Haberler

KOBİ'lerde Kurumsallaşma ve Markalaşma Çalıştayı - Bakan Işık (2) -

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, felaket senaryosu yazanlara, karamsarlık pompalamaya çalışanlara inat Türkiye'nin yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,3 büyüdüğünü belirterek, "Birileri felaket senaryoları yazmaya devam etsin, birileri 'ha bu kış kriz gelecek, ha önümüzdeki bahar kriz gelecek' demeye devam etsin.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, felaket senaryosu yazanlara, karamsarlık pompalamaya çalışanlara inat Türkiye'nin yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,3 büyüdüğünü belirterek, "Birileri felaket senaryoları yazmaya devam etsin, birileri 'ha bu kış kriz gelecek, ha önümüzdeki bahar kriz gelecek' demeye devam etsin. Biz Türkiye'ye güveniyoruz" dedi.

Işık, ASO Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen KOBİ'lerde Kurumsallaşma ve Markalaşma Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, KOBİ'lerin bu çalıştayda gündeme alınmasının kendisi için çok önemli olduğunu söyledi.

" Türkiye'nin gündemleri maalesef hiç bu taraflara kaymıyor. Gündemde çatıydı, şuydu, buydu…" diyen Işık, Türkiye'nin asıl değişmez gündemlerinden birinin KOBİ'lerin olması gerektiğini ifade etti.

Bu alanın, Türkiye'nin geleceği olduğunu vurgulayan Işık, ülkenin istikrarı yakaladığı her dönemde güçlü büyüme performansları gösterdiğini bildirdi.

Işık, Türkiye'nin başarılı bir yönetimle 2008 krizinden en az seviyede etkilendiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Yine son yaşadığımız süreçlere rağmen ilk çeyrek büyümemiz yüzde 4,3 çıktı. Bu kadar büyük felaket senaryosu yazanlara inat, bu kadar karamsarlık pompalamaya çalışanlara inat, Türkiye ilk çeyrekte yüzde 4,3 büyüdü. Hem de bu yüzde 4,3 büyümenin kompozisyonunda birinci sırada ihracat var, ikinci sırada da iç tüketim var ama geçmişe göre daha az bir iç tüketim var. Türkiye artık ihraç ederek büyüyor.

Şimdi 4. aydaki rakamlara baktığımızda daha sevindirici haberler görüyoruz. Büyümenin lokomotifi artık imalat sanayi olmaya başladı. Birileri felaket senaryoları yazmaya devam etsin, birileri 'ha bu kış kriz gelecek, ha önümüzdeki bahar kriz gelecek' demeye devam etsin. Biz Türkiye'ye güveniyoruz. Türkiye artık eski Türkiye değil. Bir anayasa kitapçığının fırlatılmasının ekonomide ne kadar büyük sonuçlar doğurduğunu bilen insanlar olarak, Türkiye artık siyasi birçok şoku Allah'a şükürler olsun, çok ama çok küçük hasarlarla atlatmayı başarmış bir ülke."

- "Reel sektörü güçlendirmeseydik, Türkiye en az İspanya ve Yunanistan kadar etkilenirdi"

Türkiye'de 2002 yılından bu yana uygulanan reel sektörün güçlenmesine yönelik politikalar olmasaydı, 2008 krizinden Türkiye'nin en az İspanya ve Yunanistan kadar etkileneceğini belirten Işık, söz konusu krizde dünyanın bir şeyi fark ettiğini söyledi. "Sadece finans ve hizmet sektörleriyle büyüyemezsiniz" diyen Işık, imalat sanayi olmadıkça kalıcı büyüme elde etmenin imkanı olmadığını bildirdi.

Burada da KOBİ'lerin öne çıktığına işaret eden Işık, hükümet olarak KOBİ'lerin önünü açacak her türlü çalışmaya destek verdiklerini kaydetti.

- "KOSGEB, 2002'den bu yana 2,3 milyar lira destek verdi"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bu kapsamda KOSGEB'i de yeniden yapılandırdıklarını anlatarak, 2002 yılına kadar KOSGEB'in önceki 10 yılda verdiği toplam kredinin 14,5 milyon lira olduğunu, bu desteğin miktarının 2002'den bu yana olan süreçte ise 2,3 milyar liraya çıktığını bildirdi.

