Haberler

Kılıçdaroğlu Adana'da Muhtarlarla Bir Araya Geldi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu anayasa değişikliği memleketin hangi sorunu çözecek?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu anayasa değişikliği memleketin hangi sorunu çözecek? Terör sorununu mu çözecek? Terör sorununu çözecek diyenler var onlara da şunu söylüyorum ben: 15 yıldır tek başına iktidarsın, 15 yıldır terörü bitireceğiz dediniz de önünüze bir parti çıkıp engel mi koydu?" dedi.

Kılıçdaroğlu, bir otelde düzenlenen muhtarlarla buluşma toplantısında yaptığı konuşmada, mevcut sistemde cumhurbaşkanının bir seyahate çıkması veya hastalanması halinde yerine yine seçimle gelen TBMM başkanının vekalet ettiğini vurgulayarak değişiklikle bu temsiliyeti seçimle gelmeyen bir yardımcısının yapacağını söyledi.

Seçimle gelmeyen birilerinin Türkiye'yi temsil ettiği dönemlerin darbe dönemleri olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Kenan Evren darbeyi yaptı geldi. Seçimle mi geldi? Hayır. Peki Türkiye neden bir anayasa darbesi yaşayacak. Seçimle gelmeyen birisi nasıl Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil eder, nasıl milli iradeyi temsil eder. Hepimizin oturup düşünmesi lazım. Elimizi vicdanımıza koymamız lazım. Bu doğru mudur, yanlış mıdır diye konuşmamız lazım." dedi.

18 yaşında seçilme hakkı

Değişiklikle 18 yaşındaki bir kişiye milletvekilliği hakkı getirildiğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Samimi olarak soruyor ve cevap bekliyorum. 18 yaşında çocuğu veya torunu olan bir muhtar arkadaşım 'Benim çocuğum milletvekili olacaktır' diye düşünen veya inanan var mıdır diye bir el kaldırsın göreyim. Yok. Bu 18 yaşındaki çocuk kimin çocuğu, torunu olacak? Bu soruyu sormak zorundasınız. Ben de soracağım, siz de soracaksınız. 18 yaşında milletvekili olunca hangi haklara kavuşacak? Bir, milletvekili olacak. İki, ömür boyu askerlikten muaf olacak. Üç, iki yıl milletvekilliği yaptıktan sonra ballı börekli emekli aylığına sahip olacak. Allah aşkına bana söyler misiniz bu kaymağı sizin çoğunuza bırakırlar mı? Elinizi vicdanınıza koyacaksınız ve referanduma öyle gideceksiniz benim sizden tek istediğim budur."

Kılıçdaroğlu, değişiklikle milletvekili sayısının da 550'den 600'e çıkarıldığını belirterek bu değişikliğin gereksiz olduğunu savundu.

"Bu anayasa değişikliği memleketin hangi sorunu çözecek"

Bu anayasa değişikliğinin memleketin hangi sorununu çözeceğini birinin anlatmasını isteyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Soruyorum, salona ve arkadaşlara soruyorum. Bu anayasa değişikliği memleketin hangi sorunu çözecek? Terör sorununu mu çözecek? Terör sorununu çözecek diyenler var onlara da şunu söylüyorum ben: 15 yıldır tek başına iktidarsın, 15 yıldır terörü bitireceğiz dediniz de önünüze bir parti çıkıp engel mi koydu? İstediğiniz kanunu çıkarıyorsunuz. Bütün bakanlar sizden, valiler sizden, komutanlar sizden, polisler sizden, herkes sizden. Yani siz terörü engellediniz de birisi çıkıp karşı mı çıktı? Tam tersine ben ana muhalefet partisi genel başkanı olarak defalarca her terör olayından sonra 'Terörü bitirmek için bizden ne istiyorsanız her şeyi yaparız, hazırız, yeter ki bu memleket terörden kurtulsun' bunu söyledim her yerde."

