Haberler

Kırgızistan'da ikinci halk devriminde ölenler anıldı -

Kırgızistan'da, 4 yıl önce güvenlik güçleri ile muhalefeti destekleyen göstericiler arasında çıkan çatışmada hayatını kaybeden 87 kişinin dördüncü ölüm yıl dönümünde dualarla anıldı.

Kırgızistan'da, 4 yıl önce güvenlik güçleri ile muhalefeti destekleyen göstericiler arasında çıkan çatışmada hayatını kaybeden 87 kişinin dördüncü ölüm yıl dönümünde dualarla anıldı

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın yan tarafında, kötüyü iyiden ayırmaya çalışan halkın mücadelesini simgeleyen 7 metre yüksekliğinde siyah-beyaz taş anıtın önünde düzenlenen törenine Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov, Başbakan Coomart Otorbayev ile kabine üyeleri ve kurbanların aile ve yakınları katıldı. Devlet erkinin anıta çelenk ve karanfil koyması, milli marşın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi. Törene, Milli Muhafız Birliği askerleri tarafından havaya 3 pare ateş açıldı.

Buradaki törenin ardından halk ayaklanması sırasında hayatını kaybedenlerin mezarlarının bulunduğu Ata Beyit Anıt Mezarlığı'nda da tören düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı İdaresi'nin yanındaki törene katılanların otobüslerle alınarak götürüldüğü Ata Beyit Anıt Mezarlığı'nda Cumhurbaşkanı Atambayev, Meclis Başkanı Ceenbekov ile Başbakan Otorbayev ile kabine üyeleri ve ölenlerin yakınları tarafından topluca buradaki anıta çelenk koydu ve karanfil bıraktı.

Atambayev, her iki yerde bir konuşma yapmazken, Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi aracılığıyla yayınladığı mesajında, 7 Nisan 2010 tarihinde vatandaşlarımız bütün dünyaya özgürlüğün ve adaletin kendileri için neyi ifade ettiğini gösterdiği belirtildi. Kriminal rejime karşı mücadele veren ve hayatını kaybeden kahramanların unutulmaması gerektiği ve onların hayal ettiği refah dolu, adaletli ve kalkınmış bir Kırgızistan'ı "gerçek" etmemiz gerektiğini vurgulayan Atambayev, 7 Nisan kahramanlarının sayesinde zulüm ve hukuksuzluktan kurtarıldıklarını ve geleceğe umutla bakmaya başladıklarını ifade etti.

-Olayların tarihçesi-

Kırgızistan'ın kuzeyindeki Talas kentinde, 6 Nisan 2010'da rejim karşıtı muhalefet valilik binası önünde gösteri yapmak istedi. Polisin engeliyle karşılaşan muhalif temsilciler, halkın desteğini alarak valilik ve emniyet müdürlüğü binalarını bastı. Bunun üzerine bölgeye gönderilen dönemin içişleri bakanı, polis karakolundan kaçan tutuklular tarafından dövüldü. Talas'taki olayları kontrol edemeyen Kurmanbek Bakiyev'in iktidarı, başkentte gece boyunca muhalefet liderlerini tutuklattı.

Ertesi gün liderlerinin serbest bırakılması için Almazbek Atambayev'in başında bulunduğu Sosyal Demokrat Partisi'nin ofisi önünde toplanan halka polis sert müdahale etti. Burada başlayan ve daha sonra devlet başkanlığı sarayının bulunduğu Alatoo meydanına yayılan olaylarda polis ile göstericiler arasında çıkan çatışmada 87 kişi yaşamını yitirdi, bin 500 kişi yaralandı.

Cumhurbaşkanı Bakiyev, memleketi Celalabad'daki Teyyit köyüne kaçmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı göstericiler tarafından işgal edildi. İki gün boyunca Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı, Başbakanlık binaları yağmalanırken, Başsavcılık binası ile merkez ilçe vergi dairesinin binası ateşe verildi.

Merkez ilçede bulunan yerli ve yabancılara ait iş yerleri ve alışveriş merkezleri yağmalanarak çoğu yakıldı. Bir hafta boyunca memleketinde direnen Bakiyev, Rusya ve Kazakistan'ın baskısı üzerine önce Kazakistan'ın Cambul kentine daha sonra Belarus'a sığındı.

İktidarın devrilmesiyle Roza Otunbayeva başkanlığında geçici hükümet kuruldu. Parlamenter yönetim sistemine geçişi sağlayan anayasa referandumu yapıldı. Otunbayeva, geçiş döneminin sonunda barış yoluyla iktidarı Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Almazbek Atambayev'e 1 Aralık 2011 tarihinde devretti.

Kaynak: AA / Güncel

Almazbek Atambayev Kurmanbek Bakiyev Kırgızistan Ak Saray Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title