Haberler

Kentlilik Bilincinde Bursaspor'un Rolü

Güncelleme:

Bursa'yı ilgilendiren önemli konuların tüm paydaşları buluşarak konuştuğu 'Bursa Konuşuyor' toplantılarında bu sefer "Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci'nde Bursaspor'un Rolü" konusu ele alındı.

Bursa Kent Konseyi, yaklaşan yeni sezon öncesinde "Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci'nde Bursaspor'un Rolü" konusunu işleyerek Bursaspor Başkanı Ali Ay, Bursaspor Teknik Direktörü Hamza Hamzaoğlu ve Kastamonu Üniversitesi'nden Yard. Doç. Dr. Ersoy Soydan'ı şehrin dinamikleriyle bir araya getirdi.

Bursa Kent Konseyi tarafından Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Uludağ Salonu'nda yapılan toplantıya, şehrin dinamikleri ve Bursa Kent Konseyi yürütme kurulu üyeleriyle gönüllüler katıldı.

"Bu şehir, bir medeniyetin sırlarını taşıyor"

Toplantının moderatörlüğünü üstlenen Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, ülke olarak zor bir dönemi birlik ve beraberlik içerisinde atlattıklarını söyleyerek, ülke yöneticilerinden vatandaşlara kadar her kesimin demokrasi nöbetleriyle ülkesine sahip çıktığını belirtti. Çanakkale Savaşı'nın ardından ikinci bir direnişin yaşandığını ifade eden Çepni, güzel günlerin Türkiye'yi beklediğini dile getirdi. Hayatın normale dönmesinin ardından Bursa Kent Konseyi olarak önem verdikleri kentlilik bilincini gündeme aldıklarını anlatan Çepni, 'Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci Sempozyumu'ndan sonra Bursalılık bilincinin geliştirilmesi amacıyla toplantıyı düzenlediklerini aktardı. Bursaspor'un kentlilik bilincinde çok önemli rolü olduğunu söyleyen Çepni, "Dünya'da artık şehirler yarışıyor. Bursa'nın marka şehir haline gelmesinde Bursaspor öncü rol oynayabilir. Bursa'da birlik ve beraberliğin bir adresi de Bursaspor'dur. Bursaspor'un değeri bu noktada da daha iyi anlaşılıyor. Bursaspor'un ilk şehir takımı olmasının önemi var. 1963'te birleşme tarihimiz olduğunu, aslında geçmişinin 100 sene öncesine kadar dayandığını biliyoruz. 2026'da Bursa'nın 700. fetih yıldönümü kutlanacak. Bursa Kent Konseyi olarak bu yönde çalışmalarımız başladı. Bursa bir çınar gibidir. Bu şehir, bir medeniyetin sırlarını taşıyor. Bu şehirde herkesin bir parçası var. Bursa'nın başka bir yerleşim bölgesiyle karşılaştırması yapılamaz. Bursa'da yaşayan herkes Bursalıdır. Aidiyet duygusunun gelişmesi için toplantılar düzenlemeye devam edeceğiz. Bursaspor'un da birleştirici unsur olduğunun farkındayız" dedi.

"Stada, kadınların, eşlerimizin, kızlarımızın gelmesini sağlamalıyız"

Bursaspor Başkanı Ali Ay ise, toplantıyı düzenleyen ve Bursaspor'u gündemine alan Bursa Kent Konseyi'ne teşekkür etti. Bursaspor'un, şehir kültürünün oluşmasında son derece önemli rol üstlendiğine değinen Ay, hiçbir olgunun Bursaspor kadar birleştirici, gündelik yaşamı etkileyici bir rolü olmadığını söyledi. En büyük ortak payda olan Bursaspor'un kurucu takımlarına bakıldığında yüzyıllık geçmişe sahip olduğunu anlatan Ay, şunları söyledi;
"Kulübümüzü geliştirmek, daha güçlü hale getirmek zorundayız. Eğer bunun bir parçası olmaya başarabilirsek kentlilik bilincinin oluşması da aynı oranda kolaylaşır. Bunu yaparken bazı alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz. Sadece erkeklerin izlediği bir oyun olmaktan çıkarmalıyız. Stada, kadınların, eşlerimizin, kızlarımızın gelmesini sağlamalıyız. Buradan annelere çağrı yapıyorum. Eşlerinizi tribüne tek başına yollamayın. Tutun çocuklarınızın ellerinden ve stada ailece gelin. Çocuklarımız Bursaspor'u severse Bursa'yı da sever. Bursaspor, şehrin Avrupa'ya açılan kapısıdır. Bu kapının sürekli açık kalması için daha güçlü ekonomik yapıya sahip olmalıyız. Ekonomimiz güçlü olursa sahada da güçlü oluruz. Yeni stadımızda, isim hakkıyla birlikte 300 milyonluk bir potansiyel var. Localar, kapılar, ticari alanlar ve isim hakkından elde edilecek gelirle bütün sıkıntılar giderilir."

Yönetime geldikleri günden bu yana çok şeffaf davrandıklarını anlatan Ay, Bursaspor´a gönül veren herkesin kasaya giren paranın nereye, kime harcandığını bildiğini vurguladı.

Ay, "Bu sezon için şampiyonluk hedefinden söz etmek mümkün mü?" sorusuna, "Her zaman gönlümüzden geçen o. Ama gerçekçi de olmamız gerekir. Mali disiplini olmayan kulüplerin başarılı olması kesinlikle mümkün değil. Önceliğimiz mali başarıyı sağlamak. Güzel bir iskelet kurduk. Gençlerimizle birlikte bu hedefi de yakalayacağız" dedi.

