Haberler

Konyalı Çiftçiler Kara Hasret Kaldı

Güncelleme:

Ali Ataiyibiner, "bilindiği gibi 2013 yılı itirariyle hububat üretimi açısından çifçilerimiz ciddi manada sıkıntılı bir yıl geçirdi.1 dedi.

Konya ve ilçelerinde kar ve yağmurların hububatta kaliteyi ve verimi artırdığını, bu yüzden çiftçilerin büyük bir özlem içinde kar yağışını beklediğini söyleyen; Konya Meram Zıraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, bilindiği gibi 2013 yılı itirariyle hububat üretimi açısından çifçilerimiz ciddi manada sıkıntılı bir yıl geçirdi.

2013 yılının sonbaharında gelişme göstermesi açısından yağışların erken olması daha doğrusu Kasım ayı ve Ekim aylarıda beklenen yağışlar yeterli seviyede olmayışı hububat tohumları açısından çimlenmenin gecikmesine sebep oldu.

Ataiyibiner, geçtigimiz yıl ve daha önceki yıllarda zaman zaman bu tür sıkıntılar yaşadık fakat bu yıl itibariyle özellikle hububat tohumlarının çimlenmesi ve çimlenmeden sonraki gelişme katetmesi açısından çok önemli olan Ekim ve Kasım aylarındaki yağışların ve toprak nemliliğinin istenilen seviyede olmayışı ve bununda hemen akabinde ciddi manada gerçekleşmiş olan soguk ve kuru bir havanın toprağın olumsuz yönde etkilenmesine daha doğrusu bitki çimlenmesinin olumsuz yönde etkilenmesine sebep oldu.

HUBUBAT İÇİN YETERLİ YAĞIŞ YOK

Ali Ataiyibiner, şuan itibariyle ve aralık ayında yağışsız bir şekilde geçiren özellikle Konya Bölgesi çifçisi ocak aylarında geçtiğimiz günlerde alınan bir miktar yağışla azda olsa bir nefes aldı. Fakat gerek bitki çimlenmesi gerek bitki gelişmesi açısından istenilen seviyeye henüz ulaşılamadı şuan itibariyle hububatların çıkışları tamamiyle sağlanmış değil.

Hava soğukluğunun toprak donmasının etkisi olduğu kadar dğer bir sebeble kar yağışının olmayışı;İç Anadolu bölgesi bilindiği gibi karasal iklim özellikle kar yağışlarıyla bitkiyi muhafaza etmesi açısından önemlidir.

KAR YAĞIŞI ÇİFTÇİYE İLAÇ OLACAK

Geçtiğimiz yılda ve özellikle bu yılda kar yağışından bitkiler istifade edemedi kısa bir dönem içerisinde 2013 yılının son ayında yağan kar yağışı 1-2 gün süreyle yağdı ve kayboldu .
Ataiyibiner, kar yağışı yorgan vazifesi görecek yağışlar önümüzdeki günlerde inşallah Konya çifçisini rahatlatacağını umut ediyoruz. Eğer yağış olmaz ise ciddi manada endişelerimiz var çünkü bitki gelişimi sağlanmadan nisan ve mayıs aylarına kadar bu şekilde kuru ve soguk havanın devam etmesi karasal iklim sebebiyle nisan ve mayıs aylarında da bizim alacağımız yagış bellidir. Periyodik bir yağış olmaz ise o zaman daha büyük tehlikeler bekliyor.

BARAJ VE GÖLLERDE DOLULUK ORANIMIZ ÇOK DÜŞÜK

Konya Meram Zıraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, geçtiğimiz yıldan önceki 2012 yılarında bunları yaşadık nisan ve mayıs aylarındaki periyodik yağışları alamadığımızdan dolayı yıl içerisinde alınan yağış karasal iklim yağışları ortalamasındaydı fakat periyodik olarak yağış alamadığımızdan dolayı bitki gelişimi sağlanamadı.

