Haberler

Kürt Yönetimi, Silah Yardımı Bekliyor

IKBY Dışilişkiler Sorumlusu Mustafa: "Terör gruplarına karşı mücadele için ABD'den ağır silahlar, mühimmat ve askeri teçhizat desteği istedik.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Dışilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, tahrip gücü yüksek silahlar ve askeri teçhizat yardımı istedikleri ABD yönetiminden cevap beklediklerini bildirdi.

Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kürdistan bölgesi ve ABD arasındaki ilişkiler iyi bir boyutta. Teröre ve teröristlere karşı mücadele için ABD'den ağır silahlar, mühimmat ve askeri teçhizat desteği istedik. ABD yetkilileri de bu talebi değerlendireceklerini tarafımıza iletti" dedi.

Peşmerge gücünün çok ağır bir savaşın içinde olduğuna dikkati çeken Mustafa, "Bu savaşı başarılı yürütmemiz için tahrip gücü yüksek silahlara ve zırhlı araçlara ihtiyacımız var. Bunun için Kürdistan bölgesinin dostu olan bütün ülkelerden yardım bekliyoruz" diye konuştu.

Mustafa, Irak ordusunun, IŞİD'e karşı tek başına savaşan Peşmergeye asker, silah ve mühimmat yardımı yapmadığını, bin 50 kilometrelik sınır hattındaki güvenliğin Peşmergenin omuzlarında olduğunu belirtti.

Irak hükümetinin, şu ana kadar  Kürt bölgesi memurlarının ve Peşmergenin maaşlarını da vermediğini dile getiren Mustafa, Bağdat yönetiminin, her türlü yardımı kestiğini aktardı. Mustafa, "Bu yüzden Kürdistan bölgesi, uluslararası pazara petrol gönderimine devam edecek ve hiçbir tarafa kulak asmayacak" ifadesini kullandı.

Mustafa, çatışmalarının yaşandığı bölgelerde yaklaşık 250 bin insanın yerinden olduğunu, yeni gelen sığınmacıların Kürt yönetimi için ağır bir yük oluşturduğunu kaydetti.

Yaşanan güvenlik krizine rağmen referandumu gündemlerinden düşürmediklerine değinen Mustafa, referandum için parlamentoda hazırlıkların sürdürüldüğünü aktardı.

"Peşmergenin elindeki silahların bazıları eski"

Bu arada bazı bölgelerde IŞİD'in saldırıları üzerine Peşmergenin çekilmek zorunda kalması, "silahlar zayıf mı" tartışmasını başlattı.

Konuyu AA muhabirine değerlendiren IKBY Parlamentosu Peşmerge İşlerinden Sorumlu Komisyonun Başkan Yardımcısı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Milletvekili Diler Mawet, "Peşmergenin elindeki bazı silahlar, eskidir. Bunlar Saddam Hüseyin rejiminin yıkılmasından sonra Irak ordusundan kalanlardır. Bazı silahların kullanma süreleri bile geçti. Yedek parçalarını bulmak da çok zor. IŞİD militanlarının elindeki silahlar, Peşmergeye göre daha moderndir" dedi.

Peşmergenin elindeki eski silahlarla IŞİD'e karşı mücadele etmesinin zor olduğunu belirten Mawet, "Peşmergeye acil, yeni ve tahrip gücü yüksek silahlar verilmelidir. Ayrıca savaş helikopterlerinin alınması gerekiyor. Maalesef, Peşmergenin elinde hiç savaş helikopteri yok" diye konuştu. - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title