Haberler

Kimi Fethi Sekin'in Ailesine Bağışta, Kimi Kitap Okumada "Uzlaştı"

Taraflar arasındaki uyuşmazlığı mahkemeye gitmeden çözmeyi amaçlayan İzmir Adliyesi Uzlaştırma Bürosu, şehitler polis memuru Fethi Sekin ve mübaşir Musa Can'ın ailesine bağış yapma, fakirlerin giydirilmesi, huzurevinde yaşlılara kitap okuma, nişanlı çiftin düğün masraflarını karşılama...

MERİÇ ÜRER - Taraflar arasındaki uyuşmazlığı mahkemeye gitmeden çözmeyi amaçlayan İzmir Adliyesi Uzlaştırma Bürosu, şehitler polis memuru Fethi Sekin ve mübaşir Musa Can'ın ailesine bağış yapma, fakirlerin giydirilmesi, huzurevinde yaşlılara kitap okuma, nişanlı çiftin düğün masraflarını karşılama gibi taleplerin yerine getirilmesi karşılığında binlerce kişiyi uzlaştırdı.

Uzlaştırma Bürosu, 2007 yılından bu yana ele aldığı uzlaşma dosyalarında giderek artan grafiğiyle dikkati çekiyor. 2007 yılında elinde bulunan 3 dosyada tarafların uzlaşmasına aracılık eden büro, uzlaştırma alanında her yıl artan başarısıyla çok sayıda vatandaşı uzun süren mahkeme sürecinden kurtarıyor.

İzmir Cumhuriyet Savcısı Nazan Pekcan, 2013 yılında tüm ülkedeki uzlaştırmaların yüzde 62'sinin İzmir'de yapıldığını ve uzlaştırılan dosya sayısının bin 971 olduğunu, bu sayının 2014'de 2 bin 390, 2015'de 2 bin 584, 2016'da ise 3 bin 149 olduğunu kaydetti.

Pekcan, İzmir'de son yıllarda bu kapsamdaki dosyalarda uzlaştırma oranının yüzde 90'a yaklaştığını söyledi.

Uzlaştırma kapsamına trafik kazaları, iş kazaları, konut dokunulmazlığını bozma, özel hayatın gizliliğini ihlal suçlarının girdiğini belirten Nazan Pekcan, 2 Aralık 2016'da çıkan yeni yasayla basit hırsızlık, mala zarar verme, dolandırıcılık, ölümle tehdit ve güveni kötüye kullanma suçlarının da bu kapsama dahil edildiğini ifade etti.

"Mağdur, bir yere bağış yapılmasını istiyor"

Savcı Pekcan, 2 Aralık 2016'dan sonra mahkemelerden uzlaştırma bürosuna 5 bin dosya geldiğini kaydederek, "Suç işlendikten sonra serinleme süresi 30 gün. Taraflar olay sıcakken uzlaşmaya yanaşmıyor. 2015 yılında başarıya ulaşan uzlaşma dosyası 2 bin 584 iken, bu rakam 2016'da 3 bin 149 oldu. İzmir halkı yardımlara çok kucak açan bir halk. Mağdur olan kişi kendisi için bir şey istemiyor. Bir yere bağış yapılmasını istiyor. Uzlaştırma yöntemine başvurunun giderek artması nedeniyle uzlaştırmacı olarak görev yapan savcılarımız da çok heyecanlı." diye konuştu.

"Uzlaştırın, hapis yatmak istemiyorum"

Pekcan, yasa kapsamına giren yeni suçlar nedeniyle devam eden dosyalarda "taksirli suçtan hapis cezası alma" ihtimali olan faillerin "Beni uzlaştırın, ben hapis yatmak istemiyorum" diyerek uzlaştırmaya sıcak baktıklarını dile getirdi.

Uzlaştırma dosyaları kapsamında tarafların taleplerine örnekler veren Nazan Pekcan, İzmir Adliyesine düzenlenen terör saldırısında şehit olan polis memuru Fethi Sekin ve mübaşir Musa Can'ın ailesine bağış yapma, fakirlerin giydirilmesi, 15 gün cami temizliği, huzurevlerinde yaşlılara kitap okuma, kömürü olmayan yaşlı çifte kömür sağlama, nişanlı çiftin düğün masraflarını karşılama gibi taleplerin yerine getirilmesi karşılığında uzlaştırma sağlandığını kaydetti.

Uzlaştırmanın "mağdur-fail uzlaştırması" olduğuna dikkati çeken Pekcan, bu yöntem sayesinde faillerin 4 aydan 5 yıla kadar hapis cezasından kurtulduğunu belirtti.

İzmir Adliyesi Uzlaştırma Bürosunda görevli savcı Süleyman Sinan Erdem ise ahlaka, hukuka ve insan haklarına aykırı olmayan her konunun uzlaştırmaya yatkın olduğunu, uzlaştırma görüşmeleri sırasında kendilerine sıra dışı, insan haklarına uygun olmayan talepler geldiğini ve bunları kabul etmediklerini bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Musa Can İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
title