Haberler

Köylülerin Hes Tepkisi

Tokat’ın Zile ilçesinden geçen Çekerek Irmağı üzerine kurulması planlanan Hidro Elektrik Santrali (HES) projesine köylüler tepki gösterdi.

Tokat'ın Zile ilçesinden geçen Çekerek Irmağı üzerine kurulması planlanan Hidro Elektrik Santrali ( Hes ) projesine köylüler tepki gösterdi.

Zile ilçesine bağlı Yapalak köyü ile birlikte 13 köyü kapsayan HES projesine karşı çıkan köylülere CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, CHP Tokat İl Başkanı Dursun Aytaç destek verdi. Köylüler arazilerinin kuruyarak, hayvancılığın biteceğini ileri sürerek HES projesine karşı olduklarını söyledi. Köy meydanına açıklamalarda bulunan CHP'li Düzgün, Türkiye'nin bugün HES'lerden ürettiği enerji miktarının sadece Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 1,5'i olduğunu öne sürerek, "Ama Türkiye'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 50'sini karşılayacak rüzgar enerjisini kimse ilişmek istemiyor. Güneş enerjisinden kimse faydalanmak istemiyor. Aslında burada yapılmak istenen iş Türkiye'de suları kontrol altına almak. Köylüyü daha çok fakirleştirip, kente ucuz işçi sağlamak. Ama bizim köylüler bu işin farkındalar" dedi.

CHP'li Melda Onur ise köylüler bir araya geldiğinde HES projelerinin yapılamadığının birçok yerde örneğinin olduğunu ifade ederek, "Siz direndiğiniz sürece kazanırsınız bizler de yanınızda oluruz. Bu HES'in köylüye faydası yok. Ne tarıma ne sizlere su kalıyor. Buralar tarımla hayvancılıkla geçinen yerler, bu insanları buralardan büyük şehirlere ölüme gönderiyorlar" diye konuştu.

Köyün eski muhtarı Selahattin Akyön ise HES projesine karşı oldukların dile getirerek, "Bizler güzel köylüleriz, bizlerin üretmekten başka bir şeye aklı çalışmaz. Biz helal ekmek yiyen insanlarız bırakın da tarlamızı işleyelim. HES projesi yapılırsa burada tarım da hayvancılık da ölür, ekmeksiz kalırız" diye konuştu.

Öte yandan, bir süredir köy halkının tepkisi nedeniyle bölgede özel bir firma tarafından yapılması planlanan HES projesinin başlatılamadığı öğrenildi. - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Tokat Zile HES Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title