Haberler

Kurumsal Yönetime Geçişte En Önemli Engel Kurucu veya Patronların Duygusal ve Psikolojik...

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD)'nin StratejiCo. ve ERA Research - Consultancy işbirliğinde yürüttüğü "Kurumsal Yönetim Algı Araştırması 2014" iş dünyasında kurumsallaşmayı engelleyen veya teşvik eden faktörleri inceledi.

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD)'nin StratejiCo. ve ERA Research - Consultancy işbirliğinde yürüttüğü "Kurumsal Yönetim Algı Araştırması 2014" iş dünyasında kurumsallaşmayı engelleyen veya teşvik eden faktörleri inceledi. 246 hissedar ve yöneticinin katıldığı araştırmadan elde edilen sonuçlar,kurumsallaşma ve kurumsal yönetimine geçişte 5 önemli engel olduğunu açığa çıkardı. Hissedarların veya şirket sahiplerinin kurumsal yönetim konusunda duygusal ve psikolojik faktörleri engelleyici bir unsur olarak yaygınlıkla kullandıklarını ve ego gibi psikolojik ve duygusal faktörlerin kurumsal yönetimin gelişmesinde en önemli kösteği oluşturduğunu gösterdi. Katılımcıların büyük çoğunluğu kurumsal yönetimin faydalı olduğunu düşünüyor. Kurumsal yönetim konusunda en çok kamu gücüne, bir başka deyişle SPK gibi düzenleyici kuruluşlara güven duyuluyor.Araştırmaya katılan şirket ve temsilcilerinin yüzde 47'si TKYD üyesi.Katılımcıların şirketlerinin yüzde 41'i halka açık, yüzde 59'u ise halka açık değil.

-"ŞEFFAFLAŞMA TİCARİ SIRLARI RİSKE DÜŞÜREBİLİR"-

Köstekleyici diğer önemli nedenler arasında ise şeffaflaşma sürecinde ticari sırların açığa çıkabileceği endişesi yanı sıra yönetim kurulu ile icracı profesyoneller arasında yetki paylaşımında yaşanan sorunlar geliyor.Kurucular veya patronların kurumsal yönetimin kendi yetki alanlarını daraltacağı inancı da etkileyici bir başka faktör. Türkiye'deki hukuki yapının kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanması için yeterli görülmediği değerlendirmeler arasında yer aldı.

-"KURUMSAL YÖNETİM İLE ŞİRKET BENDEN SONRA DA YAŞAYABİLİR"-

Araştırmaya göre kurumsal yönetimi destekleyen faktörler arasında şirketin itibarı arttırmak ve sürdürülebilirlik ihtiyacı ön plana çıkıyor.Diğer faktörler arasında kurucuların kurumsallaşma halinde şirketin kendilerinden sonra da başarılı olacağına inancı öne çıkarken, kurumsal yönetimin gelişmesiyle şirket değerinin artacağı,karar alma süreçlerinin kişilerden bağımsız hale geleceği görüşleri de önem taşıyor.

-EN ÖNEMLİ PAYDAŞ PROFESYONEL YÖNETİM-

Kurumsal yönetimin gelişimini destekleyenlerin başında "bayraktarlar" geliyor. Kurumsal yönetim alanındaki gelişmeleri yakından takip ederek çalıştıkları kuruluşları besleyen, kariyer planlarını da bu uygulamanın gelişimi ile paralel gören bayraktarlar önemli bir misyonu yükleniyorlar. Bu anlayışın gelişimini en çok destekleyenler ise adil, şeffaf, hesap verebilir ve sorumlu yönetimleri oluşturmaya çalışan profesyoneller ve yönetime hazırlanan yeni kuşaklar görülüyor.

-FARKINDALIK ORANI YÜKSEK-

Ankete katılanların yüzde46.3'ü mensubu oldukların şirketin kurumsal yönetim konusunda farkındalık sahibi olduğunu düşünüyor. Kurumsal yönetim ilkelerinin benimsenmesi ve bu ilkeler ile uyumlu politikalar üretip uygulanmasının şirketleri için faydalı olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 63. Katılımcıların büyük çoğunluğu işe etkin denetim ve iç kontrol sistemlerinin oturtulması ile başlamayı uygun buluyor. Performans kriterlerinin belirlenmesi ve raporlama standartlarının geliştirilmesi önerilen adımlar.

-"BİZ KURUMSALLAŞTIK ZATEN"-

Araştırma raporuna göre ankete katılanların yüzde 45.9'u mensubu oldukları şirketin "kurumsallaşmış" olduğunu, yüzde 7.7'si ise "kurumsallaşmamış" olduğunu düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 48.8'i kurumsallaşmanın kuruluştan itibaren yapılandırılması gerektiğini düşünürken,önemli bir bölüm de şirketin belirli bir bilanço büyüklüğüne ulaşıldıktan sonra ve ailede yaşanabilecek kuşak geçişleri sırasında gerçekleştirilmesinin doğru olduğuna inanıyor.

-TÜRKİYE'NİN SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMESİ İÇİN "HESAP VEREBİLİRLİK' ŞART-

Türkiye'nin sürdürülebilir büyümesi için kurumsal yönetim ilkelerinin ne kadar etkili olduğuna bakıldığında yüzde 73.2 oranı ile hesap verebilirlik ilkesi ilk sırada yer alıyor. Şeffalık ilkesi yüzde 69.5 oranı ile ikinci sırada yer alırken, adillik ve sorumluluk anlayışı takip ediyor."Kurumsal Yönetim Algı Araştırması"nın iki yılda bir tekrarlanarak, kurumsal yönetimin Türkiye'de gelişimi, geldiği nokta ve Türk şirketlerinin kurumsal yönetime yaklaşımı üzerine önemli veriler elde edilmesi ve kamuoyunun faydasına sunulması hedefleniyor.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title