GEÇEN YIL SAMAN,OT VE YONCA İTALATI YAPTIK

Ali Ataiyibiner, Türkiye tarihinde saman ithal eder bir pozisyonla karşı karşıya geldik.Türkiye tarihinde ilk kez 2012 yılında saman,ot,yonca ,balya italatı yaptık. İnşallah bu durumlarla karşılaşmayız fakat şuan endişeliyiz bunların inşallah önümüzdeki aylar içerisinde Ocak ,Şubat,Mart aylarında gerek kar yağışı gerekse Nisan ,Mayıs aylarında bahar yağışı dedigimiz bitki gelişimi açısından önemli yağışların alınmasıyla bertaraf edeceğini umut ediyoruz.

Çiftçinin şuan itibariyle ciddi endişeleri ve sıkıntıları var. İnşallah ya kar yağışıyla yada mevsim normellerinin üzerinde bu günlerde seyredecek geçmiş haftadan beri seyreden sıcaklıkların devam etmesiyle bitki gelişimi hızla kendini tamamlayacak ümidindeyiz inşallah önümüzdeki günlerin iyi olması ve yağışların devam etmesi tabiki Konya çifçisi acısından çok önem arzetmektedir.

Konya Meram Ziraat Odası Başkan yardımcısı Hüdaver Saglam, Sonbahar yagmurlarının yağmayışından şuanda ekinler 4-5 cm olması lazımdı biliyorsunuz geçen aylarda 10 cm kadar kar yağdı onun akabinden hemen don oldu şimdi geçen günlerdeki yağan yagmurdan bir parça olsun ekin büyüdü inşallah bundan sonra bu aylarda kar yağarsa toprak beslenir değilse yeraltı sularıda çekilir yer üstü sularıda çekilir inşallah bahar iyi gelirse çifçinin yüzü güler değilse şu durumda çifçi zor durumda.

YAĞIŞ OLMAYINCA ÇİFTÇİ DERTLİ

Çiftçilikle uğraşan Memlüt Çalık, bu sene beklediğimiz yağış olmadı inşallah bundan sonra olur.Tarladaki ekinler şu ana kadar kurakta sonbahar aylarında yağmur yağmadı. Ekinlerimiz çimlenmedi tekdilegimiz cenabı Allah'tan bol rahmetin olması.

YAĞMUR YAĞMAYINCA SULAMA YAPTIK

Çiftçi Yahya Çalık ise,güz mevsimine doğru sonbahar aylarında ekinler çıkmayınca sulama yapan arkadaşlarımız çok oldu bizde yaptık.Sulama yaparken korkuyorduk buğdayın bozulmasından peynirleşme olayı olacak diye havada don baya vardı.Geçen hafta yağan yağmurla ve donun erimesiyle ekin yürümeye başladı. Çalık, sulama yapınca masraflarımızda artıyor.Elektriğin pahalı olması bunlar bize büyük bir külfet oluyor .Sulamayı yapamayan imkanı olmayan çifçilerde çok var.Kendimde bir kısmını sulayabildim bir kısmını ise hiç sulayamadım imkanımız el vermiyor bu yüzden sıkıntılarımız var.Şu andaki ekinlerin eski tabirle keklik saklanması boyunda olması gerekirken ekinler suanda daha yeni çıkmaya başladı . Kar yağması lazım şuanda 4 parmak bir yağmur etkisi var toprağın analaşmadıktan sonra hiç bir faktörü olmaz.Karın toprağı örtmesi lazım toprağı beslemesi lazım o yüzden bugün bir güneş açsa toprağın 4 parmak üstündeki ıslağıda kurutur oyüzden iyibir rahmet iyibir kar bekliyoruz .Eğer bu dönemde kar toprağı örtmezse don tehlikesi var. Çok fazla don olursa daha fazla zarar görebiliriz.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Meram Konya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title