Haberler

Kraliçeler"İn Yüzde 30'u Kazan'dan Çıkıyor

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Ana arı üretiminden görüntüler- TKV Destek Tarımsal Üretim İşletmeleri Üretim Müdürü Alim Tutar'ın konuşması- Kazan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Veteriner Hekimi Mustafa Turan'ın konuşması- Ana arı üreticisi Ali Süslü'nin konuşması "Kraliçeler"in yüzde 30'u Kazan'dan çıkıyor- Kaliteli balın vazgeçilmez unsuru olan kraliçe arı üretiminin yüzde 30'u, Ankara'nın Kazan ilçesinde gerçekleştiriliyor- TKV Destek Tarımsal Üretim İşletmeleri Üretim Müdürü Tutar: - "Türkiye'deki yıllık ana arı üretiminin yüzde 30'unu tek başına karşılaması nedeniyle 'ana arı' denilince akla Kazan gelir. Bu bir ilçe için ciddi rakamdır.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Ana arı üretiminden görüntüler- TKV Destek Tarımsal Üretim İşletmeleri Üretim Müdürü Alim Tutar'ın konuşması- Kazan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Veteriner Hekimi Mustafa Turan'ın konuşması- Ana arı üreticisi Ali Süslü'nin konuşması "Kraliçeler"in yüzde 30'u Kazan'dan çıkıyor- Kaliteli balın vazgeçilmez unsuru olan kraliçe arı üretiminin yüzde 30'u, Ankara'nın Kazan ilçesinde gerçekleştiriliyor- TKV Destek Tarımsal Üretim İşletmeleri Üretim Müdürü Tutar: - " Türkiye'deki yıllık ana arı üretiminin yüzde 30'unu tek başına karşılaması nedeniyle 'ana arı' denilince akla Kazan gelir. Bu bir ilçe için ciddi rakamdır. Sahip olduğu potansiyel itibarıyla Türkiye'de ana arı üretimine ivmeyi veren yer Kazan'dır" NUMAN GÖKTAŞ - Türkiye'de ana arı üretiminin yüzde 30'unun Ankara'nın Kazan ilçesinde gerçekleştirildiği bildirildi.Türkiye Kalkınma Vakfı'nın (TKV) entegre arıcılık tesislerinin 1978 yılında Kazan'da kurulmasıyla, ilçe arıcılığın merkezi haline geldi. Bu durum ilçede ana arı ve bal üretimini beraberinde getirdi. Bu yönüyle arıcılıkta adeta bir okul görevi gören Kazan'da, Türkiye'nin arı neslinin devamı ve kaliteli balın vazgeçilmez unsuru olan kraliçe arı ihtiyacının yüzde 30'u gerçekleştiriliyor.TKV Destek Tarımsal Üretim İşletmeleri Üretim Müdürü Alim Tutar, AA muhabirine, arıcılığın hemen herkes tarafından yapılabileceğini ancak ana arı üretiminin özel bir bilgi ve tecrübe gerektiğini söyledi.TKV entegre arıcılık tesislerinin Kazan'da bulunması, ulaşım imkanlarının genişliği, zirai ilaçların fazla kullanılmaması ve bölgenin florasının zengin olması gibi özelliklerin ana arı üretiminde Kazan'ı ön plana çıkardığını ifade eden Tutar, yüksek verim özelliklerine sahip damızlık nesillerin niteliklerinin korunması ve işletmelerinin ihtiyaçlarının karşılanması için ilçedeki laboratuvarlarda, suni tohumlama teknikleriyle damızlık ana arı üretimi yapıldığını belirtti.Tutar, Türkiye'de yılda yaklaşık 300 bin kraliçe arı üretildiğini, bunun 100 bininin Kazan'da yapıldığını vurgulayarak, "Türkiye'deki yıllık ana arı üretiminin yüzde 30'unu tek başına karşılaması nedeniyle 'ana arı' denilince akla Kazan gelir. Bu bir ilçe için ciddi rakamdır. Sahip olduğu potansiyel itibarıyla Türkiye'de ana arı üretimine ivmeyi veren yer Kazan'dır" dedi.Kazan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Veteriner Hekimi Mustafa Turan da damızlık ana arı üretiminin Türkiye'de ilk kez Kazan'da başladığını kaydetti.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının arıcılara her türlü desteği verdiğine işaret eden Turan, "Bugün Kazan'da 10 işletme tarafından bir sezonda yaklaşık 100 bin damızlık ana arı üretilmekte. Bunun karşılığında ise 3 milyon lira gelir elde edilmektedir" diye konuştu.Ana arı üreticisi Ali Süslü ise 5 ay süren sezonda sadece kendi işletmesinde 20 bin ana arı ürettiklerini söyledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Mustafa Turan Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title