Haberler

Kerkük Çevresindeki Peşmerge Komutanı: Güvenlik İçin Buradayız

Kuzey Irak'ta Bölgesel Kürt yönetimine bağlı peşmergeler Kerkük'ü kuşatırken, Peşmerge Bakanı Cabbar Yaver, terör örgütlerinin saldırı yapacağına dair istihbarat üzerine halkı korumak için görevlendirildiklerini, kente girmelerinin söz konusu...

Kuzey Irak'ta Bölgesel Kürt yönetimine bağlı peşmergeler Kerkük'ü kuşatırken, Peşmerge Bakanı Cabbar Yaver, terör örgütlerinin saldırı yapacağına dair istihbarat üzerine halkı korumak için görevlendirildiklerini, kente girmelerinin söz konusu olmadığını açıkladı.

Irak Savunma Bakanlığı Kara Kuvvetleri Komutanı Ali Geydan, "Peşmergeler Kerkük'teki petrol yataklarını ele geçirmek istediğini" öne sürerken silahlı güç yıkılmasının tehlikeli sonuçlara yol açabilecek Bağdat ile bölgesel Kürt hükümeti arasındaki güvenlik anlaşmasına aykırı olduğunu bildirdi. Bu açıklama, bölgedeki peşmerge güçleri ve Kürt yönetiminin tepkisine neden oldu. Peşmerge Bakanı Yaver, halkı koruma amaçlı olarak peşmergelerin görevlendirildiğini bildirirken Peşmerge 1'inci Kolordu Komutanı albay Şirko Fatih de Geydan'ın yaptığı açıklamalarının gerçeklerden uzak, Havice olaylarını örtbas etmeye yönelik olduğunu söyledi. Şirko Fatih, Kara Kuvvetleri komutanının sözlerinin Havice'de Irak ordusunun sivilleri öldürmesini ve bölgeye saldırma suçunu örtbas etmek amaçlı olduğunu, Peşmerge'yi asızlız itham etmekten herkesin sakınması gerektiğini ifade etti.Fatih, Peşmerge'nin Kerkük'ün güney cephesine konuşlandığını, güçlerin özellikle Türkalan kasabası tarafında olduğunu ve bunun ordu güçlerinin bölgedeki kontrol noktalarını terk edip gittiği için olduğunu söyledi. Fatih, Peşmerge sevkıyatının Kerkük güvenlik komisyonu başkanı olan Kerkük valisinin bilgisi dahilinde olduğunu ve bunun güvenliği sağlamak adına yapıldığını söyleyerek Peşmerge ve Irak ordusu arasında işbirliğinin en üst düzeyde yapıldığını ve 2003 yılından bu yana Kerkük güvenliğini sağlamak yolunda Peşmergenin önemli bir rolü olduğunu belirtti.

Kürt kökenli Kerkük il meclisi başkan yardımcısı Ribvar Talabani, peşmerge sevkıyatının ordu güçlerinin çekilmesi üzerine ortaya çıkan boşluğu doldurmak amaçlı olduğunu açıkladı. İl Meclisi'nin Türkmen üyesi Necat Hüseyin de sevkıyatın güvenlik açısında olumlu olduğunu söyledi.

AHM(AÖ/İD)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Fatih Kara Bağdat Kerkük Irak Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title