Haberler

Kıbrıs'ın Yeni Adı: Birleşik Kıbrıs Federasyonu

Güncelleme:

Kıbrıs'ta Türk ve Rum liderler arasında devam eden müzakerelerde, yeni kurulacak devlete 'Birleşik Kıbrıs Federasyonu' adı verilmesi planlandı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, mayıs ayından bu yana süren müzakerelerde gelinen noktayı yabancı gazetecilere anlattı. Buna göre Rumlar ve Türklerin kuracağı yeni devlete 'Birleşik Kıbrıs Federasyonu' adı verilmesi planlanıyor. Garantörlük ve toprak dağılımı dışında birçok konuda ilerleme sağlandı.

Kıbrıs'ta Türk ve Rum liderler arasında devam eden müzakerelerde yeni kurulacak devletin özellikleri ortaya çıkmaya başladı. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yeni devlet için 'Birleşik Kıbrıs Federasyonu' adının gündemlerinde olduğunu belirterek, mayıs ayından bu yana devam eden müzakerelerde garantörlük sistemi dışında tüm konuları ele aldıklarını açıkladı. Yeni devletin, 2004'te Rumların reddettiği Annan Planı'ndaki adı, 'Birleşik Federal Kıbrıs Cumhuriyeti'ydi.

Akıncı, Rumlarla kurulacak federasyonun özelliklerini, Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 41'inci yıldönümü törenlerine katılmak üzere Ada'ya gelen yabancı gazetecilerle önceki gün buluşmasında anlattı. Müzakerelerin bu hızla devam etmesi halinde aylar içinde Kıbrıs sorununa çözüm bulabileceklerine dikkat çeken Akıncı, gizli yürütülen pazarlıklarda ilk kez ayrıntı verdi.

İŞTE YENİ KIBRIS

Yeni devletin belirgin hale gelen özellikleri şöyle:

* Müzakerelerde Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin oluşturduğu garantörlük dışında her konu konuşuldu. Ancak hassas olan toprak konusunda Türk ve Rumlara bırakılacak yüzdelik oranlar ve paylaşılacak yer isimleri sona bırakıldı.

* Federasyonu Kıbrıs Türk ve Rum kurucu devletleri oluşturacak. Her kurucu devletin kendi içinde ayrı bir vatandaşlığı olacak.

* Yeni federal devletin alt ve üst olmak üzere iki parlamentosu olacak.

* Kıbrıslı Türk ve Rumlar istedikleri bölgede ikamet edebilecek.

* Türk kurucu devletine yerleşecek Rumlar ya da tam tersi Rum tarafında gidecek Türkler, yaşadıkları kurucu devlette, yerel ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde seçme ve seçilme hakları olacak. Ancak bulundukları kurucu devletten federal parlamentoya gidecek milletvekilleri için seçme ya da seçilme hakkı olmayacak. (Rumların nüfusu Türklerden 4 misli fazla)

* Nüfus çoğunluğuna sahip Rumların iki kesimliliği ve siyasi eşitliği bozmaması için konuşulan kısıtlama AB kurallarına aykırı. Bu nedenle varılacak anlaşma, AB mahkemelerine yapılacak bireysel başvurularla delinmemesi için üye ülkelerinin tümünde parlamento onayından geçmesi ve 'AB'nin birincil hukuku' olması gerekiyor.

MİLLİ ORDU OLMAYABİLİR

* Federal devletin polis gücü Türk ve Rumlar arasında yarı yarıya ya da %40 Türk, %60 Rum olacak. Oranlar henüz kesinleşmedi.

* Milli ordu olup olmayacağı müzakere ediliyor. Ordu olmayabilir.

* Taraflar, doğu Akdeniz'deki doğalgaz konusunda müzakereler devam ederken sorun çıkartacak, sondaj gibi adımlar atmama konusunda anlaştı.

* Federal devletin milli günleri (20 Temmuz Barış Harekâtı yıldönümü, KKTC'nin kuruluş yıldönümü gibi) konular henüz görüşülmedi. Her iki tarafta da benzer törenler bulunuyor. (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Mustafa Akıncı Kıbrıs Ordu Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917 KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor?
500

Yorumlar (151)

kayserili:

AKP demek toprak vermek demektir. . . . . AKP demek ege adalarını süleyman şahı doğu anadoluyu her isteyene veren parti. . . . .

16
12
yanıtYanıtla
EMIR:

DÜNYADA TÜRKLERI SEVEN TEK MILLET PAKISTANLILARDIR GERISI HIKAYE KIBRIS AZERBAYCAN BOSNA DIGER TÜRK CUMHURIYETLERI HEPSI YALAN DOLAN YANI IYILIK YAPTIKLARIMIZIN HEPSI BIZE DÜSMAN SADECE LAFTA O SEVGILER CIKAR ICABI

20
6
yanıtYanıtla
ahmet:

kıbrıs gitti geçmiş olsun sıra da neresi var acaba

21
1
yanıtYanıtla
Can ŞıkcanMobil-IOS:

İsim'e gerekmez, 2023'den itibaren orası tamamen yine bizim olacak. Ismi'de TURAN olacaktır inşallah

9
13
yanıtYanıtla
TiginMobil-IOS:

KKTC kendi sonunu hazırlıyor. O rumlar rahat durmayacaktır. Belki eskisi gibi katliam yapmayacak ama İsrail'in filistinden toprak satın alarak büyük bir bölümüne çökmesi gibi benzer bir durum olabilir. Keza Rumlar'ın barış harekatından kuyruk acıları var. Kıbrıslı Türk'leri bir kaşık suda boğmak isterler. Nüfus yüzdesine göre bişeyler şekillenecekse KKTC vatandaşlarının hiç şansı yok. Sonuç olarak büyük bir çoğunluğunun ingiliz hayranı olan KKTC vatandaşlarının bu işte yanlış şeyleri istemesi ve özenmesi yüzünden ağır bedeller ödemesi söz konusu. KKTC vatandaşı soydaşını sevmezsin bilirim ama rumdan sana yar olmaz! Geçmişte sizi kestiler yaktılar katliam yaşadınız! bugün ise haklarınızdan mahrum bırakacaklar uyumayın!

21
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın..........:

ÇÖZÜM SÜRECİ İLE TÜRKİYE CUMHURİYETİ BİTTİ zaten SIRA KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİNDE. Mustafa Kemalin Ürkek ve korkak ASKERLERİ AMAN sakın LOJMANINIZDAN ÇIKMAYIN.

17
4
yanıtYanıtla
Frankfurt am Main:

Hic sasirmiyorum biz namkör bir Miletiz Rauf Denktas ömrünü verdi bu Kibris icin Mustafa Kemal Atatürk ömrünü verdi Türkiye icin biz ne yaptik Televizyonlarda bu Insanlara söylenmiyecek laflar söyletiler bundan daha namkör bir Milet olmaz ha alsinlar simdi Erdoganin yeni Türkiyesini cebine koysunlar tam bir Pisligin icinde bu Milet Atatürkün yolundan ciktigi an Türkiye bitmistir

yanıt5
yanıt0
Vida:

RAuF denktas ve sehitler nur içinde yatın,dün kurtardiklariniz bugün sizi sattı

18
2
yanıtYanıtla
NURCANIM:

KIBRISLI TÜRKLERİN KANINDAN ŞÜPHE EDİYORUM

19
1
yanıtYanıtla
Gerçek Açıdan:

İlla ingiliz mandası olacak kişiliksizler

20
0
yanıtYanıtla
Tüm 151 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title