"Bursa´nın ve Bursaspor´un kendini dünyaya ispatlama ihtiyacı var"

Bursaspor Teknik Direktörü Hamza Hamzaoğlu ise, köklü bir geçmişe ve tarihe sahip bir şehirde görev yapmaktan dolayı mutlu olduğunu dile getirdi. Bursa'nın kendini ispatlamış bir şehir olduğunu, bunun da en büyük markasının Bursaspor olduğunu ifade eden Hamzaoğlu, sporun dünyada reklam değeri en yüksek olgu olduğunu, spora katkı sunan firma ve kurumların da bilinirliliğinin hızlı şekilde artabildiğini belirtti. Bu yüzden Bursalıların Bursaspor'a daha fazla değer vermesi ve sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Hamzaoğlu, "Bursa kentini ispatlamış bir şehir. Aslında biraz daha vizyonumuzu geniş tutmamız gerekiyor. Bursa´nın ve Bursaspor´un kendini dünyaya ispatlama ihtiyacı var. Bursaspor sadece Bursalıların tuttuğu bir takım olarak kalması doğru olmaz. Bursaspor´u diğer şehirlerde tutan, o formayı sırtına giyip gezebilen insanlar olursa, yurtdışında storlar açılabilirse, Türk olmayan insanlar bile bu formayı giyiyorsa o zaman Bursaspor daha iyi yerlere gelmiş olur. Buralara ulaşmak için Bursa'da Bursaspor´a sahip çıkmalıyız" diye konuştu.

"Bu sezon için Avrupa kupalarına katılma hedefi var mı?" sorusunu cevaplayan Hamzaoğlu, "Elbette Avrupa kupalarına gitme hedefimiz var. Ama hedefleri sadece sportif başarı olarak düşünmüyoruz. Genç oyuncular yetiştirebilmek, takım olabilmek, taraftarla bütünleşmek, şehir dinamikleriyle bir araya gelebilmek, kulübün mali yapısını daha iyi hale getirebilmek. Bunların hepsi Bursaspor'un ulaşması gereken hedeflerdir. Bize düşen sportif başarıyı yakalama hedefi için de bizler çalışıyoruz. Önümüzdeki senelere temel oluşturabilmek için çalışıyoruz. Elbette Avrupa kupaları hedefimiz her zaman var" şeklinde konuştu.

"Bursaspor kentlilik bilinci açısından büyük önem taşımaktadır"

Kastamonu Üniversitesi'nden Yard. Doç. Dr. Ersoy Soydan, Bursaspor'un tarihi hakkında detaylı bilgi verdi. Bursaspor'un tutmayan bir Bursalı anlamakta güçlük çektiğini belirten Soydan, Bursa'nın göçmen şehri olmasının sinerjiye sebep olduğu gibi bir takım sıkıntılara da sebep olabildiğini ifade etti. TUİK verilerine göre Bursa'da yaşayanların neredeyse yarısının Bursa nüfusuna kayıtlı olmadığını anlatan Soydan, "Bu durum Bursalılık bilincinin oluşmasında ciddi sıkıntı yaşatıyor. Farklı coğrafyalardan bu şehre gelenlerin belki de tek buluşma noktası Bursaspor'dur. Başka bir konunun Bursaspor kadar birleştirici olmadığını söyleyebiliriz. Günümüzde Bursalıların Bursaspor'u tutması, Bursa'yı sevmesi ve ona sahip çıkmasıyla eş değerdir. Bursaspor maçlarında insanlar farklılıklarını bir kenara bırakarak, şehrin de bir parçası olduğunu hisseder. Bursaspor, kurulmuş ilk şehir takımıdır. Aynı zamanda 1963 bizim birleşme tarihimizdir. Aslında kurucu takımlarına baktığımızda geçmişi 1918'e kadar gitmektedir. Bursaspor'un 100 yıllık bir geçmişi olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Bursaspor'un kurucu takımlarının iki defa Türkiye şampiyonluğu yaşadığını da hatırlatan Soydan, 2010'daki şampiyonlukla Trabzon'un ardından 26 sene sonra Bursaspor sayesinde şampiyonluğun tekrar Anadolu'ya götürüldüğünü anlattı. 'O sene, bu sene' sloganıyla motive olan şehrin aslında şampiyonluğa inanarak kazandığını aktaran Soydan, "Yusuf Kaplan'ın bir yazısında dediği gibi, 'Yöneticiler, tüm Bursalılar hemşerilik bilinciyle birbirine bağlamak istiyorsa önce Bursasporlu yapmaları gerekir'. Şehirde yaşayanların birbirini tanıması, farklılıkların çeşitlilik olarak algılanması, yaşadıkları yere aidiyet hissiyle bağlanmaları ortak paydalarla mümkün olmaktadır. Bursaspor da kentlilik bilinci açısından büyük önem taşımaktadır. Bursaspor taraftarı şehrin bir parçası olduğunu hissetmektedir. Göç ederek bu şehre gelenlerin kendilerini Bursalı hissetmeleri son derece önemlidir" dedi.

Bursaspor İkinci Başkanı ve Bursa Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Ali Ademoğlu, Bursa'nın 700 sene dünyaya hükmedilen bir devletin başkenti olduğunu, Bursalıyı anlatmanın kolay olmadığını dile getirdi. Bursa'nın başlıca özelliklerini özetleyerek anlatan Ademoğlu, 'İstanbul'a gidildiğinde Boğaziçi Köprüsü'nde de şampiyon Bursa'ya selam verebilirsiniz' diyerek konuşmasını tamamladı. Toplantı, soru cevap bölümüyle devam etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Hamza Hamzaoğlu Bursaspor Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title