Kılıçdaroğlu, değişiklikle ülkeye istikrar geleceğinin söylendiğini aktararak şöyle konuştu:

"Ne istikrarı? Ekonomi sizde, bakanlar sizde, valiler sizde. Merkez Bankası size bağlı, Hazine size bağlı. Yani siz ekonomide istikrar getirdiniz, işsizliği önlediniz de CHP mi karşı çıktı, MHP mi karşı çıktı, HDP mi karşı çıktı, muhtarlar mı karşı çıktı? Kim karşı çıktı. Hiç kimse. Kararı siz aldınız böyle bir tablo çıktı ortaya. Koalisyon olsa birbirlerini suçlasınlar. Koalisyon da yok. Siz hangi kararı aldınız da birisi engel oldu, hangi kararı aldınız da bir mahkeme iptal etti? Yok böyle bir şey."

Türkiye'nin bekasının önemli olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, şu görüşleri aktardı:

"Türkiye'nin bekası için söylüyorum. Şu soruyu da kendinize sorun. Bu anayasa değişikliği böyle geçiyor da niye bu batılı ülkelerden bir tek cümle, 'Ya bu yanlıştır' diye bir laf duymuyoruz? Niye duymuyoruz? Demokrasiyi biz sokakta mı bulduk? Bu iş bir parti meselesi değil bu iş bir memleket meselesidir. Bakın etrafta hiçbir zaman bizim partinin bayrağını görmezsiniz. Türk bayrağı dışında bayrak da yoktur. Bayrağımızı seviyoruz, vatanımızı seviyoruz, insanımız seviyoruz ve bu ülke için çalışmak istiyoruz"

Kılıçdaroğlu, demokrasinin, insan haklarının gelişmesini, ayrılık gayrılık olmadan birlikte yaşamak istediklerini bildirerek ülkenin kavgadan, gerilimden bıktığını anlattı.

"Bir hata Türkiye'yi felakete sürükler. Bunun vebali büyüktür"

Farklı düşüncelerin bir toplumu ileriye taşıyacağını, geriye götürmeyeceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Akıl akıldan üstündür diyen kim. Ben mi söyledim? Babam söyledi, dedem söyledi, aynı şeyi sizin babanız, sizin dedeniz de söylemiştir. Bu toplumun ortak söylemidir akıl akıldan üstündür. Bu toplumun ortak söylemidir, beşer şaşar. Hatasız kul olur mu arkadaşlar. Bütün yetkiyi birisine veriyorsunuz. Bir hata Türkiye'yi felakete sürükler. Bunun vebali büyüktür."

"Düşünerek sandığa gidelim"

Kılıçdaroğlu, yeni anayasanın yürürlüğe girmesiyle bütün yetkinin bir kişiye verileceğini savundu.

12 Eylül Anayasası oylanırken kendisinin sandıkta "Hayır" oyu verdiğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Bugün çocuklarıma, o anayasaya 'Hayır' oyu verdiğimi gururla söylüyorum. Çocuklarınıza miras olarak bırakacağınız en güzel sözcüktür. Türkiye'nin bekası ve geleceğimiz için bu ülkenin evlatları için düşünerek sandığa gidelim." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, bunun bir parti meselesi olmadığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Çiftçi, sanayici işini yapacak. Hepimiz işimizi yapacağız. Şu propagandayı yapıyorlar, 'Hayır çıkarsa kaos olur.' Niye kaos olsun? Sayın Cumhurbaşkanı yerinde kalacak, 2019'a kadar zaten görev başında. Kim seçti? Millet seçti, milletin oyuna saygı duymayacak mıyız? Saygı duyuyoruz. Sayın Başbakan, bakanlar yerinde kalacak. TBMM yerinde kalacak, kanunlar gelecek, oturulacak ve tartışılacak. Efendim parlamenter sistemde kanunlar çıkmıyormuş, kim dedi kanunlar çıkmıyor diye? Daha geçen hafta 100'ün üstünde kanun çıktı, kavga oldu mu? Çoğu vatandaşın haberi bile olmamıştır. Uzlaşma içinde çıkar. Hangi kanunlarda tartışma olur? Doğrudan vatandaşı ilgilendiren kanunlarda tartışma olur. Her partinin görüşü farklıdır, tartışma olması da lazım. Sadece milletvekilleri tartışmazlar mecliste, komisyonlarda sivil toplum örgütleri davet edilir, onların başkanları, meslek kuruluşlarının başkanları davet edilir. Sorulur onlara, 'Bu sizin derdinizi çözüyor mu çözmüyor mu?' Biz böyle yapıyoruz."

