Haberler

Kurbanlıklar Alıcılarını Bekliyor

Kolay, kısa süreli ulaşım mesafesiyle nakliye ve trafik problemi yaşamak istemeyen İstanbullular için alternatif olarak öne çıkan Kocaeli'nin İzmit ilçesindeki modern hayvan pazarına getirilen kurbanlıklar, alıcılarını bekliyor.

Kolay, kısa süreli ulaşım mesafesiyle nakliye ve trafik problemi yaşamak istemeyen İstanbullular için alternatif olarak öne çıkan Kocaeli'nin İzmit ilçesindeki modern hayvan pazarına getirilen kurbanlıklar, alıcılarını bekliyor.

İzmit Solaklar Mahallesi'nde 6,1 milyon liralık yatırım maliyetiyle kurulan hayvan pazarında çoğunluğu Doğu Anadolu Bölgesi'nden getirilen büyükbaş hayvanlar 6 bin ile 15 bin lira, küçükbaş hayvanlar da 900 ile 2 bin 500 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuldu.

Besicilerden Serkan Moğultay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır Kars'tan İzmit'e kurbanlık getirdiğini, bu Kurban Bayramı için de 64 büyükbaşı pazarda satışa sunduğunu söyledi.

İzmit Belediyesinin çok güzel bir hayvan pazarı inşa ettiğini dile getiren Moğultay, birçok hayvan pazarına gittiğini fakat bu kadar modernini görmediğini dile getirdi.

Moğultay, hayvan pazarlarında su ihtiyacının en büyük problem olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Su ihtiyacının karşılanması burada çok rahat, her hayvan için özel suluk yapılmış. Eskiden çadırda hayvanların yanında yatardık şimdi çok güzel pansiyon ve kafeterya var. Çok güzel duşlar yapılmış. 24 saat güvenlik ve kamera sistemi var. Hayvanı bırakıp gönül rahatlığıyla gidebiliriz. Hayvanlar çok rahat ediyor, sıcak ve çamur derdi bitti. Türkiye'nin en modern hayvan pazarı diyebiliriz."

" İstanbul'dan gelenlerin yol masrafını karşılarız"

İstanbul, Gebze ve Sakarya'dan pazara gelenler olduğunu anlatan Moğultay, "Burada mezbaha yanı başımızda. Bugün Türkiye'nin neresinden kurbanlık alırsan al bu pozisyon yok. Nakliye ücreti vermeden hayvanını buradan çekiyorsun, hemen yanımızdaki Büyükşehir Belediyesinin mezbahasında tertemiz kesiliyor, 4 parça yapılıyor ve veriliyor. Çok güzel bir sistem." diye konuştu.

Moğultay, İstanbulluların buradan gönül rahatlığıyla kurbanlık alabileceğini ifade ederek, "Ben ve diğer arkadaşlarım İstanbul'dan gelecek müşterilerimizin yol masraflarını karşılayabiliriz. İstanbul'dan otoyola girsinler, gelsinler kurbanlıklarını alsınlar. Namazdan sonra saat 8'de kesim başlıyor, 9'da etini alıp otoyola girdikten sonra 45 dakikada İstanbul'un istediği yerine gidebilirler." sözlerine yer verdi.

Artık satıcıların "elde kalmasın" kaygısıyla son gün fiyat düşürme yoluna gitmediğini söyleyen Moğultay, şu değerlendirmede bulundu:

"Şu an etin fiyatı normal. Burada mezbaha da yanında, son güne kalırsa hayvanını kestirir. O yüzden geri götürüp ahır arama derdi yok. Kurbanlığını son güne bırakmayı düşünenlere şunu söyleyebiliriz, hayvanlarını biran önce alsınlar. Hayvanlar güzel ve çok yüksek rakamlar yok. Buranın Türkiye'nin en hesaplı pazarlarından biri olduğunu söyleyebilirim. Ortalama 200 kiloluk bir hayvana 7,5-8 bin lira istiyoruz. Kesimi ve nakliyesi bunun içinde. 'Daha ucuza alırım' düşüncesiyle kurbanlık alışverişini son güne bırakanlar istedikleri gibi bir hayvan alamaz. Çoğu satılmış olduğundan 200 kiloluk bir hayvan almayı planlıyorsa 150 kiloluk bir hayvan kesmek zorunda kalacak."

"Şimdiden yarısını sattım"

Ağrı'dan gelen Cevdet Akbay da 40 senedir besicilik yaptığını belirterek, bu yıl pazara 55 büyükbaş getirdiğini ifade etti.

Satışların bu yıl da güzel olduğunu belirten Akbay, "Daha şimdiden hayvanlarımın yarısını sattım. Fiyatlar da uygun, 250-270 kiloluk tosunu 8,5-9 bin liraya veriyoruz." sözlerine yer verdi.

Akbay, vatandaşlara kurbanlık alımını son güne bırakmama çağrısında bulunarak, "Son gün almayı tercih ettiği zaman zayıf hayvanı alır. O yüzden erken gelip almak daha mantıklı. 'Bayramın ikinci günü gidip ucuza alayım' öyle bir mantık yok." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title