Haberler

KKTC'nin 31. Kuruluş Yıl Dönümü

DSP Genel Başkanı Türker: "Kıbrıs bizim vazgeçemeyeceğimiz bir ulusal davamızdır, AB uğruna feda edilemez"

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Kıbrıs'ın, Türkiye'nin vazgeçemeyeceği ulusal davası olduğunu ve AB uğruna feda edilemeyeceğini kaydetti.

Türker, KKTC'nin kuruluşunun 31. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, 15 Kasım 1983'ün, Kuzey Kıbrıs Türk halkının var oluş ve bağımsızlık mücadelesini cumhuriyetle taçlandırdığı, onur ve kıvançla kutladığı çok önemli bir gün olduğunu belirtti.

Özgürlüğüne ve bağımsızlığına kavuşmak için büyük mücadele veren Kıbrıs Türk halkının, kendisine destek veren anavatan Türkiye ile birlikte gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında, 1976'da Kıbrıs Türk Federe Devleti'ni kurduğunu, 15 Kasım 1983'te de Kıbrıs Türk Federe Devleti Meclisinin self determinasyon hakkını kullanarak, oy birliği ile aldığı kararla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini ilan ettiğini ifade eden Türker, şunları kaydetti:

"KKTC, devletini yaşatma mücadelesini gururla ve dik duruşuyla vermekte, hür ve bağımsız yaşamak için boyun eğmeyeceğini her fırsatta göstermektedir. KKTC, dünyada en ağır haksızlıklara uğrayan bir devlettir. Kıbrıs sorunu dünyanın gündemine girdiği andan itibaren başta Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki çalışmalar olmak üzere, adanın birleştirilmesi gayesi ile birçok faaliyetler yürütülmüş, bir sonuç alınamamıştır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin, KKTC'nin tanınmaması yönündeki kararı bir baskı unsurudur. KKTC'yi geçersiz sayan kararı ile BM, yasasını, uluslararası birçok hukuk kuralını ihlal etmektedir. KKTC, varlığını sürdürebilmek için, tüm baskılara olağanüstü bir çabayla karşı koymaya çalışmaktadır.

Rahmetli Başbakanımız ve Genel Başkanımız Bülent Ecevit'in dediği gibi Kıbrıs bizim vazgeçemeyeceğimiz bir ulusal davamızdır, AB uğruna feda edilemez. Kıbrıs'ta çözüm eşit egemenlik ve Türkiye'nin etkin garantisi temelinde oluşturulabilir.

Cumhuriyetinin 31. yıl dönümünde başta Kurucu Cumhurbaşkanı rahmetli Rauf Denktaş olmak üzere Dr. Fazıl Küçük, 15 Kasım'ın gerçekleşmesinde emeği geçen mücahit, mukavemetçilere, güvenlik kuvvetlerine, Kıbrıs Türk Barış Harekatı mensuplarına, şehitlerimize ve ailelerine, gazilerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyorum. Kıbrıs Türk halkının 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun." - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Masum Türker Türkiye Kıbrıs Politika Güncel Haberler

title