Haberler

Kıdem Tazminatı Bedelliyi Kapsamıyor

Askerlik borçlanması ve kıdem tazminatı bedelliyi kapsamıyor!

Bedelli askerlikle ilgili kafa karışıklıklarının ortadan kalktığı şu günlerde İş Hukuku Enstitüsü'nden sosyal güvenlik ve iş hukuku açısından bedelli askerlik yapmak isteyenleri nelerin beklediği konusunda önemli bir açıklama geldi.

Enstitü Başkan Yardımcısı Av. Naciye Uçar askerlik borçlanmasının ve kıdem tazminatının askerliğini bedelli yapacak kişilerde nasıl uygulanacağını açıkladı.

Bedelli İçin Askerlik Borçlanması Uygulaması Söz Konusu Değil!

"Askerlik borçlanması, ülkemizde askerlik hizmetinin zorunlu olmasından dolayı askerlik yapan vatandaşın sosyal sigortalar açısından zarara uğramaması için yapılmakta olan bir uygulamadır. Mevcut düzenlemeye göre askerliğini yapmış herkes yapacağı başvuru ile askerlik süresi kadar prim gün sayısını borçlanabilmektedir. Bu açıklamadan da anlaşılacağı üzere askerlik borçlanmasının mantığı zorunlu askerlik sebebiyle sosyal güvenlik haklarından vatandaşların mahrum kalmasını engellemektir. Bu sebeple askerliğin uzun dönem, kısa dönem ya da bedelli yapılmasının askerlik borçlanmasına bir etkisi olmamalıdır" diyen Uçar kamuoyuna açıklanan yeni bedelli askerlik uygulamasında fiilen bir gün bile askerlik yapılmayacağına dikkat çekti.

Uçar, mevcut bir askerlik eylemi olmayacağının altını çizerek; "Söz konusu bedelli askerlik yasa teklifi çerçevesinde askerlik borçlanmasının mümkün değildir" dedi. Gerekli yasal eklemeler ile bedelli askerlik yapacak olanlar için de böyle bir borçlanma uygulamasının getirilebileceğini dile getiren Uçar; "Ancak böyle bir düzenlemenin hakkaniyete ve Anayasa'nın eşitlik ilkesine ne kadar uygun olacağı da başka bir tartışmanın konusu olacaktır" diye konuştu.

Kıdem Tazminatı da Bedelli Dışında!

Askerlik hizmeti ile iş sözleşmesinin fesih edilmesi sebebiyle kıdem tazminatı şartlarının oluşması konusunun da bedelli askerlik yapacak olanlar için geçerli olmayacağını dile getiren Uçar; "Bu anlaşma askerlik süresi sebebiyle çalışan ve işveren arasında yapılan bir anlaşmadır. Ancak zaten bir askerlik eylemi gerçekleştirmeyecek olan bedelli askerlerin böyle bir uygulamaya dahil olması mümkün değildir" açıklamasında bulundu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title