Haberler

Kültür ve Turizm Bakanı Ünal Açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Maalesef bizi; İslamofobi üzerinden bütün dünyada adeta bütün kötülüklerin bütün köktenci radikal gelişimlerin merkezi gibi göstermeye çalışan yaklaşım var." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Maalesef bizi; İslamofobi üzerinden bütün dünyada adeta bütün kötülüklerin bütün köktenci radikal gelişimlerin merkezi gibi göstermeye çalışan yaklaşım var." dedi.

Ünal, Diyanet İşleri Başkanlığınca merkez Onikişubat ilçesinde yaptırılan 8 katlı ve 250 yatak kapasiteli Kur'an Eğitim Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Kur'an-ı Kerim'in, İslam medeniyetinin merkezinde bulunduğunu söyledi.

Bütün kitapların Kur'an'ı anlamak için yazıldığını vurgulayan Ünal, şöyle konuştu:

"Bugün insanlığın kürselleşmeyle yaşadığı en temel sorun aslında kimliksizleşmedir. Maalesef bizi; İslamofobi üzerinden bütün dünyada adeta bütün kötülüklerin bütün köktenci radikal gelişimlerin merkezi gibi göstermeye çalışan yaklaşım var. Avrupa'da ve Amerika'da çok döngüsel bir şekilde DAEŞ üzerinden oluşturulan korkunun bir İslam düşmanlığına dönüşmesi maalesef farklı bir cehaletin sonucu. Bizim kitabımız açık bir şekilde insanların kendi inançlarında serbest bırakmıştır. Kutsal kitabımız dinde zorlamanın olmadığını açık bir şekilde ifade etmiştir."

Ünal, İstanbul'da İslam Araştırmaları Merkezi'ni ziyaretinde incelediği Kadı Sicilleri'nde, 1514'deki bir mahkeme tutanağında Rusya'dan kaçan bir köleye nafaka bağlandığını okuduğunu aktardı.

"Bugün bizim mazluma, insana neden sahip çıktığımızı ve bugün Anadolu'nun bir insanlık adası haline gelmesini anlamak için de dönüp geriye bakmak gerekiyor." diyen Ünal, "O hükmü veren ve Rusya'dan kaçan bir köleye nafaka bağlayan hakimin kalbindeki duygu hangi duygudur? Yaratılmışı severiz yaratandan ötürü. Peki dönün bakın 1492 ve 1590 yılları arasında ABD'yi keşfeden İspanyollar ve Portekizliler, uzun süre orada yaşayan yerlilerin insan olup olmadığını tartıştılar ve nihayetinde onların öldürülmesi gerektiğine karar verdiler. 49 milyon insanı katlettiler." diye konuştu.

"Kendimizi yeniden inşa etmeliyiz"

Bakan Ünal, İslam medeniyetinin bugün İslamofobi üzerinden gayri medenilikle suçlanmasının uzun uzun düşünülmesi gerektiğine işaret etti.

İslam medeniyetinin, insanlığın adası bir merkez olduğunu anlatan Ünal, "İnsana ait değerlerin korunduğu bir merkezde yıllarca hor görülen, sakalından, takkesinden, inancından dolayı hor görülen insanımız büyük bir medeniyetin mirasını kalbinde muhafaza etmiştir. 'Ümmi' olmasına rağmen insana ait olan, her güzelliği hayatında yaşatan bu topraklarda; savrulduğumuz, kaybolduğumuz, kimliğimizi kaybettiğimiz, insana ait cesareti ve iyiliği kaybettiğimiz bu günlerde dünyaya yeniden iyiliğin ve cesaretin, ahlakın, insana ait olanın, inşa edilmesine dair bir mayayı sunmalıyız. O yüzden kendimizi yeniden inşa etmeliyiz." diye konuştu.

İnsanlığı yeniden inşa etmek için Kur'an-ı Kerim'in sözüne kulak verilmesi gerektiğine dikkati çeken Ünal, "Bizim medeniyetimizin temelinde Kur'an var. Bizim medeniyetimizin temelinde Kur'an-ı Kerim'in bize anlattığı kıssalar var. Kur'an mezarlıkta okunmak, evlerde asılı durmak için inmemiştir. Kur'an okumak, düşünmek, anlamak, tefekkür etmek ve yaşamak için indirilmiştir." ifadelerini kulandı.

Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer ve İl Müftüsü Muhammet Gevher'in konuşmasının ardından merkezin açılışı yapıldı.

Merkezi gezen Ünal, yetkililerden bilgi aldı, burada eğitim gören hafızlarla sohbet etti.

Kaynak: AA / Güncel

Mahir Ünal Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title