Haberler

"Kış Lastiği Hayat Kurtarıyor"

Güncelleme:

Prof. Dr. Uzmay: "Aracın ağırlığı, büyüklüğü, taşıdığı yükü ve hızına dayalı değişiklikler olmakla birlikte kış lastiği fren mesafesini ortalama 20 metre kısaltıyor."

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Teorisi ve Dinamiği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uzmay, soğuk ve yağışlı havalarda kış lastiği takılı araçların fren mesafesinin en az 20 metre kısaldığını, bu durumun da kazalarda can kayıplarını büyük oranda önlediğini söyledi.

Uzmay, AA muhabirine yaptığı açıklamada önceki yıllarda özellikle otobüs, kamyon, kamyonet gibi araçlarda kış lastiği olmaması nedeniyle büyük çaplı kazaların yaşandığını ve çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini ifade etti.

İnsanların "Ben usta şoförüm bana bir şey olmaz" düşüncesiyle hareket etmelerinden dolayı kaza ve can kayıplarının yaşandığına dikkati çeken Uzmay, "Karlı ve buzlu yolda ustalık olmaz, aracın yol tutuşunu artırmak ve fren mesafesini kısaltmak için mutlaka kış lastiği kullanılması gerekiyor. Kış lastiği kar lastiği anlamına gelmez. O nedenle kar yağmasını beklemeden hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü andan itibaren kış lastiklerinin kullanılması lazım. Soğuk havada yaz lastiği kullanılması kazalara davetiye çıkarmak anlamını taşır. Yağmurlu havada bile kış lastiği kullanılması gerekir" diye konuştu.

Yaz lastiklerinin yapısı gereği 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda sertleştiği için yol tutma kabiliyetinin azaldığını anlatan Uzmay, daha yumuşak malzemeden üretilen kış lastiklerinin soğuk havalarda sertleşmediği için kar ve buzda yol tutuşunu artırdığını özellikle kayma, savrulma, yoldan çıkma, takla atma gibi olumsuzlukların yaşanma ihtimalini çok düşürdüğünü vurguladı.

FREN MESAFESİNİ 20 METRE KISALTIYOR

Kış lastiklerinin en önemli özelliğinin fren mesafesinde sağladığı avantaj olduğunu belirten Uzmay, şunları kaydetti:

"Aracın ağırlığı, büyüklüğü, taşıdığı yükü ve hızına göre değişmekle beraber kış lastiği fren mesafesini ortalama 20 metre kısaltıyor. Yani kış lastiği takılı bir araç, aynı şartlardaki kış lastiği takılı olmayan araca göre 20 metre daha önce durabiliyor. Bu mesafe de kazalarda özellikle can kayıplarının önüne geçmesi adına çok önemli. Bir anlamda kış lastikleri hayat kurtarıyor. Kış lastiği takılı olmayan araçla kar ve buzlu havada frene basıldığında aracın kayıp takla ihtimali çok yüksek. Virajlarda ise yol tutuş özelliği neredeyse tamamen kayboluyor. Önceki yıllarda da bu nedenlerle sayısız kaza yaşandı."

Yaz lastiğinin havası indirilerek kış lastiği gibi kullanılabileceği yönünde yanlış bir inanışın olduğunu dile getiren Uzmay, yüzey büyütmeyle lastiğin yol tutuşunun artırılıp fren mesafesinin kısaltılamayacağını ifade etti.

Uzmay, ayrıca "yaz lastiğini yeni aldım dişleri iyi" düşüncesiyle kış lastiği kullanmayan sürücülerin de olabildiğini belirterek, "Kış lastiklerinde diş derinliği kadar esneme payı da önemlidir. O nedenle yaz lastiği yeni alınmış olsa bile kışın kullanılmamalıdır" dedi.

KAPLAMA LASTİK KIŞ LASTİĞİ OLARAK KULLANILMAMALI

Özellikle kamyon, otobüs gibi büyük araçlarda daha ucuz olması nedeniyle kaplama lastik kullanıldığına şahit olduklarını vurgulayan Uzmay, şöyle konuştu:

"Kaplama işleminde lastiğin sadece yüzey tabakası değiştiriliyor. Mekanik yapısı değiştirilemediği için kış lastiği özelliği kazandırılmış olunmaz. Yaz lastiği kaplandığı zaman dış yüzeyde esnek bir yapı oluşturuluyor ancak daha alt tabakalar sert yapıdan oluşacağı için beklenen verim alınamaz. Yaz lastiği takılı bir araç karlı havada kalkış esnasında ciddi anlamda güçlük yaşarken, kış lastiği takılı araç buzlu alanda bile rahatlıkla kalkabilir."

Uzmay, ABS, ASR, ESP gibi güvenlik donanımlı araçlarda da mutlaka kış lastiği kullanılması gerektiğini ifade ederek, araçtaki elektrik güvenlik ve çekiş sistemlerinin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için lastiklerin yola iyi tutunması gerektiğini vurguladı. - Kayseri

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title