Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu Perre Antik Kentini Gezdi

GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanlığı tarafından organize edilen GAP Oscarları Ödül törenine katılmak üzere Adıyaman'a gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Dr.

GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanlığı tarafından organize edilen GAP Oscarları Ödül törenine katılmak üzere Adıyaman'a gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, Perre antik kentini gezdi.

Kommagene Uygarlığının beş büyük kentinden birisi olan Perre antik kentini gezen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, buranın tarihi ile ilgili Vali Mahmut Demirtaş'tan bilgi aldı. Derviş Eroğlu, Adıyaman'ın tarihi dokusu karşısında hayranlığını gizleyemedi.

Vali Mahmut Demirtaş, "Adıyaman, sahip olduğu tarihi ve turistik yerlerle adeta bir açık hava müzesi konumundadır. İlimiz engin tarihine paralel olarak son derece zengin bir kültür potansiyeline sahiptir. Adıyaman, bu potansiyeli nedeniyle yurdumuzun ötesinde, dünya ölçüsünde ismini duyuran bir ildir. Burası Kommagene Krallığının başkenti Samosata ile Malatya arasında yer alan uğrak bir yerdir. Antik Roma kaynaklarında suyunun güzelliğinden bahsedilmektedir. Burası Antik Roma döneminde bir yerleşim yeri olup, kervanlar, yolcular ve ordular tarafından dinlenme yeri olarak kullanılmıştır. Burada Roma döneminde kalan bir çeşme bulunmaktadır. Suyun aktığı Roma çeşmesi halen kullanılmaktadır. Bizans döneminde de önemini korumuştur. Bu antik kentin eski dönemlerde dini bir merkez olarak kullanıldığı da bilinmektedir. Antik kentte en dikkat çeken kalıntılar ise buradaki kaya mezarlarıdır. Bu kayalıklar içine oyularak yapılmış oda mezarları harika bir görünüm oluşturmaktadır. Bu alanın her noktasından bir tarih fışkırıyor. Buranın turizme kazandırılması amacıyla restorasyon ve kazı çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Vali Mahmut Demirtaş, Pirinli köylülerle sohbet etti.

ONURUNA YEMEK VERİLDİ

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Adıyaman'ı ziyaret eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu'nun onuruna TPAO Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesislerinde yemek verdi.

Yemeğe çok sayıda protokol üyesi ve siyasetçinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı. Yemekte bir konuşma yapan Vali Mahmut Demirtaş, "Türkiye olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile olan sosyal, kültürel ve tarihi bağlarımız bugün bizleri ortak bir paydada bir araya getirmektedir. Tarih boyunca bizler bu mirasa gözümüz gibi bakıyoruz. Her ne kadar iki ayrı devlet gibi görünsek de aslında biz tek milletiz. Yavru vatanımız geçmişte çok acılar yaşadı, bu acıları bizler daima paylaştık ve bir daha bu acıların yaşanmaması için ülke olarak elimizden gelen her türlü imkanı seferber ettik. İlimiz, tarihsel gelişim içerisinde, onlarca uygarlığa ve onlarca değişik din, etnik grup ve mezheplere ev sahipliği yapmış ve birbirinden farklı bu kültürler, sevgi ve hoşgörüyü bir potada harmanlayarak ve farklılıklarını koruyarak yüzlerce yıl bir arada ve dayanışma içerisinde yaşamasını bilmiştir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ülke olarak derin bir tarihi bağımız vardır. Yavru vatanımızda bugün binlerce vatandaşımız yaşamakta, bu vatandaşlarımız oralarda çağın gereklerine uygun modern ortamlarda, güven ve huzur ortamı içerisinde güzel üniversitelerde okumakta, inşaat ve turizm gibi önemli sektörlerde çalışmakta ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne her alanda katkıda bulunmaktadırlar" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, yıllarca Adıyaman'a gelmek istediğini dile getirerek, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ana vatan Türkiye arasında yıllardan beri çok sıcak ilişkiler vardır. Gelmiş geçmiş bütün hükümetler ve şu andaki hükümetimizle gerek başbakanlık dönemimde gerekse de Cumhurbaşkanlığım dönemimde en sıcak ilişkileri geliştirmiş ve iki ülke arasındaki bu sıcak ilişkiler ana vatan-yavru vatan ilişkisi içinde devam etmektedir" diye konuştu.

Konuşmalardan Sonra Adıyamanspor Kulüp Başkanı Hüseyin Koç, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na üzerinde "02 Eroğlu" yazılı Adıyamanspor forması armağan etti.

Yemekte ünlü şair ve bestekar Cemal Safi ise kardeşlik üzerine bir şiir okudu. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mahmut Demirtaş Derviş Eroğlu Malatya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title