Haberler

Dudak Uçuklatan Sıçrama! Türkiye Kiraz İhracatını Yüzde 98 Arttırdı

Güncelleme:

Türkiye, üretiminde dünya lideri olduğu kirazın ihracatında çok yüksek seviyelere çıktı. Geçen yılın aynı döneminde Türkiye, kiraz ihracatını değer bazında ise yüzde 98 artırdı.

Türkiye, kiraz üretiminde dünya lideri, ihracatında ise dünya üçüncüsü. Bu yıl ise rekolte yüzde 30-40 arasında düşmesine rağmen ürünün ihracatında çok yüksek seviyelere ulaşıldı. Geçen yılın aynı döneminde Türkiye, kiraz ihracatını değer bazında ise yüzde 98 artırdı.

YÜZDE 98 ARTTI

Ege İhracatçı Birlikleri'nden yapılan yazılı açıklamaya göre Türkiye, kiraz ihraç sezonunun başladığı 1 Nisan 2016'dan bu yana 3 ayda 137 milyon 835 bin dolarlık kiraz ihracatı yaptı. Geçen yılın aynı döneminde 69 milyon 533 bin dolarlık kiraz ihraç eden Türkiye, kiraz ihracatını miktar bazında yüzde 47, değer bazında ise yüzde 98 artırdı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, kirazın iklim koşullarından dolayı bu yıl 15 gün önce hasat edildiğini ve ihracatının da önce başladığını belirtti.

HEDEF 65 BİN TON

Seyyar, "Sezon 15 gün önce başladığı için ihracat rakamlarındaki büyük fark sezon sonunda ortadan kalkacaktır. Miktar olarak 65 bin ton civarında bir ihracat gerçekleşmesini bekliyoruz. Sezonun erken gelmesinin, ürünün erken olgunlaşmasının büyük avantajını yaşadık." değerlendirmesinde bulundu.

ALMANYA BİRİNCİ, RUSYA İKİNCİ

Türkiye'nin kiraz ihracatında Almanya 64 milyon 543 bin dolarlık tutarla ilk sırada yer alırken, Rusya 16 milyon 732 bin dolarla Almanya'yı takip etti. Türkiye, Avusturya'ya 10,8 milyon dolarlık, Hollanda'ya ise 10,3 milyon dolarlık kiraz gönderdi. Türkiye'nin kiraz ihraç ettiği ülke sayısı ise 43 oldu.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Almanya Türkiye Rusya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (6)

murat candan:

en guzel meyve kiraz bence daha cok ihracat yapmalıyız 100 bin iphone daha fazla ediyor bundan

10
0
yanıtYanıtla
AKIL SIZ:

ADAMLAR BUNLARIN PARASINI SİZE İKİ ÜÇTANE AKILLI TELEFON SATAR ÖDERLER

9
0
yanıtYanıtla
ALMANYALI:

ALMANYADA KILOSU 6-8 EURO BIZDE ANCAK TADIMLIK ALABILIYORUZ SIZ GENE IYISINIZ ALMANYADA 360 € SOSYAL YARDIMLA GECINENLER SADECE KARSISINDA YUTGUNUYOR

3
0
yanıtYanıtla
mas:

ihracat rusyaya basladi artik ucuz kiraz yeriz?

0
1
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

ÇİFTÇİLER BU SENE YAŞADIK HABERE GÖRE ÇOOOOK PARA KAZANDIKKKKK. ANAM AĞLAMIŞ KİMİN UMRUNDA KOOPERATİFLEŞME BİRLİK BERABERLİK OLMADIĞI SÜRECE BU TARIM POLİTİKASIYLA ARADAKİ HAİN İŞBİRLİKÇİLER BİZİM KİRAZI YEMEYE DEVAM EDER.

1
0
yanıtYanıtla
almanyali:

Almanyaya geliyor bayagi pahali ama Tadi süper!

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title