Haberler

Kepez Santral Mahalleri Kentsel Dönüşüm Projeleri

Antalya'da yürütülen Kepez ve Santral Mahalleri Kentsel Dönüşüm Projesine yönelik tamamen asılsız ve hayal ürünü açıklamalarla kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldığı bildirildi.

Antalya'da yürütülen Kepez ve Santral Mahalleri Kentsel Dönüşüm Projesine yönelik tamamen asılsız ve hayal ürünü açıklamalarla kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldığı bildirildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Kepez Santral Mahalleri Kentsel Dönüşüm Projeleri ile ilgili ortaya atılan bazı asılsız iddialar üzerine kamuoyuna gerçekleri belgeleriyle anlatma zaruretinin doğduğu kaydedildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in 30 Mart 2014 seçimleri öncesinde, Santral ve Kepez mahallelerinin 30 yıldır çözülemeyen tapu sorununu mahalle sakinleriyle birlikte çözeceği sözünü verdiği hatırlatılan açıklamada, seçimlerden hemen sonra tapu sorununu çözmenin yanında iki mahallenin cazibe merkezi olması için proje hazırlandığı ifade edildi.

Söz konusu projenin, afet riskinden uzak binaları, çocukların yürüyerek gidecekleri okulları, yeşil alanları, bisiklet yollarını, şehir merkezi ve havalimanına ulaşılabilir kılacak raylı sistemi, camileri, sağlık tesisleri, müze, kütüphane ve halk pazarını hedeflediği vurgulandı.

Projenin her aşamasında vatandaşların ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alındığı bildirilen açıklamada, proje önerisi hazırlandıktan sonra 2 yıl önce vatandaşların katılımıyla toplantı düzenlenerek, halkın görüşlerinin alındığı kaydedildi.

Bölgenin kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi için gerekli girişimlerin başlatıldığı ifade edilen açıklamada, hazırlanan teknik çalışmayla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'ne başvuru yapıldığı, Türkiye Afet ve Acil Yardım Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) görüşü doğrultusunda 2014 yılının Aralık ayında Bakanlar Kurulu kararı ile kentsel dönüşüm alanı ilan edildiği vurgulandı.

Bu aşamanın ardından da vatandaşların görüşüne başvurularak, 2 bin 500'den fazla hak sahibiyle anket yapılarak projeden beklentilerinin tespit edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Teknik çalışmalar tamamlandıktan sonra 14 Eylül 2015'te Kepez ve Santral Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi Ofisi açılmış ve hazırlanan çalışmalar vatandaşlarımızla birebir görüşerek anlatılmış, vatandaşlarımızın talep ve istekleri alınmıştır. 18 Kasım 2015 tarihinde belediye meclisimizden geçen ön protokol, 21 Kasım 2015 tarihinde imzaya açılmıştır. İki aylık süreç içerisinde 3 bin 242 hak sahibiyle 6 binden fazla görüşme yapılmıştır. Yapılan görüşmeler sonrasında, 2 bin 994 vatandaşımız yani hak sahiplerinin yüzde 93'ü, ön protokolü imzalamıştır. İki ay içerisinde hak sahiplerinin yüzde 93'lük bir kısmının ön protokol imzalaması aynı zamanda Türkiye rekorudur. Ön protokoller vatandaşlarımızın projeye olan desteğini göstermiştir."

Ön protokol imzasından sonra detay projelendirmeye geçildiği, ön protokoldeki şartlar gereği vatandaşa ek haklar tanıyan sözleşmelerin, 1 Ağustos 2016 itibarıyla imzaya açıldığı bildirilen açıklamada, sözleşmenin imzaya açılmasından bugüne kadar geçen 14 iş günü içerisinde bin 56 hak sahibinin sözleşmeyi imzaladığı, dairelerini seçtiği ve evlerini tahliye etmeye başladığı bildirildi.

Proje ofisinde her gün yaklaşık 50 ila 100 arasındaki vatandaşın tamamen kendi rızalarıyla evlerine bir an önce kavuşabilmek için imzalarını attığı vurgulanan açıklamada, "14 günde tüm hak sahiplerimizin yüzde 33'ü ile imza atılmıştır. Sadece bu rakamlar bile vatandaşlarımızın büyük bir hüsnü kabul ve istekle bu imzaları attığını göstermektedir.

Kepez ve Santral Mahalleri Kentsel Dönüşüm Projesinin her aşamasına şeffaflığa önem verilmiş ve hak sahiplerinin görüşleri alınarak şekillendirilmiştir. Proje ofisi de herkese açık, tüm işlemlerin şeffaf bir şekilde bir arada yapıldığı, tüm doküman ve bilgilerin paylaşıldığı, yasal mevzuata göre uygulama aşamalarının açıklandığı bir yerdir." ifadeleri kullanıldı.

"Hayal ürünü açıklamalarla kamuoyu yanıltılmaya çalışılmıştır"

Açıklamada, Belediye Başkanı Türel başta olmak üzere belediye ve Antepe şirket yetkililerinin sık sık proje ofisinde vatandaşlarla bir araya gelerek soruların cevaplandırıldığı, taleplerin değerlendirildiği vurgulandı.

Tüm süreç şeffaf şekilde yürütülmesine rağmen vatandaşların refah seviyelerinin yükselmesinden rahatsız olan bazı çevrelerin Kepezaltı Santral mahallelerine yönelik karalama çalışması içine girdiğine dikkati çekilen açıklama, şu görüşlere yer verildi:

"Tamamen asılsız ve hayal ürünü açıklamalarla kamuoyu yanıltılmaya çalışılmıştır. Evlerini tahliye eden, elektrik ve sularını kesme işlemi yapan kişiler kendi rızalarıyla sözleşmeye imza atmış olan hak sahipleri olup, bugüne kadar imza atmadığı için kimsenin ne elektriği, ne suyu kesilmiş ne de zorla evlerinden çıkarılmışlardır. Sözleşmenin kirayla ilgili 9.1 maddesi 'İnşaat süresince Hak Sahibine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kira yardımına ilişkin yönetmelik, yönerge ve kılavuzlarına uygun olarak ayda minimum 600 lira kira yardımı, tahliye tarihinde 750 lira, teslim edilecek daireye taşınma tarihinde 750 lira olmak üzere toplam bin 500 lira taşınma yardımı yapılacaktır' şeklinde açık bir ifade ile inşaat süresince kira yardımı verileceği ifade edilmektedir. Proje alanındaki tüm uygulamalar 6306 sayılı yasa ve yönetmeliklere uygun bir şekilde yapılmakta olup, bundan sonrada aynı şekilde yapılacaktır. Bu karalama çalışmaları, Yeni Kepez Santral Projesi için azimle çalışan belediyemizin projeyi gerçekleştirme kararlılığını gören fakat bu durumdan çıkar sağlamak isteyen kişilerin uğraşılarıdır. Bu kişilere en iyi cevabı ise sadece 14 gün içinde Büyükşehir Belediyemize olan güvenlerini göstererek sözleşme imzalayan bin 56 vatandaşımız vermiştir. Tüm hak sahiplerimizden projeyle ilgili belediyemizin resmi açıklamalarına itibar etmelerini, tüm soru ve sorunlarıyla ilgili olarak Proje Ofisimize gelmelerini rica ediyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Menderes Türel Antalya Kepez Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title