Haberler

Kıraç Araziyi Aldı, Yılda 3 Milyonluk Gelir Getiren Cennete Çevirdi

Güncelleme:

Aydın'da, 2005 yılında satın aldığı kıraç araziyi temizleyip tarıma elverişli hale getiren üretici Salih Öztunaoğlu, ekonomiye 3 milyon liraya yakın gelir kazandırıyor.

İstanbul'da ihracatçı bir firmanın kurucularından Salih Öztunaoğlu, yolu ve suyu olmayan 500 dönüm kıraç araziyi 10 yıl önce kiraz üretimi için satın aldı. Taşlı araziyi aylarca temizleyerek 1000 kamyon taş çıkaran Öztunaoğlu, ilçe merkezine 7 kilometre mesafedeki dağların arasında yer alan kiraz bahçesini adeta cennete çevirdi.

İSTİHDAM DA SAĞLIYOR

Arazinin tarımsal açıdan hiç kullanılmadığını belirten Öztunaoğlu, "Yol yoktu, elektrik yoktu ve su yoktu. Bu arazinin kiraz tarımı için karar verdiğimizde ilk aşamada zemini hazırlamak için araziden 1000 kamyon taş topladık. Su ihtiyacı da aynı zorluklarla yaşandı. Şu an bahçenin günlük su ihtiyacı, 2 bin tondur. Fidanlar da ihracata uygun sertifikalı türlerden.

Bunları yaparken uzman kişilerle görüştük. İlçe tarımdaki yetkilerinden bilgiler aldık. Dikilen kirazlar dört yılından itibaren ürün vermeye başladı. Her yıl ağaçlar geliştikçe verim de arttı. 500 dönüm arazi üzerinde 32 bin dikili kiraz ağacımız mevcut. Bu yıl da kiraz ağaçlarından 500 ton kiraz elde etmeyi hedefliyoruz. Ürünün kalibrasyonu yapıldıktan sonra hemen hemen tamamı ihracata gidiyor. Kirazın iki ana türü var.

Biri ziraat 900, diğeri ise halk arasında napolyon olarak bilinen rejina adını verdiğimiz kiraz. Günlük 300 ila 400 arasında işçi, kirazı topluyor. Böylelikle yüzlerce insana da bir iş imkanı sağlamış oluyoruz" dedi.

ÜÇ MİLYONLUK GELİR KATKISI

Bu yıl da hedefi tutturdukları takdirde üç milyon lira gelir elde etmeyi beklediklerini söyleyen Öztunaoğlu, "Yeni açtığımız alanlarla birlikte gelirin daha da artacağını düşünüyoruz. Ürünümüzü Almanya, İngiltere, kuzey Avrupa ülkeleri ile Rusya pazarına ihraç ediyoruz. Kiraz fiyatları bölge bölge değişiyor.

Erkenci dönem ve çok bol dönemde değişmekle birlikte biz İzmir bölgesinin ardından ikinci erkenci bölgeyiz. Şu anda ihraç ettiğimiz kirazın toptan kilogram fiyatı 5 lira 50 kuruş civarındadır. Ancak bizim bahçemizde yetişen kiraz iri ve daha kaliteli olduğu için 6 lira ile 9 lira arasında dış ülkelere ihraç ediliyor.

Firmamız, İstanbul'da ihracatçı bir firmadır. Ben de bu firmanın kurucu ortağıyım. Tarım alanına bu bahçeyle girdik. Kiraz bizim araştırmalarımızda çok ilgimizi çekti. Kirazın ihracatının kazançlı olabileceğini gördük ve bu işe başladık" dedi.




Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

İstanbul Yerel Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (132)

zazaoğlu1221:

ALLAH C. C işini rast götürsün. bizim diyarbakırlı çiftçiler örnek alsın. destekleme alıp yan gelip yatmasınlar.

53
2
yanıtYanıtla
KayserimobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Bu emek bu hayal bu yurek hellalolsun

44
1
yanıtYanıtla
bulanik gafa:

helal olsun kardesimize emek sarfedip para kazanip kazandirmis guzel insan

43
1
yanıtYanıtla
İshakMobil-IOS:

Ne demişler bakarsan bağ olur bakmasan dağ olur ALLAH Bereketli artırsın

42
0
yanıtYanıtla
MersınMobil-IOS:

ALLAH BOL KZANÇ VERSIN

38
1
yanıtYanıtla
marazlı61:

helal olsun böyle insanlar lazım memlekete çalışkan ve akıllı

38
0
yanıtYanıtla
atacan şaşmaz:

herkes öle yapsınmemleket için iyidir

38
0
yanıtYanıtla
Kamil YOLDAŞ:

dünya pazarlarında yerimizi almalıyız. Nijerya''da kayısı, domates, üzüm, şeftali 15 tl. Kiraz hiç yok. Nijerya gibi Afrika pazarına girmeliyiz.

37
0
yanıtYanıtla
1453:

ac kaldik deyip erdogana dusman olanlar devletten hazir mama beklemeyin calisin sizinde olsun

25
12
yanıtYanıtla
ADANALI:

TEK KELİME İLE HELAL OLSUN

33
0
yanıtYanıtla
Tüm 132 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title