Haberler

Küresel Medya Din Algısını Etkiler Güce Erişti

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde (ESOGÜ) düzenlenen 'Küreselleşme sürecinde din eğitimi' konulu uluslararası sempozyum başladı.
ESOGÜ İlahiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen sempozyumun açılışına, Vali Yardımcısı Ali Çetin,...

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde (ESOGÜ) düzenlenen 'Küreselleşme sürecinde din eğitimi' konulu uluslararası sempozyum başladı.

ESOGÜ İlahiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen sempozyumun açılışına, Vali Yardımcısı Ali Çetin, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Turan, Avusturya İslam, Din Dersi Öğretmenliği Yüksekokulu öğretmenlerinden Amina Sakir ve Farit Hafez ile ilgiler katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan ESOGÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mizrap Polat, küresel medyanın din algısını etkiler güce eriştiğini öne sürerek, toplumları din için veya dine karşı harekete geçirebildiğini söyledi. Polat, genelde ve özelde din eğitimine düşen görevler ile ilgili tartışmaların güncelliğini koruduğunu belirterek, "Zamana ve şartlara hitap edebilmenin önemli bir değer olarak algılandığı günümüzde genelde eğitim, özel de ise din eğitimine düşen görevler ile ilgili tartışmalar güncelliğini korumaktadır. Özellikle küreselleşme sürecinin getirdiği yeni şartlar ve ihtiyaçlar doğrultusunda din eğitiminin yerine getirmesi beklenen görevlerin yeniden tartışılması büyük önem taşımaktadır. Din eğitim ve öğretimi değişen dünyanın önemli gerçeği olan küreselleşme ve onun yansımaları olarak görünen internet, televizyon, cep telefonu, sosyal medyan adı verilen twitter, facebook gibi etkileşim ve iletişim kanalları ve bunların hürriyet, sorumluluk, bağlılık gibi değerlere yükledikleri yeni anlamları da gözardı etmemelidir" dedi.

"KÜRESEL FOBİLER VE ÖN YARGILAR DİN DERSİNİN KONUSU OLMAK ZORUNDADIR"

Küresel fobilerin ve ön yargıların din dersinin konusu olması gerektiğini aktaran Polat, şunları söyledi;

"Bazı dinlere karşı gelişen veya geliştirilen küresel fobiler ve ön yargılar din dersinin konusu olmak zorundadır. Dinin kendisinin yerel ve küresel bağlamında nasıl algılandığına ilgi duyması ve varsa yanlış algıları din dersi vasıtasıyla düzeltmek istemesi onun doğal hakkıdır. Ayrıca din ve ahlak dersinde çevre kirliliği ve dünya barışının zedelenmesi gibi küresel sorunlara eğilmek ve dinin bu sorunların çözümüne katkısını tartışmak, zamanın bu dersin önüne koyduğu hem önemli bir fırsat hem de önemli bir sorumluluktur. Dinin toplumsal ve tabiat sorunlarına çözüm sunmasının ön plana çıkarıldığı bir din dersi, dinin problem merkezli olarak algılanmasına son verip, onun çözüm üreten dinamik bir kaynak olduğunun farkına varılmasını sağlayabilir. Küreselleşme sürecinde din öğretimi bağlamında söylenmesi gereken diğer önemli husus ise, büyük dünya dinlerinin kültür ve medeniyetin önemli kaynakları olduklarının din derslerinde işlenmesi hususudur. Din derslerinde dünya dinlerinin inanç ve ibadet boyutları yanında medeniyet ve kültür yapıcı boyutlarıyla da konu edilmeleri öğrencilere erken yaştan itibaren farklı olana karşı saygılı ve barışsever bir yaklaşım geliştirme kabiliyeti kazandırabilir."

SEMPOZYUM 3 GÜN SÜRECEK

Üç gün sürecek sempozyumda, 'Diyalog merkezli din öğretimi', 'Batı'da İslam, din dersi uygulamaları', 'Özel gruplar ve din eğitimleri', 'Din eğitiminde disiplinler arası bakış açıları', 'Din eğitimi bağlamında küresel medya', 'Din öğretiminde evrensel ve yerel uygulamalar', 'Dini öğrenim ve küresel dini kimlikler', 'Din eğitiminde evrensel boyutuyla sanat, estetik ve edebiyat', 'Din ve ahlak eğitiminde küresel ideoloji, siyaset ve kültür', 'Bazı ülkelerden din dersi örnekleri', 'Ahlak eğitiminde yerellik ve globallik' ve 'Din derslerinde kürsel algı' konularının ele alınacağı bildirildi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ali Çetin Güce Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title