Haberler

Koç Holding Ceo'su Durak: "İkinci Çeyrekte Daha Olumlu Bir Faaliyet Ortamı Görüldü"

İSTANBUL (İHA) Koç Holding CEO’su Turgay Durak, özellikle yurt dışında artan risk iştahının da katkısıyla, ilk çeyreğe göre daha olumlu bir faaliyet ortamının görüldüğüne dikkat çekti.

İSTANBUL (İHA) Koç Holding CEO'su Turgay Durak, özellikle yurt dışında artan risk iştahının da katkısıyla, ilk çeyreğe göre daha olumlu bir faaliyet ortamının görüldüğüne dikkat çekti.

Koç Holding, 2014 yılının ilk yarısında konsolide bazda toplam 32,2 milyar lira gelir elde ederken, 1,6 milyar lira vergi öncesi kar ve 1,4 milyar lira ana ortaklığa ait net dönem karı gerçekleştirdi. 1,4 milyar liralık konsolide net karın 382 milyon lirası enerji, 344 milyon lirası finans, 333 milyon lirası otomotiv, 107 milyon lirası dayanaklı tüketim, 269 milyon lirası da diğer sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerden elde edildi.

Koç Holding'in 2014 ilk yarı finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO'su Turgay Durak, Türkiye ekonomisinde yerel seçimler sonrasında, yurt dışında artan risk iştahının da katkısıyla, ilk çeyreğe göre daha olumlu bir faaliyet ortamının görüldüğünü belirtti.

Özellikle Nisan ve Mayıs aylarında tüketici ve yatırımcı güvenindeki artış ile faizlerdeki düşüşe dikkat çeken Durak şunları söyledi: "Avrupa'da toparlanma yavaş da olsa devam ediyor. Bu durum Türkiye'nin ihracatına da olumlu etki yapmayı sürdürüyor. 2014 yılının ilk yarısı itibariyle bankacılık sektöründe büyüme trendi devam etti. Otomotivde ise otomobil fiyatlarındaki artış, ÖTV zammı, taşıt kredilerine getirilen sınırlamalar ve seçim öncesinde düşük seyreden tüketici güveni gibi faktörler sonucunda yılın ilk yarısında beklendiği şekilde daralma gördük. Ancak ihracatın artarak sürüyor olması sektöre can simidi oldu. Beyaz eşya pazarı ise ikinci çeyrekte toparlanarak geçen yıla paralel seyretti ve böylece ilk yarıdaki daralma azaldı. Beyaz eşya pazarında da ihracattaki artış Avrupa'daki olumlu seyrin etkisiyle devam etti. Kurlardaki artışa bağlı yükselen petrol ürünü fiyatları ise 2014 yılının ilk yarısında talepteki büyümeyi sınırlandırdı."

" YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDECEK"

2014'ün ilk yarısında Ford Otosan Yeniköy Fabrikası'nın ve TürkTraktör Sakarya Erenler Fabrikası'nın açılışlarını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Turgay Durak, "2014 yılının ilk yarısında gerçekleşen kombine yatırımlarımız bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 8 artış kaydederek 2,8 milyar TL'ye yükseldi. Yılın geri kalan döneminde de yatırımlarımıza aynı kararlılıkla devam edeceğiz" dedi.

Cari açığa yıllık yaklaşık net 1 milyar dolar pozitif katkı sağlaması öngörülen 2,7 milyar dolarlık Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nde son dönemece girildiğini söyleyen Turgay Durak, "Kasım ayında tamamlanarak 3,5 milyon tonu beyaz ürün olmak üzere yılda 4,2 milyon ton ürün üretecek olan proje sayesinde, Tüpraş rafinerileri tam kapasite çalışabilecek ve Türkiye'nin dizel ihtiyacının önemli kısmı yerli üretimle karşılanabilecek. Yine geçtiğimiz aylarda açılışını gerçekleştirdiğimiz Tüpraş Ar-Ge Merkezi de enerji ve akaryakıt sektörlerine ait ilk ve tek Ar-Ge merkezi olarak çalışmalarına başladı" dedi.

Ford Otosan'ın İnönü Motor Test Merkezi'ni geçtiğimiz ay hizmete açtığını, şirketin yeni Ar-Ge merkezinin inşasının ise planlanan şekilde sürdüğünü hatırlatan Durak, "Tofaş'ın Bursa fabrikasından çıkacak Doblo'ların 2014 yılı sonundan itibaren ABD'ye ihraç edilmesini heyecanla bekliyoruz" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Turgay Durak Koç Holding Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title