Haberler

Kuşadası'nda 15 Anıt Ağaç Tespit Edildi

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde yapılan ölçümlerde, yaşları 201 ile 1751 arasında değişen 15 anıt ağaç belirlendi.

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde yapılan ölçümlerde, yaşları 201 ile 1751 arasında değişen 15 anıt ağaç belirlendi.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) çabaları, Kuşadası Belediyesi'nin desteği ile bir yıl önce anıtsal niteliği olan ağaçların belirlenmesi için başlatılan çalışmada son aşamaya gelindi. Geçtiğimiz yıl EKODOSD bilim danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Cahit Şat ve Yrd. Doç. Dr. Beyza Şat Güngör'le birlikte yapılan çalışmalar sonucunda 15 ağacın anıtsallık kriterleri arazide ölçüldü. Bu ölçme ve tespitlerin değerlendirilmesi sonucunda söz konusu anıtsal nitelikteki ağaçların her birinin yaşı el yöntemleriyle ölçülerek belirlendi. Tespit edilen anıtsal nitelikteki ağaçların yaşlarına bakıldığında, zeytin ağaçlarının Roma dönemini, çınar ve meşelerin ise Bizans ve Osmanlıdan günümüze kadar geldiği, hasta ve bakımsız olmasına rağmen genetik özellikleri sayesinde hala yaşamını sürdürdükleri belirlendi.

EN KÜÇÜĞÜ 201, EN BÜYÜĞÜ 1751 YAŞINDA

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yapılan çalışmanın sonucu tespit edilen anıtsal ağaçlar hakkında şu bilgileri verdi:

"İçlerinde dört zeytin, bir tüylü meşe, bir saçlı meşe, bir dişbudak, iki doğu çınarı, bir Londra çınarı, üç menengiç, bir Anadolu kestanesi, bir karadutun bulunduğu ağaç türlerinin yaşları, en küçüğü 201 en büyüğü 1751 arasında değişiyor.En yaşlı olan zeytinin M.S. 265'lerde doğduğu, kentin içinde devasa boyutlardaki bir meşenin ise İstanbul'un Fethi'nden önce var olduğu düşünüldüğünde, günümüzde beton blokların arasında sıkışıp yaşamını hala sürdüren tarihin bu sessiz tanıklarının ne kadar önemli olduğu bilinmelidir. Kuşadası'nın yaşayan en önemli değerleri olan bu anıtsal ağaçların, daha uzun yaşayabilmeleri için gerekli bilimsel iyileştirmeler mutlaka yapılmalıdır" dedi.

'AĞAÇLAR TURİZME KAZANDIRILACAK'

Yapılan çalışmaların belyediyenin desteğiyle Türkçe ve İngilizce kitap haline getirileceğini belirten Sürücü, "Uluslararası turizm fuarlarında dağıtılmak üzere anıt ağaçlar, bitkiler ve sualtı canlılarından oluşan, Kuşadası'nın doğal zenginliklerini anlatan bir kitapçık da hazırlanacak. Ağaçların koruma altına alınarak, tanıtım ve bilgilendirme tabelaları dikilip, Kuşadası Kültür Rotaları Projesi'yle turizme de kazandırılması ve eğitim kurumlarındaki öğrencilere tanıtılarak tarihsel değeri olan bu ağaçlara duyarlılık sağlanmasını düşünüyoruz. Geçmiş dönemlerde bir envanter çalışması yapılmadığından hangi doğal değerlerimizi yitirdiğimiz bilmiyoruz. Bu doğal mirasların korunması, tanıtılması ve duyarlılık sağlanması açısından bugün yapılan çalışmalar çok önemlidir" diye konuştu.

- Aydın

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kuşadası Aydın Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title