Haberler

Koyunsağan: "ENGELLERİ Aşmak İçin Toplumsal Bilinci Uyandırmalıyız"

Güncelleme:

3 Aralık Dünya Engelliler Günü için verdiği mesajda; engelli bireylerin hayata eşit katılımının sağlanmasının toplumun tüm kesimleri tarafından sahiplenilmesi gereken bir sorumluluk olduğuna dikkat çekti.

Sabancı Vakfı'nın Engelliler Günü için sosyal medyada "#beniengelleme" hashtagi ile düzenlediği farkındalık yaratma kampanyasının da hayata katılmanın önündeki her türlü engeli ortadan kaldırma fikri üzerine kurulduğunu belirten Koyunsağan "Çevresel koşullar, engelli bireyler için sadece fiziki bir bariyer oluşturmuyor, temel haklarından eşit şekilde yararlanmalarını da imkansızlaştırıyor. Merdiven kullanamadığı için seçim sandığına ulaşamayan ortopedik engelli bireyin oy kullanma hakkından, otobüse binemeyen bireyin seyahat özgürlüğünden bahsetmek maalesef mümkün değil. Aynı şekilde kabartmalı sarı şeritlere araç park edildiği için sokakta yürüyemeyen görme engellinin, işitme engeli sebebiyle hastalığını anlatamadığı için sağlık hizmetinden faydalanamayan işitme engellinin de temel haklarına erişemediği çok açık. Tam da bu nedenle sokağa çıkmanın önünde duran fiziksel koşullar aslında haklardan eşit yararlanmanın önündeki engellerdir. Herkesin haklarına eşit erişimi olsun istiyorsak engelleyen değil, özgürleştiren şehirlere ihtiyacımız var." dedi.

"Eşitlik toplumun tüm kesimlerinin üzerine düşeni yapmasıyla mümkün olabilir"

Çevresel koşulların uygun hale getirilmesinin yanı sıra toplumun engelli hakları konusunda bilinçlenmesinin de önem taşıdığını vurgulayan Koyunsağan, "Tüm çevresel koşullar engelli bireylerin hayata eşit katılımını, haklarından eşit koşullarda yararlanmalarını sağlayacak şekilde düzenlenirken bu konuyla ilgili toplumsal bilinci de uyandırmalıyız. Örneğin, rampa ve asansörlerin önemli bir kolaylaştırıcı olduğunu biliyoruz ve her noktaya yapılması gerektiğine inanıyoruz. Fakat bu araçların sayısının artması yeterli değil, hala onların işlevleri hakkında bilinçlenmeye ve daha duyarlı davranmaya ihtiyaç var. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan çalışma hayatına birçok alanda engelli bireylerin kullanımına uygun materyallerin bulunması ve bu materyallere erişimlerinin kolaylaştırılması sorumluluklarımız arasında ilk sıralarda yer alıyor. Engelli bireylerin eşitliği ancak toplumun tüm kesimlerinin üzerine düşeni yapmasıyla mümkün olabilir." dedi.

Sabancı Vakfı'nın Engelli Alanındaki Çalışmaları

Sabancı Vakfı, 42 yıldır engellilerin toplumsal hayata katılmaları ve eşit fırsatlara sahip olmaları için Hibe Programlarından Fark Yaratanlar programına, Uluslararası İşbirliklerinden Burslar ve Ödüllere kadar uzanan geniş bir yelpazede sosyal yatırımlarını devam ettiriyor.

Engelli alanı, Sabancı Vakfı'nın kurulduğu 1974 yılından bu yana, kurumun varoluş amaçlarının ve faaliyetlerinin temelindeki yapıtaşlarından biri olarak dikkat çekiyor. Sabancı Vakfı'nın Türkiye'nin dört bir yanında kurduğu 120'den fazla kalıcı eser arasında, Cerebral Palsy'li çocukların eğitim görmesi amacıyla açılan Metin Sabancı Okulları da bulunuyor.

Sabancı Vakfı kadın, genç ve engelliler alanında çalışmalar yürüten sivil toplum örgütlerinin ürettiği projelere destek verdiği Hibe Programları'yla engellilerin toplumsal hayata katılmalarına destek sunuyor. Program kapsamında son 9 yılda kadın, genç ve engelli alanında yürütülen toplam 125 projeye 12,5 milyon TL'yi aşkın hibe verildi.

Sabancı Vakfı'nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunanların çalışmalarını görünür kılmak üzere hayata geçirdiği "Fark Yaratanlar" programı ile engellilerin hak mücadelesi, karşılaştıkları sorun ve ayrımcılığa karşı üretilen çözümler ekranlara taşınarak farkındalık yaratılması ve yeni fikirlere ilham olunması amaçlanıyor.

Engelli bireylerin eğitimine katkı sağlamak üzere her sene görme, işitme ve ortopedik engelli olan ve üniversite giriş sınavlarında en üst sırada bulunan 5'er öğrenciye burs veren Sabancı Vakfı, ayrıca Paralimpik Olimpiyat Oyunları ile Özel Olimpiyatlar Dünya Yaz Oyunları'nda altın madalya kazanan özel sporcular için de Sakıp Sabancı Spor Ödülleri programını yürütüyor.

Vakıf son olarak da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'ni engelliler için erişilebilir hale getirdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Sakıp Sabancı Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title