Haberler

Kuzey Irak'da Türkmence, Ermenice ve Süryanice Resmi Dil Oldu

Güncelleme:

Türkmence, Ermenice ve Süryanice'yi resmi dil statüsüne alan Irak Kürdistan bölgesel Yönetimi Parlamentosu'nun kararını Barzani onaylandı.

Türkmence, Ermenice ve Süryanice'yi resmi dil statüsüne alan Irak Kürdistan bölgesel Yönetimi Parlamentosunun kararı Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani tarafından onaylandı.

TÜRKMENCE, ERMENİCE, ARAPÇA VE SÜRYANİCE RESMİ DİL OLDU

Kürtçenin yanısıra Kürt bölgesinde Türkmence resmi dil olarak kullanılacak.
Irak Kürdistan bölgesinde Kürtlerden sonra en fazla nüfusa sahip Türkmenlere bir çok alanda haklar tanındı. Merkezi Erbil'de bulunan Kürdistan parlamentosunda alınan karar gereği Türkmencenin yanısıra Ermenice ve Süryanice resmi dil statüsüne alındı. Barzani'nin, resmi dil yasasını onaylamasıyla, Kürdistan Bölgesi'nde Kürtçe ve Arapça'dan sonra Türkmence, Süryanice ve Ermenice de resmi dil oldu.

YASA 27 MADDEDEN OLUŞUYOR

Rûdaw'a konuşan Kürdistan Parlamentosu Basın Danışmanı Tarık Cevher, Barzani'nin Kürdistan Bölgesi'ndeki resmi dil yasasını onaylamasıyla yasanın hayata geçirildiğini söyledi. Yasanın 29 Ekim'de Kürdistan Parlamentosu tarafından kabul edildiğini, 20 Kasım'da ise Barzani'nin onayına sunulduğunu ifade eden Tarık Cevher şunları söyledi:

"Yasa 27 maddeden oluşuyor. İlk maddede, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde Kürtçe ve Arapça'nın resmi dil olduğu belirtiliyor. İkinci maddede ise Türkmence, Süryanice ve Ermenice, bu dilleri konuşan azınlıkların yaşadıkları bölgelerde Kürtçe'nin yanında resmi dil kabul ediliyor."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Mesut Barzani Irak Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (41)

CecoMobil-IOS:

Tüm ırkçılar utansın yerin dibine girsin insanlık görün insanlık

49
11
yanıtYanıtla
dedeMobil-ANDROID:

essek gibi verecrksin Turkmenlerin hakkini. Turkiyede besleme olarak yasamaya devam edeceksiniz koleler

8
46
yanıtYanıtla
cicek abbas:

utanin tc utan

49
5
yanıtYanıtla
BahozMobil-IOS:

Ey tc bakta utan ve ders al.

42
7
yanıtYanıtla
serhat Mobil-ANDROID:

helal olsun, şerefiniz varsa utanin faşolar ama siz kim şerefli olmak kim...

38
9
yanıtYanıtla
DANGER:

işte biz kürtler demokrat barışçıl bir topluluguz azınlık olan dilleri bile resmi dil olarak kabul ettik ya peki türkler türkiye ? türkiyede 25 milyon kürt yaşamasına rağmen ülkenin en büyük azınlıktan çıkmış bir unsuru ve bu toprakların asil unsuru olamamıza rağmen dilimiz değil resmi dil yıllardır konuşulması bile yasaklandı konuşanlar hapse attırıldı umarım bu tavır birilerine örnek olur

35
11
yanıtYanıtla
silopimobilWeb@haberler.com:

Bu erdemi 100 yillik cumhuriyet gosteremedi hala... Yaziklar olsun

36
5
yanıtYanıtla
Azad21Mobil-IOS:

Türkiye'ye iyi örnek olsun dileklerimizle...

37
3
yanıtYanıtla
yahu he he:

kuzey ıragın nufusu ne kadar allah askına ? 4. 5 mılyon kürt var ırakta 2. 5 mılyonda türk var kanmayın bunlara yıllarca türkıyenn başına çorap ördüler türkıyeye şirin görunme çabaları bunlar hem sadece türkçe degl suryanıce ve akrabaları ermenilerin dilide serbest sanki 2. ermenıstan bana . barzani efendi o kdr samimiysen 2005 te kerkukte dozerlerle yerle yeksan ettirdiği türkmen mezarlarının ve 2002 de abd den cesaret alarak kerkukte basılan tapu kadostro bınalarının ve bugun hala sonuçlanmayan RESMİ veriye göre 90 bini aşkın kişinin topragının tapusunun hesabını versin

13
26
yanıtYanıtla
memoMobil-ANDROID:

kurtce nerde diyen cahiller. kurtce orani zaten resmi dili idi. bunlarda eklendi. okumadan yorum yapmayin. bu arada t.c belki utanir

26
12
yanıtYanıtla
Tüm 41 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title