Haberler

Kıbrıs Müzakere Süreci

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta iki kesimliliğin taraflarca farklı yorumlandığına, ancak geleceği, geçmişten dersler çıkararak kurmak gerektiğini belirtti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta iki kesimliliğin taraflarca farklı yorumlandığına, ancak geleceği, geçmişten dersler çıkararak kurmak gerektiğini belirtti.

Akıncı, Doğu Akdeniz Üniversitesi 2015-2016 Akademik Yılı açılış töreninde müzakere sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, "Bölgemiz kaotik bir ortamın içerisinde. Geldiğimiz noktada, güzel bir örneğe bölgenin de ihtiyacı vardır. Parçalanma yaşanırken, bütünleşme, bir araya gelme, işbirliği yapma, birlikte kazanma, enerji politikalarının ayrıştırıcı ve bölücü olması yerine birleştirici olması, 'kazan kazan' durumları yaratması gibi güzel örneklerin ortaya çıkabileceği bir konjonktür var" dedi.

Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun yarım yüzyıldır çözülmeye çalışıldığına işaret ederek, çözüm bulma arayışları içerisinde mevcut müzakerelerin bugünkü kuşağın son denemesi olduğunu bildirdi.

Akıncı, "Bu kuşak Kıbrıs sorununu çözemezse, mevcut kuşaktan sonraki kuşakların farklı çözüm bulmaya çalışacağına inanıyorum" ifadesini kullandı.

Kıbrıs'ta "federal yapı" dışında seçenekler bulunduğu yönündeki görüşleri de hatırlatan Cumhurbaşkanı Akıncı, Azerbaycan ve Karabağ konusunu örnek göstererek, KKTC'nin tanınması konusunda her ülkenin kendine özgü durumları bulunduğunu kaydetti.

Doğalgaz ve enerji

Gerek Rum tarafında, gerekse Türk tarafında "en iyi çözümü reddedecek" anlayışların bulunduğuna işaret eden Mustafa Akıncı, "doğal kaynaklar akılcı kullanılmazsa olumsuz sonuçlar da çıkabileceği" uyarısında bulunduğu zaman, Kıbrıs Rum tarafında bazı kesimlerce bu uyarısının yanlış anlaşıldığını söyledi.

Doğalgazın akılcı kullanılmasının tüm bölge ülkelerinin ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacağını kaydeden Akıncı, şöyle konuştu:

"Gelecekte her iki tarafın da kullanabileceği suyun adaya gelişi ilişkilere çok ciddi bir katkı sağlayacaktır. Elektrik şebekelerinin enterkonnekte edilmesi yönündeki teknik çalışmalar sürüyor. Su, elektrik ve doğalgaz ağlarının birleştiği bir noktada iki toplum arasındaki ilişkiyi düzenlemek akıl işi değil mi? Misyonumuzun bu olduğu kanaati içerisindeyim."

İki kesimlilik ve mülkiyet

İki toplumlu, iki bölgeli, Avrupa ilkelerini benimsemiş bir çözüme bağlı olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, "İki kesimlilikten de ne anladığımı defalarca anlattım. Kıbrıslı Türklerin mülkiyet ve nüfus anlamında sarih çoğunlukta olacakları, kendi bölgelerinin efendisi olacakları, Anayasa kuralları çerçevesinde kendi kendilerini yönetecekleri bir yapıdır bu" diye konuştu.

Akıncı ayrıca, "Sizlerden, halktan sakladığım bir şey yok. Bazı kavramlarda farklılıklar vardır. İki kesimliliği onlar daha farklı yorumlamaktadırlar. Biz daha farklı yorumlamaktayız. Ancak, geçmişten dersler çıkararak, geleceği kurmak zorundayız. Bunların bir iki ay içerisinde aydınlanabileceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Ekim ayına kadar liderler seviyesinde iki toplantı yapıldığını, kasım ayından itibaren ise daha hızlı bir sürece girileceğini aktaran Mustafa Akıncı, çözümün liderlerin imzasıyla hayata geçeceği yönündeki söylemlere inanılmaması gerektiğini, çünkü varılacak anlaşmanın iki halk tarafından da onaylanması gerektiğini savundu.

"Yönetim ve Güç Paylaşımı", "Ekonomi" ve "Avrupa Birliği" başlıklarında ciddi ilerlemeler kaydedildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, "Güvenlik ve Garantilerin" en son konuşulacağını bildirdi.

Yetki ve güç paylaşımı

Akıncı, yetki paylaşımı konusunda örnek alınan bir yapının bulunup bulunmadığına ilişkin bir soruya ise üzerinde çalışılan federal yapının bazı yönleriyle Belçika'daki yapıya benzetilse de Kıbrıs'a özgü olduğu yanıtını verdi.

Mustafa Akıncı, üzerinde çalışılan yapıda, kurucu devletlerin birbirine, merkez yönetimin de kurucu devletlere müdahil olamayacağını belirtti.

AB hukuku konusunda da "ad-hoc komite" kurulmasına karar verildiğini ifade eden Akıncı, gümrük mevzuatı ve AB'ye geçiş konusunda çalışma başlatılacağını aktardı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, "Kıbrıs Türk Kurucu Devleti'ni, Avrupa Birliği mevzuatına hazırlama sürecine şimdiden başlıyoruz. Nihayet buna hem AB'yi, hem Rum muhataplarımızı ikna ettik" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Mustafa Akıncı Kıbrıs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title