Haberler

Krizde Bizi Türkiye Kurtardı

Türk Telekom'un Büyük Hissedarı, Muhammed Hariri, "Türkiye'deki İşlerimizin İyi Oluşu, Bizi Krizde Kurtardı" Dedi.

Türk Telekom’un büyük hissedarı, TBank’ın sahibi Saudi Oger Group’un Başkan Yardımcısı Muhammed Hariri, “Türkiye’deki işlerimizin iyi oluşu, bizi krizde kurtardı” dedi. Türkiye’de yatırımlarını sürdüreceklerini belirten Hariri, satın almak üzere sigorta şirketi aradıklarını bildirdi.

TÜRK Telekom’un çoğunluk hissesinden sonra MNGBankı’ı alıp, Turkland’a (TBank) dönüştüren Saudi Oger Group, Türkiye’de yeni bir şirket almaya hazırlanıyor. Finans, bilişim, telekom, inşaat ve enerji sektörlerindeki yatırımları ile Ortadoğu’nun önde gelen grupları arasında sayılan Saudi Oger Group’un Başkan Yardımcısı Muhammed Hariri, Türkiye’deki operasyonları sayesinde küresel ekonomik krizden olumsuz etkilenmediklerini, burada yatırım yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Son dört yılda Türkiye’de 7 milyar dolardan fazla yatırım yaptıklarını kaydeden Hariri, “Küresel krizde özellikle Türkiye’deki faaliyetlerimiz açısından baktığınızda kesinlikle şanslı bir grup olduğumuzu söyleyebiliriz. Buradaki işlerimizin iyi oluşu krizde bizi kurtardı. Başlangıçta bir takım eleştirilerle karşılaştık ama sonrasında Türkiye pazarının büyüklüğü, yasal sistemin işleyişi ve devletin desteği burada iyi bir deneyim yaşamamızı sağladı. Türkiye’de yaşadığımız bu iyi deneyimi tüm Ortadoğulu yatırımcılara anlatıyoruz. Türkiye’yi, barındırdığı fırsatları dışarıda tanıtıyoruz” diye konuştu. Türkiye için ‘Burası benim yarı ülkem’ diyen Hariri, Saudi Oger olarak grubun toplam yatırımlarınınyüzde 35-40’ının Türkiye’de bulunduğunu kaydetti.

Sigorta şirketi arıyor

Bir süre önce Suudi Arabistan’da Medgulf sigorta şirketinin yüzde 50’sini satın aldıklarını hatırlatan Hariri, şunları söyledi: “Medgulf’ın Suudi Arabistan, Bahreyn ve diğer Körfez ülkelerinde faaliyetleri bulunuyor. Türkiye’de de faaliyet yürütmek istiyoruz. Bankacılık sektöründe zaten varız, sigortada da olmayı çok istiyoruz. Bunu bir sigorta şirketi alarak gerçekleştireceğiz. Bu konuda bazı Türk sigorta şirketleri ile görüşüyoruz. Burada bir temsilcilik ofisimiz var. Küçük yerel bir şirketi bünyemize katıp, bir an evvel pazardaki yerimizi almak istiyoruz. Ben çalışma arkadaşlarıma bu işin 2009’da tamamlanması için baskı yapıyorum. Çünkü Türkiye’de sigorta alanında da çok büyük fırsatlar var.”

Miktar değil fırsat önemli

Türkiye’de enerji ve Telekom sektöründe de büyümeyi planladıklarını, Halkbank’ın özelleştirilmesi ile hala ilgilendiklerini söyleyen Hariri, toplam ne kadar yatırım yapacakları konusunda ise şöyle konuştu: “Yatırımlarınızı tek bir ülkede yada tek bir sektörde toplamak yerine daha çok fırsatlara bakıyoruz. Yarın 100 milyon dolarlık yatırım gerektiren bir fırsat gelirse, hemen yapabiliriz yada bir milyar dolarlık bir fırsat çıkarsa karşımıza belki onu da gerçekleştirebiliriz. Yatırımın miktarı değil, önemli olan karşınıza fırsat çıkması. Türkiye’ye gelip 6.5 milyar dolarlık yatırım yapacağımızı hiç düşünmemiştim ama yaptık.”

