Haberler

KKTC'nin 33. Kuruluş Yıl Dönümü

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Güçlü bir Türkiye, demokratik bir Türkiye KKTC'nin de en büyük güçlerinden biridir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Güçlü bir Türkiye, demokratik bir Türkiye KKTC'nin de en büyük güçlerinden biridir." dedi.

Akıncı, KKTC'nin kuruluşunun 33. yıl dönümü dolayısıyla Lefkoşa'yı ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile beraberlerindeki heyeti kabul etti. Görüşmede Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, kabulde yaptığı konuşmada, KKTC'nin kuruluşunun 33. yıldönümünde yeniden birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, temennisinin, bu 50 yıllık sorunu tarihe gömmek olduğunu söyledi.

KKTC ile Türkiye arasında yeni iş birliği olanakları yaratmanın önemine işaret eden Akıncı, düşmanlıktan kimsenin birşey kazanmayacağını ancak dostluktan tüm tarafların kazanacağı çok şey olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs'ta hep çözüm arayan, isteyen, zorlayan taraf olduklarını vurgulayarak, "Yine aynı noktadayız. Ancak artık onların da bizim bu adımlarımıza karşılık vermesinin zamanıdır. Bu son derece önemlidir. Dengeli bir anlaşma için bu şarttır, kaçınılmazdır." diye konuştu.

Güney Kıbrıs'ta bazı çevrelere hakim olan "İşte bu adanın tamamı bizimdi, Kıbrıslı Türkler de sayıca çok az, onlara azınlık hakları verelim" yönündeki düşüncenin sakıncalarına dikkati çeken Akıncı, şunları kaydetti:

"Kilisenin başını çektiği bu tip yaklaşımlara Rum liderliğinin prim vermemesi ve federal anlayışın içselleştirilmesi gerekiyor. Bir Kıbrıslı Türk'ün, dönüşümlü olsa da, ortaklık cumhuriyetinin cumhurbaşkanı olabileceğini artık hazmetmeleri lazım. Biz çoktan hazmettik. Eğer bu hazım karşılıklı olursa ve hazımsızlıklarını giderebilirlerse herkesin 'Bunu halkımıza seve seve takdim edebiliriz' diyebileceği bir ortak payda yaratmak mümkün olabilir. Bunu göreceğiz. Temenni ederim ki bizim attığımız adımlara onlar da karşılık versinler. Çünkü şimdi deniyor ki Kıbrıs Türk tarafı bir açılım yaptı. Eğer öyleyse ki öyledir, şimdi sıra onlarda. Onların bu adımlarını görmemiz lazım ve dengeli bir anlaşmaya yol almamız lazım."

Türkiye'deki 15 Temmuz'daki darbe girişimine de değinen Akıncı, "Temennimiz, bir daha böyle bir durum vuku bulmasın. Türkiye, Atatürk'ün de öngördüğü şekilde, çağdaş, demokratik, laik bir devlet olma yolunda kazanımlarını artırarak, gelişerek büyüsün. Güçlü bir Türkiye, demokratik bir Türkiye, KKTC'nin de en büyük güçlerinden biridir." şeklinde konuştu.

"Kıbrıs Türkü'nün yanında olmaktan son derece mutluyuz"

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kasırga da KKTC'deki cumhuriyet kutlamalarında yer almaktan ve Kıbrıs Türkü'nün yanında olmaktan son derece mutlu olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selam ve saygılarını getirdiğini kaydeden Kasırga, "Kendileri burada olmayı arzularlardı ancak gündem, malum yoğun. O nedenle bizleri görevlendirdiler." dedi.

Fahri Kasırga, Kıbrıs Türkü'nün bu gururlu gününde, elde edilen başarıların arkasında büyük kahramanlıkların olduğunun herkes tarafından bilindiğini belirterek, KKTC'nin, bugün geldiği nokta itibarıyla, hedefine emin adımlarla ilerlediğini görmekten çok mutlu olduklarını vurguladı.

Kasırga, yürütülen görüşmelerin, çözüm arayışlarının başarıyla sonuçlanmasını temenni ettiklerini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, konuşmaların ardından, Türkeş ve Kasırga'ya KKTC'nin kuruluşunun 33. yıldönümü anı tabağı hediye etti.

Kaynak: AA / Güncel

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mustafa Akıncı Fahri Kasırga Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

26-27 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Adana Demirspor GS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Muslera sakatlandı mı? Muslera Adana Demirspor maçında sakatlandı mı? Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title