Daha uygar, demokrasisi gelişmiş bir Türkiye arzuladıklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Neden 'Hayır'ı düşünüyoruz. Benim gibi düşünmeyen insanın da düşüncesini özgürce ifade edebileceği bir Türkiye istiyoruz. Demokrasi istiyoruz." dedi.

Kılıçdaroğlu, istenilen televizyon kanalında tartışmaya hazır olduğuna işaret ederek "Vatandaşın bilgilenme hakkı yok mudur? Çıksınlar beni mahcup etsinler, yanlış biliyorsam ben de öğrenmiş olayım. Niye gelmiyorlar? Üstelik şu teklifi de yaptım, 'Siz yarım saat konuşun bana 15 dakika verin.' Ona da razıyım. Kim doğruyu söylüyor kim yanlışı söylüyor, yeter ki vatandaş bilsin ve görsün." dedi.

"Darbe hukukunu değiştirmemiz lazım"

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin dünyanın en güzel ülkesi olduğunu anlatarak şunları aktardı:

"Bir muhtar tek başına köyün merasını satabilir mi? Biz yetkiyi veriyoruz tek kişiye, köyün merasını değil isterse Türkiye'yi verecek. Olmaz arkadaşlar. 'Efendim ben sandığa gitmem, oy kullanmam.' bu doğru değil. Türkiye'nin bekası söz konusuysa herkes sorumluluk üstlenip sandığa gidecek. İster 'evet' oyunu kullanır, ister 'hayır' oyunu kullanır, iki vatandaş farklı oy kullanıyorsa ikisinin de benim başımın üstünde yeri var. Hiç ayrım yapmam, doğru da bulmam. Hangi partiye oy verirse versin. Bu bir seçim değil. Bu bir partiyi iktidara getirme seçimi de değil. Bu bir Türkiye meselesidir. Gideceğiz oyumuzu kullanacağız."

Sandık güvenliğini sağlayacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, ortak paydalarının demokrasi olduğunu dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, 80 milyon insanın ülkesi için vatansever olduğunu vurgulayarak "Hepimiz yeri ve zamanı geldiğinde bu ülke için hayatımızı feda etmesini biliriz. Hepimiz vatanseveriz. Bu ülkede demokrasiyi büyütüp geliştirelim. Zaten demokrasiyi zor bela aldık, zor bela inşa ediyoruz. Eksikliklerimiz yok mu, var tabii. Bazen ben bunu söylediğimde diyorlar ki 'Siz 1982 Anayasasını mı savunuyorsunuz?' Hayır kardeşim biz demokrasiyi savunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Parlamenter sistemin önündeki engellerin tamamının 12 Eylül darbesinden kaynaklandığını anlatan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Niye? Yüzde 10 seçim barajı var. Yüzde 1 oy alan partinin genel başkanı gelip, TBMM'de konuşsa bir eksiklik mi, bir yanlışlık mı olur? Saadet Partisinin, Vatan Partisinin, Büyük Birlik Partisinin genel başkanları gelsin. Sokakta konuşacağına çıksın milletin kürsüsünden konuşsun. O zaman milli irade tam tecelli etmiş olur. Biz bunu savunuyoruz. Hem diyecekler ki 'Biz darbeye karşıyız' hem de darbecilerin getirdikleri kanunun arkasında duracaklar. Darbe hukukunu değiştirmemiz lazım. Fransa'da, Almanya'da, Japonya'da, Amerika'da nasıl insanlar birinci sınıf demokrasi istiyorsa biz de kendi ülkemizde birinci sınıf demokrasi istiyoruz."

Konuşmasının ardından Kılıçdaroğlu'na kara kalemle çizilmiş portresi hediye edildi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu Kenan Evren Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title