İnceleme ekibi gönderdi enerjide agresif olacak

MUHAMMED Hariri, Türkiye’nin bir çok alanda olduğu gibi enerji sektöründe de büyük fırsatlar barındırdığını söyledi. Saudi Oger Grubu’nun da bu fırsatlardan yararlanmak istediğinin altını çizen Hariri, enerjiye dönük planlarını şöyle anlattı: “Enerji alanında Ortadoğu’da süren faaliyetlerimiz var. İki ay önce Türkiye’deki fırsatları araştırmak üzere bir ekibi buraya gönderdik. Amacımız, eneri alanındaki özelleştirmeleri yakından incelemek. Sektörün sunduğu diğer fırsatların neler olacağını görmek. Bu incelemeler sonucunda yakında bir adım atacağız. Doğal gaz santrali kurabiliriz, petrol konusundaki fırsatlara bakıyoruz. Ayrıca alternatif enerjiye de girebiliriz, şartlara bağlı. Enerjide agresif olmak istiyoruz ama bunu risk almadan yapmalıyız. Eğer karşımızda

iyi bir iş varsa o zaman agresif olacağız.”

Bizimle büyüyecek bir ortak bulamadık

IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları kapsamında İstanbul’da bulunduğu sırada TBank adına bir etkinlik düzenleyen Muhammed Hariri, bu toplantıların böylesi kritik bir süreçte Türkiye’de olmasının

büyük önem taşıdığını söyledi. Türk iş dünyası için büyük fırsatlar yaratabileceğini söyleyen Hariri’nin kendisi de İstanbul’da olduğu için bu yılki toplantılara özellikle katıldığını kaydetti. Toplantıların Türk iş dünyasına yaratacağı fırsatları ifade eden Hariri’ye Saudi Oger Group’un Türkiye’ye ilk geldiği zamanda dile getirdikleri yerel ortak arayışının ne aşamada olduğunu sorduk. Hariri’nin bu konudaki cevabı şöyle oldu: “İlk geldiğimizde bir yerel ortak istedik ama dürüst olmak gerekirse o dönemde bizimle birlikte büyük ölçüde yatırım yapmaya hazır bir ortak bulamadık. İşin nasıl yürüyeceği de belli değildi. Tam olarak dokularımızın uyuştuğu bir ortak bulamadık. İki büyük grupla görüştük, aslında tüm taraflar istekli idi. Ama olmadı. Biz de yolumuza tek başımıza devam ettik.”

TBank 40 şubeye ulaşacak KOBİ pazarında büyüyecek

TÜRK Telekom özelleştirmesinin ardından Türkiye’deki ikinci satın alma yatırımını finans sektöründe gerçekleştiren Saudi Oger Group Başkan Yardımcısı Muhammed Hariri, KOBİ bankacılığını bankacılık sektöründe kendileri için büyüme alanı olarak seçtiklerini söyledi. TBank’ı satın aldıklarında 9 şubesi bulunduğunu  anımsatan Hariri, şu anda 25 şubeye ulaştıklarını ve 2010’da bunu 40’a çıkaracaklarını söyledi. TBank’ın kültüründe KOBİ bankacılığının olduğunu kaydeden Hariri, “Bundan sonra da daha çok KOBİ pazarında büyüyeceğiz. ” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Kuaförler pazar günü açık mı? Kuaförler pazar günü çalışıyor mu 2024? Hıdırellezde dilek dilemek günah mı? Hıdırellez kutlamak caiz mi, haram mı? Buca Belediyesi hangi parti? Buca Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title