Haberler

Kronik Hastalara Emeklilik Yolu

Güncelleme:

40 yıldır yürürlükte olan malulen emeklilik yönetmeliği sil baştan değişiyor.

Malulen emeklilik yönetmeliğinin değiştirilmesi için çalışma başlatıldı. Böbrek nakli olanların mağduriyetinin ortadan kaldırılması planlanırken, birçok kronik hastalık da maluliyet kapsamına alınacak.

Malülen emeklilik sisteminde yeni düzenlemeler geliyor.

Artık, organ nakli ve kronik hastalığı olanlar malulen emekli olabilecek.

Yeni düzenleme ile özellikle böbrek hastalarının mağduriyetinin ortadan kaldırılması planlanıyor. Böbrek nakli olanların maluliyet hakları geri alınmayacak.

Kalp, akciğer, karaciğer ve bağırsak nakli gibi hayati organ nakilleri sonrasına da maluliyet hakkı getirilecek ve aylıkları kesilmeyecek.

Yeni düzenleme ile, belirli oranda işgücü veya organ kaybına bağlı olarak tanınan emeklilik hakkının; şeker hastalığı, tüberküloz ve sara gibi pek çok kronik hastalığı olanları da kapsayacak şekilde genişletilmesi gündemde.

"BÖBREK SANCISI BİTİYOR"

Mevcut sistemde, diyaliz hastası olup da malulen emekli olanlar, böbrek nakli olunca 'malullük durumu' ortadan kalkmış sayılıyordu. Nakilistesine girmeyen diyaliz hastalarının büyük çoğunluğu, sadece 'emeklilik korkusu' yüzünden diyaliz makinasına bağlı bir hayat sürmeyi seçiyordu...

ŞEKERE DE MALULİYET MÜJDESİ

Şeker hastalığından dolayı 3 veya daha fazla komplikasyonu (orta ve ileri düzeyde organ rahatsızlığı) olanlara malulen emekli hakkı geliyor. Mevcut düzenlemede bu durumdaki hastaların her hangi bir işte çalışması fiilen mümkün olmamasına rağmen malüsayılmıyorlardı. Birden fazla hastalığı olup çalışamaz durumda olan kişilere hastanın genedurumunun değerlendirilmesi sonucunda çalışamaz durumda olduğu görülürse bu kişilere maluliyet maaşı bağlama imkanı getiriliyor.

DİYALİZE GİRİP NAKİL OLMAYAN 70 BİN HASTA

Böbrek Hasta Haklarını Koruma ve SosyaYardımlaşma Derneği GeneBaşkanı Vahap Acar, Türkiye'de böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren 70 bin hasta olduğunu, her yıbu rakamın yüzde 12 arttığını belirtmişti. Böbrek rahatsızlığı bulunan her hastanın haftada 3 kez en az 4'er saat diyalize bağlanmak zorunda olduğunu belirten Acar, diyalize 10 gün girmeyen bir hastanın hayatını kaybedebileceğini anlatmış, diyalize giren bir hastanın devlete yılda 60 bin lira maliyeti olduğunu, 70 bin diyaliz hastasının ise yıllık maliyetinin 4 milyar 200 milyon lirayı bulduğuna dikkat çekmişti.

NAKİL İSTEMİYORLAR

Bu hastalığa yakalananların yüzde 90'ına özürlü raporu verilip, emekli edildiğini belirten Acar, yıllarca emekli maaşını alıp her türlü sosyahaklardan istifade eden diyaliz hastasının, yıllar sonra böbrek nakli olduğunda ise emeklilik hakkının elinden alındığından dert yanmıştı.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title