Haberler

KKTC'de "Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı 2013"

Tatbikat, kara aşamasının ardından Gazimağusa açıklarında denizde, iki farklı senaryonun gündüz ve gece icra edilmesiyle tamamlandı.

- Tatbikat, kara aşamasının ardından Gazimağusa açıklarında denizde, iki farklı senaryonun gündüz ve gece icra edilmesiyle tamamlandı

Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Atilla Kezek, Türkiye ile KKTC'nin sivil ve askeri arama kurtarma unsurlarının katıldığı Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2013 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın başarıyla tamamlandığını söyledi.

Dünya ticaretinin çeşitlenmesi ve küreselleşmesine paralel deniz ve hava taşımacılığının artış göstermesi, denizden yasadışı göçün yaygınlaşması, korsanlık ve terörizm gibi yasadışı eylemlerin zaman zaman deniz ve hava trafiğini hedef aldığını vurgulayan Kezek, bu bakımdan denizde arama kurtarma faaliyetinin öneminin arttığına vurgu yaptı.

Kezek, tatbikatla arama kurtarma faaliyetlerinin Türkiye ve KKTC  tarafından koordineli ve karşılıklı işbirliği içinde en iyi şekilde icra edilebileceğini, Türk ve dünya kamuoyuna bir kez daha gösterildiğine dikkati çekti.

Kezek, tatbikata Türkiye'den helikopter konuşlu 1 fırkateyn, 1 korvet, 1 karakol gemisi, 1 sahil güvenlik botu, 1 arama kurtarma uçağı, 1 arama kurtarma helikopteri, 1 sahil güvenlik helikopteri, KKTC'den 1 arama kurtarma helikopteri, 1 ambulans helikopteri, 3 sahil güvenlik botu, 1 römorkör ve 1 deniz aracının iştirak ettiğini belirtti.

Tatbikatı üç ülkeden 16 yabancı gözlemcinin de izlediğini kaydeden  Kezek, tatbikatın, arama-kurtarma teşkilatının eğitim hedeflerine üst düzeyde katkı sağlayacak şekilde başarıyla tamamlandığını söyledi.

Tatbikata fiilen katılan icracı unsurlar dışında 2 ülkeden 3 yabancı gözlemci, ulusal ve mahalli basından 34 gazetecinin katıldığını ifade eden Kezek, tatbikatın arama kurtarma teşkilatının eğitim hedeflerine üst düzeyde katkı sağlayacak şekilde sona erdiğini bildirdi.

-Son senaryo karanlıkta-

Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2013 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın deniz safhası, Gazimağusa açıklarında KKTC karasularının dışında Türkiye Arama Kurtarma bölgesi içinde seyir halinde olan bir feribotun güvertesinde bulunan tırda yangın çıkması üzerine, yardım çağrısında bulunmasıyla başladı.

Bunun üzerine Türkiye Cumhuriyeti Arama Kurtarma Teşkilatı faaliyete geçerek, KKTC Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Ltd. Şti'den Söndüren 10 Römorkörü ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı arama kurtarma helikopteri ile bir ambulans helikopter ve sahil güvenlik botu görevlendirildi.

Yardım çağrısında bulunan feribotla irtibatın kesilmesi üzerine Türkiye Cumhuriyeti Arama Kurtarma Teşkilatı tarafından bölgeye bir fırkateyn, bir korvet, bir karakol gemisi, bir arama kurtarma helikopteri, bir sahil güvenlik helikopteri ile arama kurtarma uçağı sevk edilerek, arama kurtarma faaliyetine başlandı.

İlk olarak cansalında bulunan kazazedeler arama kurtarma uçağı tarafından tespit edilerek, fırkateyn tarafından kurtarıldı ve ilk müdahalelerin gemide yapılmasının ardından kazazedelerin ikisinin sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine firkateyne alınarak Gazimağusa Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

Bir adet cansalının daha olduğunun öğrenilmesi üzerine arama kurtarma uçağı görevlendirilerek, bölge tekrar taranır ve cansalı tespit edilerek müdahale edildi ve feribottaki yangın ise söndüren 10 römorkörü tarafından söndürüldü.

Tatbikatın son senaryosu ise KKTC karasularında, gece icra edildi. Bir uçak tarafından verilen tehlike sinyali, uydu destekli arama ve kurtarma sistemi üzerinden ana arama kurtarma koordinasyon merkezince alındı ve Ercan Hava Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ne bildirildi.

Bunun üzerine KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı harekete geçirilerek, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'ndan bir arama kurtarma helikopteri, bir ambulans helikopteri ile üç sahil güvenlik botu bölgeye sevk edildi.

Arama kurtarma helikopteri tarafından tespit edilen kazazede uçağın iki personeli, arama kurtarma helikopteri tarafından, dört personeli de sahil güvenlik personeli ve sahil güvenlik botları tarafından denizden kurtarılarak tahliye edildi. - Gazimağusa

Kaynak: AA / Güncel

Güney Deniz Gazimağusa Politika Güncel Haberler

title