Haberler

Kültepe Kazılarında Yeni Yazılı Belgeler Aranacak

Kazı Başkanı Prof.Dr.Kulakoğlu."Günümüzden 5 bin yıl öncesine yani Tunç Çağı'na ait alanlarda çalışma yapmayı planlıyoruz."

- Kazı Başkanı Prof. Dr. Kulakoğlu:

"Günümüzden 5 bin yıl öncesine yani Tunç Çağı'na ait alanlarda çalışma yapmayı planlıyoruz. Bu çalışmalar yaklaşık 70 kişilik bir bilim heyeti ile yürütülecek"

Kayseri- Sivas karayolunun 20'nci kilometresinde bulunan Kültepe Kaniş/Karum Höyüğünde, 1948 yılında başlayan ilk sistemli kazılar bu sene 66'ıncı yılına girdi.

AA muhabirine kazı çalışmalarını değerlendiren Kazı Başkanı ve Ankara Ü?niversitesi Öğretim Ü?yesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, "Kültepe" adının, dünya müzelerine ve eski eser pazarlarına dağılan ve "Kapadokya tabletleri" olarak tanımlanan çivi yazılı belgelerin ilk ortaya çıktığı 1871 yılından beri bilindiğini söyledi.

Kültepe'de ilk kazıyı 1893-1894 yıllarında Ernst Chantre'nin yaptığını ifade eden Kulakoğlu, onu 1906'da H. Winckler ve H. Grothe'nin Tepe'de yürüttükleri kısa süreli kazıların izlediğini anlattı.

Çalışmaların Aşağı Şehir'de (Karum) yoğunlaşacağını ve günümüzden 5 bin yıl öncesine ait bilgilere ulaşılmaya çalışılacağını vurgulayan Kulakoğlu, şunları kaydetti:

"Kazılarımıza 15 Haziran itibarı ile başlamış bulunuyoruz. Anadolu tarihini başlatan bir merkez olması itibarı ile de Karum kısmındaki çalışmalar çok daha önemli ve daha özel bir çalışma gerektiriyor. Bu sene de Karum alanında bir açmamız olacak ve günümüzden 5 bin yıl öncesine yani Tunç Çağı'na ait alanlarda çalışma yapmayı planlıyoruz. Bu çalışmalar yaklaşık 70 kişilik bir bilim heyeti ile yürütülecek. Bu heyetin dışında da kazılara çeşitli üniversitelerden öğrenciler katılacak. Çalışmalarımız yaklaşık 3,5 ay sürecek. Çalışmalarda en büyük hedefimiz. Karum alanında özellikle yazılı belgelerin çıktığı alanlarda yeni keşiflere ulaşabilmek ve daha erken dönemlere ait tabakaları kazabilmek."

Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere Kayseri Büyükşehir Belediyesinin Kazıları desteklediğini anlatan Kulakoğlu, "Mehmet Özhaseki'nin burada alan temizliği ve kazılara yaptığı katkıların yanı sıra özellikle Kültepe'nin tanıtılması için yaptığı çeşitli kültür turları var. Kültür turları içindeki tiyatro gibi çok özel bir etkinlik söz konusu. Türkiye'de benzeri olmayan bir etkinlikler yaptıkları için kendilerini çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kültepe'nin önemi

Kültepe, Kaniş ve Karum'da yapılan kazılarda, bölgenin tarihinin günümüzden 5 bin yıl öncesine kadar gittiğinin ortaya çıktığını vurgulayan Kulakoğlu, Anadolu'nun bu süreç içinde geçirdiği tarihsel, ekonomik veya kültürel aşamaların ülkemizdeki diğer höyüklerden veya yerleşim yerlerinden de takip edilebildiğini ifade etti.

Ancak, milattan önce 2 binin ilk çeyreğine ait bilgilerin, başka bir merkezde karşılarına çıkmadığını dile getiren Kulakoğlu, "Ü?stelik bu bilgiler sadece Anadolu değil, aynı zamanda komşu coğrafyaların karanlıkta kalan dönemlerini de aydınlatmaktadır" diye konuştu.

Kültepe çivi yazılı belgelerinin, günümüze kadar ülkemiz topraklarında ele geçen en eski tarihli belgeler olduğuna dikkati çeken Kulakoğlu, şöyle devam etti:

"Bu bakımdan Kültepe, Anadolu tarihinin başladığı yerdir. Bugüne kadar, Kültepe'de yaklaşık 25 bin çivi yazılı belge keşfedildi. Bu belgelerin başında milattan önce 2 binin ilk çeyreğinde, Anadolu'da yerel krallıkların varlığı, bunlar arasında da Kaniş Krallığı'nın en büyükleri ve en güçlüleri olduğu ve Kaniş'in onun idare merkezi olduğu anlaşılmıştır. Milattan önce 2 binin başlarından itibaren Assurlu tüccarlar, Anadolu'nun zengin maden varlığı ile doğal kaynaklarından yararlanarak, ticaret yapmak amacıyla kuş uçumu bin kilometre uzağındaki Kuzey Mezopotamya'da bulunan Asur'daki gelişmiş ticaret sisteminin de desteğini alarak, Kaniş'e gelmeye başlamışlardır."

Kaniş ve Karum Kültepe-Kaniş ören yerinin, 550 metre çapında, 20 metre yüksekliğinde bir höyük ve onu çevreleyen yaklaşık 2-2,5 kilometre çapındaki bir aşağı şehirden oluştuğunu anlatan Kulakoğlu, "Höyükteki yerleşim, Eski Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı (Asur Ticaret Kolonileri Çağı), Demir Devri, Helenistik ve Roma dönemlerini içeren kültür katmanlarına sahiptir" dedi. - Kayseri

Kaynak: AA / Güncel

Kapadokya Kayseri Sivas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title