Bunu da yeterli bulmadıklarını belirten Işık, daha fazlasını yapmak için çalışmalara devam ettiklerini ifade etti.

KOSGEB'in artık KOBİ'leri ayakta kalsınlar, batmasınlar diye değil, daha fazla markalaşsınlar, daha fazla rekabet etsinler, ihracat yapsınlar diye desteklediğini belirten Işık, KOBİ'lerin rekabet avantajının artık marka ve tasarımda, yenilikçi yaklaşımda, kurumsallaşmada olduğunu söyledi.

- "Üçüncü kuşak markalaşamazsa, geri sayım başlıyor"

Markaya yapılan yatırımın önemine dikkati çeken Işık, her yıl yaklaşık 120 bin marka başvurusu yapıldığını, bunun da kendilerini memnun ettiğini ifade etti. Fikri Işık, şimdi sıranın bu markalaşmanın içini doldurmakta olduğunu belirterek, bu konunun KOBİ'ler için çok önemli olduğunu söyledi.

KOBİ'lerin günümüzde en fazla zorlandığı ama en temel ikinci alanın kurumsallaşma olduğuna işaret eden Işık, "Şu anda tüm KOBİ'lerimizin yüzde 95'i, halka açık şirketlerimizin de yüzde 75'i aile şirketi. Aile şirketlerimizin de en önemli açmazı, birinci kuşak çok çalışkan oluyor. İkinci kuşak o birinci kuşağın heyecanını taşıyor ama üçüncü kuşakta işler değişmeye başlıyor. Burada markalaşamazlarsa, KOBİ'ler için geri sayım başlıyor" diye konuştu.

Bu konunun da çalıştayda değerlendirileceğini anlatan Işık, kurumsallaşmayı başaran KOBİ'leri kimsenin tutamayacağını ifade etti.

- "Dünya artık kalite ve rekabet etrafında dönüyor"

Eskiden lisede, ortaokulda kendilerine dünyanın kendi etrafında ve güneşin etrafında döndüğünü öğrettiklerini hatırlatan Işık, "Sonradan öğrendik ki artık dünya kalite ve rekabet etrafında dönüyor. Bu dünyada var olmak istiyorsak dersimize iyi çalışmak zorundayız" dedi.

Bu çalıştayda ortaya çıkan sonuçları kesinlikle dikkate alacaklarını vurgulayan Işık, sözlerini şöyle tamamladı:

"KOSGEB olarak çok ciddi destekler veriyoruz. KOSGEB'i artık kimse ucuz kredi mekanizması olarak görmesin. Elbette olağanüstü durumlarda devreye giriyoruz, gireceğiz ama KOSGEB artık KOBİ'lerimizin kurumsallaşması, gelişmesi, rekabet edebilmesi, katma değeri yüksek ürünler üretebilmesi, ihracat yapabilmesi için her zaman yanında. İlginç bir örnek vereyim size. Biz Girişimci Bilgi Sistemimizde ihracat yapanlarla ihracat yapmayanların karlılığına baktık. İhracat yapanların karlılığı, yapmayanlara göre neredeyse iki kat. KOBİ'nin teknoloji düzeyi arttıkça, iş yerinin ölçeği arttıkça karlılık yine artıyor.

Bir yer çıktı karşımıza. Mikroölçekli KOBİ'lerde karlılık bir anda düşmüş. Arkadaşlarıma talimat verdim, 'Bunu bir araştırın, mikroölçekli yüksek teknoloji üreten KOBİ neden karlı olmasın?' dedim. Bir baktık ki genel giderler çok fazla. Şimdi bundan sonraki destek kurgularımızda o mikroölçekli, 10'dan aşağı insan çalıştıran, yüksek teknoloji üreten KOBİ'lere genel giderler noktasında destek vermeliyiz ki bunlar ölüm vadisinde kaybolup gitmesin. İşte bu kadar hassas çalışıyoruz."

Kaynak: AA / Ekonomi

Yunanistan İspanya Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title