore'ye Türk vatandaşları aracılığıyla ya da Türkiye'den ve Kuzey Kore'den bu ülke vatandaşları aracılığıyla belirtilen ancak bunlarla sınırlı olmayan malzemeler, yine karar listesinde belirtilen lüks malların tedarik, satış ve transferini önleyecek,. Bunların tedariki, üretimi, bakımı ya da kullanımına ilişkin teknik eğitim, kılavuzluk, hizmet ya da yardım aktarılması da engellenecek.

DENETİM YAPILACAK

Kuzey Kore çıkışlı veya bu ülkeye gönderilen tüm kargonun belirlenen kapsama giren kalemlerin mevcudiyetine ilişkin geçerli şüphe bulunması durumunda, ulusal ve uluslararası hukuka uygun olarak, liman ve havalimanları da dahil olmak üzere gerekli tesis ve mekanlarda ilgili kurum ve kuruluşlarca denetim yapılacak.

Denetimler sonucunda satışı ve nakli yasaklı kalemlerin tedarik, satış veya transferinin söz konusu olduğu anlaşıldığı takdirde, ilgili kalemlere el konularak imha edilecek.

Belirtilen maddelerin hava yolu ile taşındığına ilişkin makul şüphe bulunması durumunda acil durumlar dışında transferi gerçekleştiren uçaklara iniş, kalkış ve üst uçuş izni verilmeyecek.

BAKIR, NİKEL, ÇİNKO VE GÜMÜŞ TEDARİK EDİLEMEYECEK

Karara göre, Kuzey Kore topraklarından çıkıp çıkmadığına bakılmaksızın, Türkiye vatandaşları tarafından veya Türkiye ya da Kuzey Kore bayraklı hava ve deniz araçları kullanılarak Kuzey Kore'den bakır, nikel, gümüş ve çinko tedarik edilemeyecek.

Kararın ekinde, seyahat yasağı konulan ve mal varlığı dondurulan özel ve tüzel kişiler; tedarik, satış ve transferi yasaklı parça, ekipman, mal ve teknoloji; lüks mallar ve çift kullanımlı konvansiyonel silah, malzeme ve teknolojiler de listelendi.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Birleşmiş Milletler Kuzey Kore Türkiye Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title